Pages

01 October 2009

Kultura iznad zakona

Nekoliko reditelja je stalo u zaštitu Polanskog i kažu da "smatraju neprihvatljivim da policija za hapšenje koristi međunarodni kulturni događaj - filmski festival na kojem se odaje priznanje jednom od najvećih reditelja."

Očigledno ne smatraju skandaloznim odavanje priznanja nekome ko je već 32 godine u bekstvu! Možda je Polanski, što kaže švajcarski reditelj Oto Weismann "pre 32 godine napravio malu grešku", ali je za 32 godine mogao sto puta da je ispravi.

Ovde se više ne radi o tome da li je ili nije silovao 13-ogodišnju devojčicu. Radi se o tome da se on već 32 godine beži od pravde, a da mu Ciriški festival dodeljuje nagradu za životno delo! Mnogi glumci i reditelji kažu za njega da je "sjajan tip". Možda, ali kakve to veze ima?

15 comments:

linga said...

Sta znaci sjajan tip?
Silovanje devojcice(jer dete od 13 godina JESTE devojcica) cak i da nije silovanje u pravom smislu reci, vec manipulasanje detetom, zasluzuje kaznu, za tada vec 44-godisnjeg matorca.
Druga tacka je njegovo odbijanje da se povinuje zakonima jedne zemlje i presudi koja je doneta.
Treca tacka je da kao argument za odbranu potura svoju umetnost. Da su svi umetnici moralno, mentalno i krivicno ispravni ljudi, gde bi nam bio kraj...

nagnatron said...

Samo treba pročitati svedočenje te devojčice ljudima koji misle da on ne treba u zatvor.

Anonymous said...

Citam po forumima , pricam sa ljudima i prosto ne mogu da verujem , svaki cas neko pocne da da brani i opravdava Polanskog .
Ljudi su totalno izgubili kompas.

BluesRocker said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Polanski :
"In 1977, Polanski was arrested in Los Angeles and pleaded guilty to unlawful sexual intercourse with a minor, a 13-year-old girl (he was 44 years old at the time)."
Dakle, sudeći po wikipediji, nije u pitanju silovanje, već se u američkom zakonu seksualni odnos sa maloletnim osobama vodi kao silovanje.

Ako pogledamo dalje po wikipediji videćemo da je to činio i pre (sa 39 godina) i niko zbog toga nije pokrenuo krivični postupak - doduše nisu u pitanju SAD:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nastassja_Kinski :
At 15 Kinski began a romantic relationship with director Roman Polanski.

Dakle, mogao je da se zabavlja sa 2 godine starijom, takođe maloletnom (15 godina), Nastasjom Kinski i niko od toga ne pravi skandal.

"Druga tacka je njegovo odbijanje da se povinuje zakonima jedne zemlje i presudi koja je doneta."

Ne sećam se da je Klinton došao da odsluži kaznu u Zabeli. :)

Anonymous said...

Seksualna sloboda se u vecini pravnih sistema pa tako i nasem stice sa 14 godina. Tako da je u zakonskom smilsu razlika izmedju 13 i 15 jako bitna .
Neke zemlje to podvode pod "odnos sa maloletnim licima" , a neke koa nasa pod silovanje .

Bilo kako bilo , samo nenormalan covek moze da opravdava da ga neko stavlja u decu samo zato sto je poznati reditelj .

Onda bi mozda trebalo podrzavati i Pahomija ?

Lighthouse said...

Seksualni odnos s osobom ispod određene dobne granice jeste neka vrsta silovanja, kako god se u zakonima raznih zemalja zvao, jer osoba tog uzrasta i zrelosti po defaultu nije u stanju da definiše svoju slobodnu volju. To čini Polanskog moralno veoma problematičnom osobom, nepodobnom za bilo kakva javna priznanja čak i ako publika i kritičari veoma cene njegove filmove. Kad se tome doda da je pobegao i još beži od kazne koju je dobio za delo koje je priznao, stvar je još gora.

Slažem se, ako progledamo kroz prste Polanskom, što ne bismo i Pahomiju, ili tolikim drugima, koji su možda na nekom drugom polju uspešni i zaslužni, ali su sa stanovišta te i te glave Krivičnog zakona jednostavno kriminalci.

Saša said...

Koliko sam ja obavešten o slučaju Polanski, dotični je napio i drogirao 13-ogodišnju devojčicu, a zatim ju je silovao. Neznam kako se to može okvalifikovati kao "unlawful sexual intercourse with a minor".

nagnatron said...

Ma nije ju silovao, šta vam je. Samo ju je slikao.

http://www.thesmokinggun.com/archive/years/2008/0610081polanski1.html

Saša said...

Polanski je matori perverznjak i manijak i svaki normalan čovek bi trebao da izbegava bilo kakvu vrstu socijalnih interakcija sa njim. O nagradama za životno delo da i ne govorimo. U suprotnom se radi o manijacima i perverznjacima iste vrste. Zdrav razum, lišen svakog moralisanja, nalaže tako. Tačka.

BluesRocker said...

@Saša
A šta misliš o Vudi Alenu ili pokojnom Majklu Džeksonu? Koliko dobro znaš privatni život Dostojevskog, Tolstoja, Filipa Višnjića, Njegoša? Kad bi znao da su spavali sa maloletnicama, da li bi slušao Rolingstonse, Bijelo dugme?

Slažem se da svako treba da odgovara za svoje postupke, ali ne treba mešati umetnost i privatni život umetnika. Polanski nije dobio nagradu od UNICEF-a već za filmove koje je režirao. A njegovi filmovi su zaslužili nagradu.

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

Koliko je meni poznato niti za jednim od navedenih "umetnika" nije bila raspisana poternica, niti su se skrivali po drugim zemljama zbog iste. Nesporna je činjenica da je Polanski pod 1) osrednji režiser i pod 2) napio, drogirao i silovao 13-ogodišnju devojčicu. Kao što rekoh, zdrav razum nalaže da se izbegava svaka vrsta socijalne interakcije sa takvim osobama, ali niko nije obavezan da se zdravim razumom rukovodi. Moje mišljenje je potpuno irelevantno i moralno i pravno neobavezujeće i ko voli neka izvoli. Moj izbor je potpuna socijalna izolacija takvih ljudi, uključujući i onih koji ih opravdavaju, ali nisam ni porota, niti sudija. Niti planiram da budem...

nagnatron said...

LOL @ Polanski je osrednji režiser.

Saša said...

@nagnatron

Povlačim reč, sjajan je u odnosu na M. Night Shyamalan-a.

Anonymous said...

Moje misljenje o delima umetnika se ne moze promeniti zbog njihovog privatnog zivota .
Takodje moja ocena njihovog privatnog zivota sa stanovista morala i krivicnog zakonika se ne moze promeniti zbog njihovih umetnickih dela .