Pages

03 December 2009

Nuklearke

Izjava ruskog ambasadora je rasplamsala raspravu o izgradnji nuklearke. Stručnjak za nuklearke Dejan Dimov za Danas kaže:

Moratorijum je usvojen 1989 godine. Njegovom usvajanju je prethodio referendum kao i četvorogodišnja javna rasprava širom bivše Jugoslavije. Političke strukture bile su na strani izgradnje nuklearki, ali je mišljenje stručnjaka i javnog mnjenja preovladalo - kaže Dimov i dodaje da bi Srbija trebalo da se okrene alternativnim izvorima energije i da se u tom pogledu ugleda na Nemačku i Švedsku, koje su na taj način rešile problem nedostatka energenata.

Nemačka, inače, ima 17, a Švedska ima 10 nuklearki. O ostalim evropskim zemljama pogledajte sajt Evropskog udruženja za nuklearnu energiju. Ja mogu samo da zaključim da od "ozbiljnih" (u smislu veličine) zemalja nuklearku nemaju samo Italija, Grčka, Austrija, Portugal, Poljska i Belorusija.

3 comments:

Davor Nikolić said...

I meni baš čudno odakle mu Nemačka i (pogotovo) Švedska na pameti. Valjda je mislio na Dansku, tu lepu zemlju vetrogeneratora i skvotova u kojoj se održava Hopenhagen i koja redovno troši silne pare na uvoz struje koja se dobija iz nuklearki.

Ako hoćemo održivo i zeleno (tj. sa manje CO2), a politički korektno je da hoćemo, onda su jedino rešenje nuklearke. Vetar i sunce su dobri za sušenje veša što je ušteda na sušilicama za veš, ali to nije dovoljno...

Strile said...

Mislim da su Nemci nedavno objavili da ce da grade još nuklearki, kako bi smanjili zavisnost od ruskog gasa. Sad, ovo što se počelo da šuška oko nuklearke u Srbiji, malo mi liči - tj. malo više - na to da je ona priča o "južnom toku" otišla na doboš.

tiki said...

nije da su alternativni izvori za bacit ,ali oni su po meni pojedinačna rešenja, pošto su mi solar i smart house delovi posla znam kako ljudi imaju nerealna očekivanja.
Nuklearka da , a nove zgrade i kuće pogotovo u privatnoj režiji bar pripremit za solar (voda +struja) i upravljanje. Skoro sam instalirao 1,2kW panela i kuća šljaka ipak se državna energetika ne može zasnivati na tome