Pages

23 March 2010

Kreativne ideje za deevroizaciju

Nakon što je smenjen guverner o kome se može reći i ponešto lepo, posebno jer su sve šanse da ćemo dobiti nekog "kooperativnijeg", stvorili su se uslovi za nove ideje. Jedna nam dolazi iz Severne Koreje koja pokazuje na koji način je moguće potisnuti dobar strani novac lošim domaćim novcem. Kako smo na evropskom putu i članica Saveta Evrope moramo da malo modifikujemo motivator, ali je suština tu. Šalu na stranu, dinar će potisnuti evro samo ako bude bio kredibilna valuta, što svakako nije i teško će da bude ili ako se izvuče nešto iz socijalističkog arsenala.

6 comments:

VladimirV said...

Da, kao Kastrova Kuba, Toni Montana iz Skarfejsa je zavrsio u zatvoru jer je kupovao dolare od kanadskog turiste... ;-)

Lighthouse said...

Ne, nego kao Polja smrti, gde junak umalo gine ne zbog kanadskih dolara nego zbog toga što razume par reči francuskog ;) ;)

VladimirV said...

Salu na stranu, ali mislim da je ovo propaganda.
Jedan od potencijalnih kupaca 40% Telekoma Srbije je egipatski Oraskom Telekom koji posluje i u Severnoj Koreji - Orascom Telecom posluje kao mobilni operater u Severnoj Koreji sa 100.000 pretplatnika i Orascom Construction Industries gradi najveci hotel na svetu u Pjongjangu sa 105 spratova:

http://en.wikipedia.org/wiki/Orascom_Telecom_Holding

Ryugyong Hotel
In 2008, Orascom Telecom confirmed involvement in the renewed construction of Pyongyang, North Korea's Ryugyong Hotel. The construction is being completed by Orascom Construction and is part of the development of GSM infrastructure in North Korea for up to 100,000 initial subscribers.[2]

http://en.wikipedia.org/wiki/Ryugyong_Hotel

The hotel stood topped out but without windows or interior fittings for the next sixteen years, until construction resumed in April 2008, under the supervision of the Orascom Group of Egypt, which has invested heavily in the North Korean mobile telephony and construction industries.

VladimirV said...

Sta Egipcani grade u Severnoj Koreji:

http://farm3.static.flickr.com/2770/4025494134_62c725d602.jpg

Marko Paunović said...

Evo ga post od pre jedno 2 godine na tu temu.

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2008/02/najgori-poslovni-poduhvat-u-istoriji.html

VladimirV said...

Ako u Severnoj Koreji nema ni domacih ni stranih turista i ako je zabranjeno koriscenje mobilnih telefona zasto Oraskom investira milijarde u gradnju hotela i u mobilnu telefoniju? Direktor Oraskom Construction Industries je diplomirao na Univerzitetu u Cikagu, profesori su mu verovatno bili Milton Fridman, Hajek, Robert Lukas, zna sta radi.
Severna Koreja je formirala nekoliko specijalnih ekonomskih zona za strane invsticije na granici sa Juznom Korejom i Kinom po kineskom modelu, Kina zapocela tranziciju pre tri decenije formiranjem specijalne ekonomske zone u gradu Senzen na granici sa Hong Kongom, mislim da uskoro nigde u svetu nece biti centralno-planske privrede pa ni u Severnoj Koreji.