Pages

01 October 2009

Mit o učetvorostručavanju administracije

Nekoliko puta sam čuo (recimo, ovde) da je administracija od 5. oktobra na ovamo porasla sa oko 8 hiljada na 28 hiljada zaposlenih. Glupost.

Tačno je da je broj zaposlenih u republičkoj administraciji znatno porastao. Ono što nije tačno je da su ti ljudi novozaposleni. Radi se, pre svega, o tome što je sa saveznog nivoa preuzet veliki broj ljudi, uključujući i neke kompletne resore, poput Uprave carina sa oko 3.000 zaposlenih, Ministarstva odbrane (plus cela vojska), ili Ministarstva spoljnih poslova.

Evo podataka Republičkog zavoda za statistiku. U prvom delu tabele (kliknite na nju da bi bolje videli) je ono što bi mogli da nazovemo "Uprava i javne službe", a u drugom su "Javna i komunalna preduzeća". Javnim preduzećima nedostaju Železnice (koje su grupisane sa ostalim kopnenim saobraćajem, pa nisam mogao da ih izvučem), verovatno nema ni Srbijašuma ni Srbijavoda, ali oni nisu toliko ni bitni. Takođe, "Telekomunikacije" sada obuhvataju i Telenor i VIP, a možda i privatne internet provajdere.



Poenta je da javni sektor nije "eksplodirao" posle 5. oktobra. Osnovana je gomila novih institucija, od kojih su neke smislene (poput Agencije za privatizaciju), ali su neke, u najmanju ruku problematične, poput Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, na primer. Zakon o volontiranju predviđa i osnivanje Agencije za volontiranje.

Ali, i pored svega toga, broj zaposlenih je "tu negde". Najviše se povećao broj zaposlenih u prosveti, što je, sa jedne strane smešno, jer se broj đaka konstantno smanjuje, ali su, sa druge strane, uvedeni novi predmeti, uvedeno je obavezno predškolsko, uče se dva jezika u osnovnoj školi. Ja ovde ne vidim ništa skandalozno, sa aspekta PORASTA.

Međutim, ja ne mogu da budem zadovoljan time što vlasti posle 5. oktobra nisu značajno povećali broj zaposlenih u državnoj službi. Ja sam od njih očekivao značajno smanjenje, a do njega nije došlo.

9 comments:

Slaviša Tasić said...

Zakon o volontiranju!? AGENCIJA za volontiranje!!?

Marko Paunović said...

Aha... Evo stavicu link u post.

Saša said...

Pored Uprave carine, Ministarstva odbrane (plus cela vojska), te Ministarstva spoljnih poslova, dodao bih još i mog ličnog favorita - Saveznu javnu ustanovu Jugoslovenski pregled - koja još uvek postoji i posluje pod istom firmom, iako je država čije ime nosi odavno prestala da postoji. Mogu da razumem neophodnost prenosa Uprave carina, Ministarstva odbrane + vojske i Ministarstva spoljnih poslova sa saveznog na republički nivo, ali razlog postojanja Jugoslovenskog pregleda do dan danas nisam mogao da shvatim. Osim ako, naravno, zanemarimo postojanje paradržavnog sistema partijskog feudalizma, kao i njegovu uloge u "demokratiji pogađanja" čiji teror trpe svi građani Srbije.Inače, direktor Jugoslovenskog pregleda je neki SPS kadar, ako se ne varam. Čisto simbolike radi.

YoKey said...

Šta je bre to Jugoslovenski pregled? Koga vraga oni pregledaju?

Marko Paunović said...

ne znam... Kazu da su "informativno-dokumentarni tromesecnik". Evo ga link.

http://www.pregled-rs.com/

Vlada said...

A telegrafska agencija nove jugoslavije?

Saša said...

Čak i ako pretpostavimo da to čime se bave ima neku svoju svrsishodnost, a nema, ostaje zagonetka zašto se i dalje zovu Jugoslovenski pregled. Je li toliki problem jednoj državnoj instituciji da promeni svoj naziv? Kako li je onda tek privatnim preduzetnicima? Frapantan primer indolentnosti državne administracije i njene potpune izgubljenosti u vremenu i prostoru. O dupliranju državnih agencija da i ne govorimo...

Davor Nikolić said...

Nemate razloga brinuti oko Agencije za volontiranje. U njoj će, svakako, raditi - volonteri.

Lighthouse said...

Marko,

U lokalnim samoupravama i njihovim javnim preduzećima se broj zaposlenih znatno povećao od 2000, a to nema nikakve veze sa raspadom savezne države. Svaka nova garnitura vlasti (a menjale su se u proseku više i brže nego na republičkom nivou) je zapošljavala nove a nije otpuštala prethodne činovnike.