Pages

11 February 2010

Nije bitno ko je uplatio, već ko snosi trošak

Novinar Politike u tekstu o planovima Carslberga Srbija kaže da su oni od svog dolaska na tržište 2004. godine doprineli punjenju državne kase jer su u budžet uplatili 126 miliona evra.

Verovatno jesu toliko uplatili, ali to nikako ne znači da su nešto posebno "doprineli punjenju državne kase". Naime, daleko najveći deo poreskog opterećenja je prenet na kupca, tako da je kupac taj koji je u stvari platio porez, a ne Carslberg.

Slično se često može čuti od NIS-a i od proizvođača cigareta, da oni nekako "pune budžet". Ne, budžet u najvećoj meri punimo mi koji kupujemo gorivo i cigarete, oni ga samo prosleđuju državi.

Kako to sve funkcioniše u teoriji (i zašto sam uopšte rekao "u najvećoj meri"), pogledajte na Wikipediji, pod pojmom Tax Incidence.

9 comments:

Pavle Mihajlović said...

To ko puni budžet zavisi od elastičnosti tražnje... Iako ljudi piju pivo ma šta se dešavalo oko nas, ipak je konkurencija na tržištu piva prilično jaka, tako da se porez teže prevaljuje na kupce nego što bi to bilo za cigarete, a pogotovo ne za benzin. Mislim da se svaki proizvođač suoćava sa relativno elastičnom ponudom (to delimično potvrđuju i kretanja na tržištu piva - brzo i lako se menjaju tržišni udeli). Tako da na kraju verovatno dobar deo gorepomenutog poreza zaista plaća Calsberg.

Anonymous said...

To se na srpskom zove prevaljivanje poreza i dogadja se kod posrednih poreza , a pdv i akcize su uvek posredni. Posredni porezi i jesu zamisljeni tako da pogadjaju potrosaca - to sto se naplacuju od prodavca je tako posto bi tehnicki bilo teze naplacivati ih od kupaca . Istina da u slucaju elasticne traznje mogu da ostanu neprevaljeni , ali to je u praksi pre izuzetak nego pravilo .

U ovom kontekstu je narocito zanimljiv paradoks PDV-a . Oporezovani je u stvari oslobodjen poreza ( posto ima prava na povracaj poreza u odnosu na inpute , pa placa porez samo na vrednost koju je on dodao ) .
Dok kupac plati 18% na ukupnu vrednost u citavom lancu proizvodnje i prodaje .

Porez na plate i doprinosi pogadjaju zaposlene , a ne Karlsberg .

Jedino sto eventualno pogadja Karlsberg je porez na dobit pravnih lica i/ili porez na dividende ( ne znam detalje ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju Srbije i zemlje iz koje se efektivno upravlja korporacijom )

Pavle Mihajlović said...

i dalje mislim, pošto je tržište piva prilično konkurentno da prevaljivanje ne ide tako jednostavno. Bilo bi dobro naprimer ispitata, posle podizanja akciza koilko je pokupelo pivo. Možda grešim, ali mi se čini da nije značajno.
A što se tiče poreza na dobit, to verovatno nijednu veliku kompaniju ne pogađa preterano, jer je lista oslobađanja ogromna. Imamo najnižu efektivnu stopu poreza na dobit u Evropi.

Opet sumnjam da je Karlsbergu svejedno koliki su porezi i doprinosi na plate. To bio značilo da je ceo porez na teret radnika. A čudno bi bilo da 68%-70% na neto zaradu ne pogađa obe strane.

Miodrag Ristic said...

Kviz-pitanje. Ko je ovo rekao:

"Pare treba uzeti tamo gde ih ima najviše: od sirotinje!"

Marko Paunović said...

Pavle,

Pitanje je na koji rok.

Na kraci rok, sasvim je moguce da su oni absorbovali veliku deo akcize. Ali ce je na dugi rok svakako prevaliti na potrosace.

Anonymous said...

Najnovije povecanje akciza je zapravo indeksiranje sa godisnjom stopom inflacije koje svake godine vrsi vlada uredbom . Sa obzirom da su cene piva vec bile "indeksirane" sa stopom inflacije ( bomba 170 dindzi na trafici , alo rodjaci ) oni su odradili prevaljivanje jos pre povecanja akciza . Btw, indeksiranje vladinom uredbom je protivustavno jer se kosi sa nacelom No Taxation Without Representation koje je materijalizovano i u nasem ustavu . Za vreme Milosevica je savezni ustavni sud ponistio takvu uredbu .

Slazem se da im nije svejedno koliki je porez na zarade jer povecava cenu zaposlenosti .

Sto se tice poreza na dobit pravnih lica sigurno nije manji nego u Estoniji ( to Mladja trvdi da je manji ) , posto se u Estoniji placa porez samo na isplacenu dobit , a sve sto se reinvestira se oslobadja poreza .

@Marko

Sloba ili Staljin ?

Peđa Mitrović said...

Gledao sam podatke za porez na korporativnu dobit na Internetu, i ispostavilo se da je Srbija negde pri sredini u Evropi, i da skoro sve tranzicione zemlje imaju nizi porez.

Pokusacu da nadjem link.

Pavle Mihajlović said...

@HTBG porez na dobit u Srbiji je 10%, u regionu jedini manju stopu imaju crnogorci, 9%... Ali su oslobađanja toliko široka da je efektivna stopa između 5 i 6%... Tako da je prilično nisko. Pokušavama poreskom politikom da budemo konkurentni za strane ulagače i da time peglamo propuste u stečajnom pravu, političkoj stabilnosti, riziku zemlje, inflaciji itd. Skupo je to. Estonija rules!

Pavle Mihajlović said...

@ Marko, prevideo sam rok

@ ChiCha, nisam to uviđao, interesantno...