Pages

04 March 2010

Evropa 2020.

Bogdan, moj prijatelj iz Poljske, mi je skrenuo pažnju da je Evropska komisija juče predložila novu strategiju, pod nazivom "Evropa 2020 - evropska strategija za pametni, održivi i inkluzivni rast". Možete je naći ovde.

Evo šta kaže Bogdan u mailu, kakve bi to efekte moglo na nas da ima:

S tom strategijom je mali problem posto ona ce uticati u velikoj meri na sledeci budzet Evropske Unije (2013-2020). Prema toj strategiji bice mnogo manije novca za smanjivanje razvojnih razlika koje postoje medju regionima i drzavama u EU (tzv. politika kohezije), jer vecina sredstava otice na investicije u nauku i istrazivanja, privrede osnovane na znanju kao i razvoj ljudskog kapitala i ciljeve povezane sa ekologijom (zivotna sredina).

To puno znaci za vas ukoliko bi Srbija i druge zemlje Balkana dalje zelili da postanu clanovi EU. Znaci, nece biti novca na investicije u infrastrukturu, zeleznicu etc.

Meni se cini da se mnoge stvari u Evropskoj Uniji menjaju.

13 comments:

tiki said...

Bojim se da je ovo poluistina , novca neće biti . A razvoja će biti ko i sa Lisabonskim sporazumom

Vlada said...

Sva sreća da je Jeremić rekao da ćemo izabrati Kosovo :)))

tiki said...

Mani sad kosovo.
Treba nam analiza troškova/dobiti od EU . Šta nas stvarno čeka, kako se najbolje pripremiti . Pa do toga dal smo dovoljno sposobni da si napravimo liberalniju ,pravedniju i sposobniju državu nego što bi smo bili u EU. Nedopustivo je da priče o EU budu , pašče pare s neba , bit če đabane , če nas izgrade ko Nemačku. Do druge krajnosti uzet će nam kosovo a dobit će mo rat u Avganistanu. Mnogi pobornici EU ništa manje ne lupetaju od protivnika . A nivo ekonomskog praznovjerja kod pristalica EU ravan je praznovjerju gledatelja Ljubiše Trgovčevića.
Bar ovde bi trebalo sa Libertarijanskog stanovištva promislit naš put u EU.

bobek33 said...

Ova strategija bila bi sa svim ok, pod uslovom da sve zemlje clanice Evropske Unije bile bi otprilike na istom nivou razvoja, imale slicne strukturalne probleme (ili ih odsustvo) i isti potencijal za razvoj.

Pozitivna stvar je u tome sto najverovatnije budu smanjenji sredstva za poljoprivredne subvencije (vidicemo sta ce reci u vezi sa tim Francuska i Poljska).

Bice jos pregovora oko konacne verzije tog dokumenta (vec je kritikovan od strane mnogih strucnjaka), ali ipak sto se tice ciljeva i prioriteta nista nece se menjati. Uspeh nasih (tj. poljskih) diplomata je sto ipak Evropska Komisija ukljucila politike kohezije u taj dokument. To bi znacio da zemlje Centralne i Istocne Evrope jos ce najverovatnije dobice novac iz evropskih fondova (iz oblasti politike kohezije) u sledecom budzetu Evropske Unije. Ali sigurno bice to poslednji takav budzet.

Sledece godine zemlje clanice trebao bi da se dogovore konacno oko budzetske perspektive 2013-2020. Zemlje Zapadnog Balkana budu potpuno iskljucene iz tih pregovora posto nisu clanice EU. Ne znam sta ce Evropska Unija ponuditi potencijalnim kandidatom ili zemljom koje vec status kandidata imaju... Bio bi dobro ako bi neko u Srbiji pratio to sto se dogadja u EU...

Marko Paunović said...

Pa evo, pratimo... Vidis da sam te citirao u postu. :)

Zezam se, pretpostavljam da Kancelarija za evropske integracije prati sta se tu desava, ali kao sto i sam kazes, mi se tu ne pitamo mnogo.

bobek33 said...

