Pages

11 May 2010

Ciao Amore

Održan je prvi sajam razvoda u Italiji. Relevantni izlagači su agencije za planiranje razvoda, advokati, dejting agencije, agencije za promet nekretnina, labarotorije za utvrđivanje očinstva i slične institucije. Za divno čuda ne pominju se apoteke ili terapeuti. Dakle ne očajavajte, razvod ne mora da bude isključivo izvor depresije već i dobar biznis projekat.

3 comments:

Lighthouse said...

Razvod šteti porodici, pa pošto je državna zaštita po svaku cenu institucije porodice navodno neophodna radi "podizanja naraštaja dostojnih života u slobodi" (oni što nisu rasli u kompletnoj porodicu su, valjda, nedostojni slobode), konzervativci su, kad god su mogli, zabranjivali razvod. Uz sve svoje navodno klanjanje pred svetinjom privatne svojine, toliko hvaljeni Pinoče nije dozvoljavao svojim podanicima pravo raspolaganja "svojinom" koja se zove njihovi dobrovoljni odnosi. Razvod je i danas zabranjen na Filipinima, a de fakto i u nizu drugih zemalja. U Italiji je zabrana postojala još uveliko posle Drugog svetskog rata, izazivajući nekad komične (i filmične) a neretko i tragične posledice. To je još jedan razlog zašto mi se ovaj sajam sviđa. Tonu bajta sam ovde potrošio dokazujući da konzervativizam ima samo neke dodirne tačke s liberalizmom/libertarijanizmom, ali se mora posmatrati kao izdvojena ideologija u odnosu na koju postoje vrlo važne razlike i s kojom su moguće samo koalicije ali ne i identifikacija. Konkretan potez doista vredi više nego hiljadu reči.

Marko Paunović said...

Lighthouse,

Ne mislite da to ima vise veze sa katolicanstvom nego sa konzervativizmom?

Lighthouse said...

Pa o tome vam ja i govorim. Otkud katoličanstvo, ili pravoslavlje, ili zoroasterijanizam, ili koje god drugo otkrovenje, u državnim zakonima koje donose oni za koje me neki ubeđuju da treba da ih smatram drugim imenom za libertarijance?