Pages

04 March 2010

Naučna infrastruktura

Piše B92, vezano za zaduživanje kod EIB-a za 200 miliona evra za "srpsku nauku":

"Obezbeđivanje investicije od 200 miliona evra predstavlja izuzetan doprinos razvoju naše zemlje i govori o drugačijoj vrednosnoj orijentaciji države Srbije", rekao je Tadić na svečanosti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Malo niže u tekstu piše:

...planirana je i izgradnja 1.000 stanova za naučne radnike u Srbiji.

Koliko može da košta 1.000 stanova? Rekao bih, ne manje od 100 miliona evra. To je pola kredita, a i ne vidim neku "drugačiju vrednosnu orijentaciju". Pa državni "naučni radnici" (kako glup izraz) su i ranije dobijali stanove od države.

5 comments:

Saša said...

Jesu, jesu, ali ne od EIB-a... To je ta novina...

Vlada said...

"...planirana je i izgradnja 1.000 stanova za naučne radnike u Srbiji." članove DS, G17 itd...

Živo me zanimaju rezultati istraživanja tih "naučnih radnika"

tiki said...

a jel će nekad neko svatit da nama treba tehničko/tehnološka inžinjerska kultura i dobre organizaciske vještine a ne fundamentalna nauka ( jel je preskupa) jel nemamo "ulazne" veličine za nju , a i da nam se nešto trefi nebi znali šta bi sa otkričem. Ako već misle da bacaju pare , bolje da se ih ulože u povećanje energetske efikasnosti zgrada u NBG naprimer , jel se tamo ionako termički izračuje(isijava) ogromna količine državno subvencionirane jeftine energije

Jovan said...

Ja ne razumem kakva je razlika izmedju uzimanja kredita za javnu potrosnju i kredita za nauku? Sve i da dobiju oznacene novcanice na kojima sitnim slovima pise samo_za_naucnike, opet je isto, visak od nauke ce se preliti na ostatak javne potrosnje.

Koliko znam budzet je samo jedan, tako da je sve ovo samo propagandna igra. Kazu evo necemo uzimati kredite za nepopularne stvari, nego cemo kreditima finansirati lepe i pozeljne stvari, instrastrukturu, nauku, sta vec. Onda ce od poreza ostati za nepopularne stvari tipa nasumicnog troskarenja.
Neverovatne gluposti.
Ono sto mene muchi je sto im ovakve stvari prolaze u svim medijima.

Josh je gore bilo kad su dobili kredit za devizne rezerve.
Pozajmi mi pare, idu crni dani pa sam resio da napravim neki stek, al ne bih da stedim. Kako to samo glupo zvuci, pa nikom nista. Devizne rezerve su popularne, pa cemo zamlacenom narodu reci da se zaduzujemo zbog rezervi.

Da pogadjamo sta je sledece? Kredit za kulturu? Spomenike? Deciji dodatak? Ko bi se tome mogao usprotiviti?

Setih se josh jednog bisera, kazu stalnim intervencijama odrzavamo stabilnost, kao da ne znamo da jedino sta rec stabilnost znaci je odusustvo potrebe za intervencijama. Kad su mi tockovi upali u blatnjavi jarak nisam morao intervenisati da ih odrzim u tom vrlo stabilnom stanju.

bobek33 said...

Moram da priznam da ne znam sta da kazem... Znaci, vlada Srbije uzela kredit iz EIB-a za izgradnju 1000 stanova za "naucne radnike"... Zasto niko u javnosti ne upozorava (osim Marka) na absurdnost (bezsmislenost) tog poteza???

Ja jos uvek tvrdim da u Srbiji do dan danas niko nije izvrsio sveobuhvajucu dijangozu stanja u drustvu, privredi i drzavi. Zbog toga niko do kraja ne zna na kojom mestu ta drzava se nalazi.

U odnosu na nauku, niko nece da prizna kavko je realno stanje. Ja, kao stranac, bukvalno na svakom koraku cujem kakvu "fantasticno obrazovanu, talentovanu omladinu sa odlicnom etikom studiranja (poslovanja)" ima Srbija... Oko toga cak se i gradi neki "nacionalni ponos, mit" sto je samo po sebi groteskno. Da iskreno kazem, osecam u tim trenucima "embarrassment".

Niko nece da kaze (mozda nije svestan) koliko Srbija zaostaje u toj oblasti. Na osnovu toga sto sam video i sta sam analizirao mogu da kazem da sistem obrazovanja u toj zemlji je na katastrofalnom nivou i nije samo institucionalni sistem kriva za takvo stanje.

Taj novac iz EIB-a trebao bi da bude neka finansijska podrska u sprovodjenju reforme celog sistema. Potrebne su ne samo strukturalne reforme ali takodje promena nekih drustvenih uzoraka. I naravno, STRATEGIJA. Drzava, kao i svako preduzece, mora da ima neku strategiju!

Jos velike posao ceka Srbiju...