Pages

27 January 2010

Jel su čuli oni za uvoz?

Zamislite sledeću vest:

Mlekara Imlek je zamolila potrošače da konzumiraju što manje mleka narednih dana, budući da sve mlekare rade pod punim kapacitetom. Generalni direktor Imleka je izjavio "Kako vreme prolazi, a potrošnja raste logično je i da raste verovatnoća da će u nekoj mlekari doći do problema sa opremom za mužu, zbog toga Imlek apeluje na potrošače da danas i narednih dana smanje potrošnju".

Odgovor potrošača na tako nešto bi bio ili "Šta me briga, kupiću od Somboleda" ili "Šta me briga, kupiću neko uvozno".

Ali, kada tako nešto kaže EPS, opciju da kupite od drugog domaćeg proizvođača jednostavno nemate, zato što je proizvodnja struje de facto zabranjena bilo kome osim EPS-u.

Međutim, i dalje postoji opcija da EPS uveze struju, tako da mi nije jasno zašto dižu toliku paniku.

5 comments:

perica said...

Zato što ako troše pare na uvoz struje onda manje para ostaje za kupovinu socijalnog mira. I za potrošnju političara.
Za državu je povoljnije da padne potrošnja nego da mora da nadoknadi manjak kupovinom po tržišnoj ceni. Zato apeluju da gasimo sijalice i grejalice.

Jovana Papan said...

Za ne poverovati, ali predsednik Upravnog odbora EPS-a je upravo na RTS-u izjavio da je problem sa strujom nastao zbog toga sto su naucnici najavili globalno otopljavanje pa ovi nasi nisu predvideli tako hladan januar.

Marko Paunović said...

On ocigledno nije cuo da se to vise ne zove "globalno zagrevanje" nego "klimatske promene". Tto znaci "mozda bude toplije, a mozda bude i hladnije, ali svakako nam nema spasa".

Pingvin said...

Ali tako nešto u Americi više neće moći da se desi:

SEC to require disclosure of climate change risks

mileusna said...

Bitno je da se kod nas živi bolje nego u Mađarskoj :)