Pages

17 May 2010

Konkurencija

Skrećem pažnju na relativno novi blog Slobodno tržište. Iz posta "Najzad i Zakon o pivu":

U izjavama ministra kao i obrazloženju predloga zakona navodi se da će zakon „podržati industriju“ i doprineti njenoj „konkurentnosti“, paralelno navodeći kako je Srbija „lider u industriji piva u okruženju“. Neverovatno kako nije uočeno da ove stvari nisu baš konzistentne, i da je vrlo moguće da je Srbija lider upravo zato što nije bilo pokušaja države da reguliše ovu delatnost, tj. donosi zakone. Ako je već industrija piva postigla takve rezultate i privukla značajne strane investicije, a da se država nije u to previše uplitala, možda bi bilo bolje i da tako ostane, umesto da se ova oblast opterećuje?

3 comments:

mileusna said...

Mislim da je vreme i za Zakon o blogovima jer ovde vlada haos. Tržišno rešenje, sad odjednom i neko Slobodno tržište... Ne može to bre tako, mora da se reguliše... :)

Gwynplaine said...

Ma ne, verovatno su bas pivari insistirali da i oni imaju svoj zakon. Bili su ljubomorni kako nasa drzava sme da gusi samo proizvodjace vina i rakije, a da na pivarsku industriju ne obraca paznju.
[kraj sarkazma]

fg said...

Pa nije bas da drzava nije zaboravila pivare.
Secam se da je u jednom trenutku podigla znacajno cenu vode pivarama, i to do te mere da je direktor Kalsberga izjavio da ta kompanija razmislja o odlasku iz Srbije. Koliko se secam za proizvodnju jedne litre piva je potrebno sedam litara vode, a posto je poskupljenje bilo zaista veliko pivare su se nasle u velikom problemu.

Ali slazem se sa autorom da je upravo pivarska industrija odlican primer kako drzava treba da se drzi po strani ukoliko zeli jaku industriju.