Pages

23 March 2010

Kriza i prodaja

Friedman je govorio da je srećna okolnost što korupcija postoji, jer to je najlakši način da ljudi vide kako državna intervencija funkcioniše i shvate prednosti privatnog vlasništva - koje su mnogo veće od pukog odsustva korupcije.

U Srbiji važi sličan princip sa finansijskom krizom - srećna okolnost ove krize je što država mora da prodaje svoje firme. Čak su političari vrlo dobri u objašnjavaju zašto je sve dobro da Telekom bude u privatnom vlasništvu. Pre par godina, dok su imali para, sve su to bila "strateška" preduzeća koja ne treba prodavati a država je čak i kupovala druge firme.

Eto možda je Đelić na kraju bio u pravu kad je rekao da je kriza šansa za Srbiju. Možda je mislio na privatizaciju.

7 comments:

Dejan said...

Uh, treba staviti i upozorenje da komentare na linkovanu vest ne treba citati. Bas je bolan taj izlazak iz socijalizma.

mileusna said...

Ista ta ministarka, pre samo nešto više od mesec dana tvrdi sasvim suprotno. Politika je kurva. :)

Ja odavno mislim da ova kriza više koristi nego šteti Srbiji. Prvo je moralo da se potegene pitanje javne potrošnje i broja zaposlenih u državnim preduzećima i lokalnim samoupravama, da ima para toga se niko ne bi setio. Sada će se izgleda sasvim izvesno privatizovati i Telekom, a bilo je čak i "suludih" ideja da se smanji broj ministarstava u Vladi. :)

Vlada said...

Ovde je najveći problem objasniti ljudima zašto privatizovati profitabilno preduzeće, ne shvataju da taj profit dolazi od monopolske pozicije.

Zaboravljaju se dvojnici, spor internet, maltretiranja za novi broj, nemogućnost prenošenja broja, do skora je ISDN bio vrhunac tehnologije...

Kao što je i onaj SPS genije Škundrić rekao da je EPS državno blago, a Đelić da se moraju znati prirodni monopoli, Vlahović postao kejnzijanac, Sizif Mrkonjić nikako da napravi nešto....što bi rekao Gidra sve moj do mojega

mileusna said...

Ispravka, ministarka je ono izjavila pre GODINU i mesec dana, ali ne menja puno suštinu. :)

Pavle Mihajlović said...

Lepo je što će prodati Telkom, ali šta mi kao građani imamo od toga, ako sve ode u odmrzavanje penzija ili neki slični projekat poput NIP-a ili subvencionisanih kredita, koji će tu milijardu dve da pojede za tili čas... A sada je baš zbog krize još jači pritisak na besmislenu potrošnju...

Vlada said...

Mikro krediti nisu rešenje

Mislim da je bio neki post ranije.

VladimirV said...

Ovde je najveći problem objasniti ljudima zašto privatizovati profitabilno preduzeće, ne shvataju da taj profit dolazi od monopolske pozicije.

=======================

U Telekomu fiksna telefonija pravi gubitke, mobilna telefonija pravi profit, a samo u fiksnoj telefoniji Telekom ima monopol, u mobilnoj telefoniji mt:s ima jaku konkurenciju - Telenor i Vip.
Inace Telekom i Jat treba privatizovati kao i NIS zato sto partijsko-birokratska drzava veoma lose upravlja tim preduzecima i posle privatizacije drzavnih monopola liberalizovati trziste.