Pretpostavljam da ta Kancelarija prati te dogadjaje, ali ipak treba biti tamo, u Briselu, blizu svih dogadjaja i aktivno ucestvovati u pregovarima (lobbirati, formalno ili neformalno), saznati kakve su interesi odredjenih zemalja, gde su one slicne sa srpskim interesima a gde nisu.

Naravno, prvo treba jasno reci kakve su te srpske interesi;))) Kljucna stvar u vezi sa tim je dobra dijagnoza stanja privrede i drustva u Srbiji na osnovu kojoj bilo bi moguce definisati srpske potrebe u nekoj duzoj perpsektivi.

Ja mislim ovako: Srbija mogla bi da stavlja na red problem sledecog budzeta EU tokom svih sastanaka sa evropskim liderima, a istovremeno mogla bi da pokusava da ubedi neke zemlje koje imaju slican interes (to su pre svega zemlje Centralne i Istocne Evrope) da bi one branile takodje interese Srbije.

bobek33 said...

P.S.

Jos u vezi sa prethodnim komentarom, cini mi se da je veoma bitno, u slucaju Srbije, dobiti sto brze status kandidata, da bi se time ojacao srpsku poziciju u Briselu (koliko znam, to bi omogucio npr. ucetvovanje kao posmatrac u mnogim institucijama EU). To bi otvorio prostor za vecu "institucionalizaciju srpskog prisustva" u Briselu.

Posle, mozda bio bi lakse braniti svoje interese, predtavljati je kao interese svih zemalja regiona (Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije). Ali prvo treba i sa tim zemljama nekako se dogovoriti;)

Marko Paunović said...

Pa mi barem nemamo problema sa svojim susedima.

Samo da se prvo sa EU dogovorimo oko toga ko su nam uopste susedi. :)

Saša said...

"Ova strategija bila bi sa svim ok..."

Ne bi bila OK, ni po jednom kriterijumu.

bobek33 said...

Zasto ne bi bila ok??? Mislim da je sad poslednji trenutak da bi Evropa pocela vecine sopstvenih sredstava ulozila u privredu osnovanu na znanju, u razvoj visokih tehnologija, u ljudski kapital. Ako Evropa zeli da ima neku konkurentnu prednost prema ostalim akterima na globalnom nivou (kao sto je npr. Kina, Indije, USA) i da se saucava sa izazovima pred kojim stoji to je bas dobra strategija razvoja.

Problem je u tome sto jos uvek postoju ogromne civilizacijske razlike medju regionima (i drzavama) u Evropi tako da treba naci neku ravnotezu - znaci, deo sredstava treba jos uvek ulagati u smanjenje tih "unutrasnjih" razlika u skladu sa ciljevima dosadasnje politike kohezije.

Saša said...

Pa ako veruješ da je glavni razlog zašto je jedna država uspešnija od druge taj što je njena vlada osmislila bolju strategiju, onda pretpostavljam da državna strategija razvoja može biti neka mnogo dobra stvar. Međutim, to bi onda značilo da državni birokrata poznaje bolje od preduzetnika tržišnu situaciju, što je nemoguće. Osim toga, države nemaju konkurentske prednosti, nego preduzeća.

perica said...

Slažem se sa Sašom. Strategija ništa ne valja. To je evropska kolektivistička uravnilovka, "kohezija" u evrogovoru. Fuj!

tiki: Sa libertarijanskog stanovišta EU je vrlo sumnjiva. Previše kolektivizma i etatizma! "Naš put" :))) u EU bi trebalo da bude vrlo uzdržan, zajedničko tržište da, slobodan protok ... da, ali političko ujedinjenje ne - stvari se u EU kreću u pravcu superdržave, to svakako treba potpuno odbaciti.

Karijes said...

Bobek33 ode levo, pise kao nasi političari. Ta priča "revnomerni i regionalni razvoj" ne pije vodu, ni na nivou države ni na nivou EU. To je nošto što nas zakopava još dublje.

Ako već moramo u EU onda neka to bude bez pomoći i dirigovanih i polu-dirigovanih investicija. Možda se i EU zazne sa ovim što ovde piše pa nam svima napravi dobro. Što pre prestanomo da težimo pomoć i ako ta pomoć izostane, eto nama razvoja koji niko u okruženju neće moći da dostigne.