Pages

27 July 2010

Komplikacije

Bosna je komplikovana država. Toliko komplikovana da, navodno, mora malo da se pojednostavi da bi postala članica EU.

Šta onda reći za Belgiju, koja je jedna od "država-utemeljivača" Evropske unije? Pogledajte prvih par članova belgijskog ustava, na koji mi je pažnju skrenuo Čarls Kroford.

Član 1
Belgija je federalna država, sastavljena od zajednica i regiona.

Član 2

Belgija se sastoji od tri zajednice: francuske, flamanske i nemačke zajednice.

Član 3

Belgija se sastoji od tri regiona: valonskog, flamanskog i Briselskog.

Član 4

Belgija ima četiri jezička regiona: francuski, holandski, dvojezički region glavnog grada Brisela i nemački. Svaka komuna (okrug) Kraljevine je deo jednog od ova četiri jezička regiona.

Dva entiteta (od kojih je jedan podeljen na kantone) i jedan distrikt više i ne deluju tako komplikovano. Makar se međusobno ne preklapaju.

2 comments:

Lighthouse said...

Za razliku od BiH, u kojoj svuda ima po dva veća, tri potpredsednika pa tri vicepremijera, sve različiti ljudi, plaćeni funkcioneri, ukratko, niz funkcija na kojima se ne radi ništa nego samo obezbeđuje ravnopravna nacionalna zastupljenost, u Belgiji je, uz sva obezbeđenja ravnopravnosti, obezbeđeno i to da svaki poslanik ili odbornik ima šta da radi. Naime, isti poslanik ili odbornik je vrlo često istovremeno u više veća. Čak veća zasedaju u istoj sali. Završi se sastanak "donjeg doma", pauza, a u pauzi seda drugi predsedavajući, pravi se novi raspored u sali, i počinje novi sastanak na kome taj i taj poslanik/odbornik nije više predstavnik partije X u donjem domu nego predstavnik opštine A u domu opština. Iza sledeće pauze, u istoj sali, ponekad zaseda i skupština odnosno veće jezičkih zajednica, u skoro istom sastavu samo s različitim rasporedom u sali. Nadležnosti su podeljene i u priličnoj meri se zna ko o čemu odlučuje.

Marko Paunović said...

Evo sta kaze sajt ESI-ja:

Some say Belgium boasts “Europe’s most baffling multi-layered system of government”; others go so far as to say that it is a “dreamt-up country, driven by a quixotic ambition to keep the dream alive, to try and overcome division and plurality with a continuous search for compromise and consensus. There are also those who predict Belgium’s eventual disintegration and split into two parts, one Walloon and one Flemish.

Since 1970, five waves of constitutional reforms have turned Belgium into a highly decentralised country whose complex structures only constitutional lawyers understand in all detail; no level of Belgian government or Belgian political party can do without these legal experts nowadays.