Pages

03 December 2009

Dobrovoljni porezi

Na sajtu organizacije Americans for Tax Reform se nalazi spisak američkih država koje su građanima omogućile da uplate dodatne pare, ukoliko smatraju da im je određeni porez suviše nizak.

Efekti? Na primer, poslednji ček u Arkanzasu je uplaćen januara 2005. godine.

Međutim, iako se očigledno radi o inicijativi koja nije imala finansijskog efekta, imala je više nego značajan politički efekat. Naime, kad god bi neko u kampanji izašao sa tvrdnjom da "neki ljudi smatraju da treba da plate veće poreze", odgovor bi bio jasan - "pa neka uplate".

Massachusets ima zanimljiv metod - kada popunjavate poresku prijavu, sami birate da li ćete da platite porez po stopi od 5,35% ili 5,85%. Ne znam kakvi su efekti, ali naslućujem.

3 comments:

Slaviša Tasić said...

Obama celu Nobelovu nagradu daje u dobrotvorne svrhe, ali ja se pitam zar ne bi trebalo da sve uplati u budžet, ako stvarno veruje u to što radi? Ako budžet stvarno odslikava prioritete, onda je najbolja upotreba novca za fiskalni stimulus, bailoute, državne škole i slično. Ako ne misli da je tako, zašto onda ne predloži budžet gde sve ide u dobrotvorne svrhe, kao njegove privatne pare?

Saša said...

Slaviša,

good point.

grh said...

mozda je u pitanju
mental accounting