Pages

27 July 2010

Dve stvari koje nisam znao o Drugom svetskom ratu

1. SAD i SSSR su priznale tzv Višijevsku vladu u Francuskoj, koja je nastala nakon okupacije od strane Nemačke i održavale su normalne diplomatske odnose sa tom vladom sve dok nisu ušle u rat.

2. SSSR je objavio rat Japanu tak 8. avgusta 1945. godine, dva dana NAKON bačene bombe na Hirošimu i dan pre bacanja bombe na Nagasaki.

2 comments:

Anonymous said...

Nije rec o nekom specijalnom "priznanju" vlade u Visiju. Petenova vlada je bila zakonita vlada Francuske, formirana nakon ostavke premijera Pola Rejnoa.

Anonymous said...

SSSR i Japan su imali pogranicne sukobe u,,predvecerje'' Drugog svetskog rata, a najznacajniji od njih je onaj kod reke Halhin Gol, u kome su Zukovljeve jedinice prikazale moc ideje,,Munjevitog rata'(Blitzkrieg), tesko porazivsi japanske jedinice. Nakon sto su Japanci uvideli poraz, potpisali su Pakt o neutralnosti, koji nisu smeli da prekrse prilikom Hitlerove ofanzive na Moskvu, a ni SSSR nije zeleo da ponavlja ratna dejstva protiv njih sve dok to nije bilo u njihovom interesu i dok nije trazeno od strane SAD, koje su tokom rata u par momenata pokazivale inferiornost u odnosu na japansku vojnu doktrinu, pa im je pomoc bila prekopotrebna...