Pages

16 September 2009

Prisustvo oca

Izgleda da je sa TR otišlo u Blic, a odatle na B92.

16 comments:

Marko Paunović said...

I na TR je stiglo od mog druga Spaleta, a odakle njemu, ne znam, buduci da on niti je suprug, niti otac. :)

mileusna said...

Ja baš pišem komentar kako je stiglo i na Press

I baš kritikujem kako niko nije naveo izvor slike, pošto sam mislio da je Marko fotografisao, jer znam da očekuje ili je već dobio prinovu. Ali ovako sad ipak ne znamo pravi izvor fotografije, pa ne mogu da kritikujem "velike" medije. :)

Škrabalica said...

Ja ne znam zašto je Blic tražio objašenje kada je objavio isto pre dve godine.
"ovina u GAK „Narodni front“ nije samo nova cena epidurala, već i povećanje cene za prisustvo muževa na porođaju. Kako bi se muškarci što manje odlučivali na taj korak, Upravni odbor bolnice podigao je cenu sa 7.000 na 15.000 dinara.
- Nisam zabranio da muževi prisustvuju porođajima. U principu sam protiv toga, ali to ne mogu sam da zabranim. Stručni kolegijum je doneo odluku da nisu svi muškarci sposobni da prisustvuju porođaju, jer neki padaju u nesvest, a neki ne. Da bi ih bilo što manje, povećali smo cenu. Od sada za to moraju da plate oko 15.000 dinara, što je za 7.000 više nego što je bilo ranije - ističe dr Stanojević."
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=3419
U Zvezdari je situacija bila drugačija
"– Cena za prisustvo supruga porođaju je oko 2.000 dinara, a u to su uračunati troškovi pranja mantila i nabavka kaljača i maski. Mislim da su naši muškarci iz godine u godinu zainteresovaniji za ovaj postupak, što je pohvalno – rekao je dr Maletić."
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Otac-na-porodjaju-za-15_000-dinara.lt.html

No, ta usluga bi svakako trebalo da bude pravo oca koje ne košta ništa. Ako ne oca, onda bilo koje druge osobe koju porodilja želi uz sebe.

Marko Paunović said...

Ja sam jedan od ovih sto bi pali u nesvest. :)

grh said...

Marko,

danas sam procitala...

"Don't listen to the pussy side of you when you make a decision. People gravitate towards being a pussy. Remove the pussy, son."

jos nisam cula da je covek koji je prisustvovao rodjenju svoga deteta rekao da je bilo bezveze, ili so-so. svi ne bi propustili to iskustvo nizasta na svetu.

inace, srpski muskarci nesto imaju imaju visoku incidencu padanja u nesvest ako je verovati nacelnicima nasih bolnica u odnosu na druge narode, gde je neprihvatljivo da se tata ne pojavi na porodjaju. pa jesu li srbi bas tolike pickice?

Željka Buturović said...

"jos nisam cula da je covek koji je prisustvovao rodjenju svoga deteta rekao da je bilo bezveze, ili so-so. svi ne bi propustili to iskustvo nizasta na svetu."

e pa evo, ja znam za slucaj gde je muskarac (nije srbin) pristao na insistiranje zene i bio potpuno istraumiran. takodje, postoji prepoznat problem muskaraca koji su posle prisustva porodjaju izgubili interesovanje za seks sa svojom zenom.

naravno, ko voli nek izvoli. ali nece valjda i to da postane moralno pitanje.

grh said...

takodje, postoji prepoznat problem muskaraca koji su posle prisustva porodjaju izgubili interesovanje za seks sa svojom zenom.

jel imas neku referencu na to? bas bih volela da vidim, posto sam vec cula da u srbiji to tvrde, a nisam nikad videla konkretno neki dokaz.

ali nece valjda i to da postane moralno pitanje.

pa samo izmedju to dvoje koji radjaju dete. da li bi zena od tvog prijatelja njemu ikad oprostila da nije bio ja ne znam. znam za sebe samo.

grh said...

probala sam da googlam sa vise key words, ne nalazim. vrlo zanimljivo - da li ih trumira prisustvovanje porodjaju svoje zene ili uopste bilo koje zene? da li ima razlike gde stoje i sta rade za vreme? da li ih traumira gledanje na videu ili samo real thing? sve to svuci vrlo frojdovski...

mada se tu skrece s teme. tema je bila da je "pruzanje usluge" prisustva malo skupo u srpskom slucaju...

Željka Buturović said...

citala sam tekst o tome, mislim da je slate bio u pitanju. posto mi to zvuci vise nego logicno, nemam motiva da trazim "ozbiljne" reference.

uostalom, kao sto i sami kazete, to je skretanje sa teme. ne znam samo sta je onda bilo pitanje "pa jesu li srbi bas tolike pickice?".

grh said...

TA-DA! nasla koga zanima

http://www.slate.com/id/2125227/

inace, ispostavilo se, jeste u americi moralno pitanje, (videcemo sta ce biti u srbiji):

According to one post, a husband who finds his libido gone in the wake of the delivery room merits the same scorn we'd direct at a man who leaves a woman after finding out that she has a black grandparent.

sto rece zeljka, sad stvarno dosta!

Marko Paunović said...

Sva sreca, nisam ni mogao da prisustvujem jer je oba puta bio carski rez.

Dakle, ne samo da ja nisam prisustvovao, vec prakticno nije prisustvovala ni moja zena, buduci da je bila pod totalnom anestezijom.

Unknown said...

Ovo je za http://kradimamu.com !!!
Prijavite slučaj!

Marko Paunović said...

Jah,

Nisam bas siguran. I ja sam to preneo iz maila koji sam dobio od nekoga ko mi nije naveo izvor.

Za mene su upravo ovakve stvari dokaz da je ceo koncept "prava na ideje" prilicno besmislen.

Ako ne zelis da drugi kopiraju to sto pises, nemoj to da stavljas na internet.

Jovana Papan said...

Pisala sam tekt o tome pre nekog vremena - ukratko, kada je muž prisutan porođaj u proseku traje duže, bolniji je i češće završi intrvencijama. Muškarac se u toj situaciji oseća nemoćnim i luči hormon stresa što utiče na porodilju da i ona luči hormon stresa, umesto da luči oksitocin, hormon koji joj je potreban za porođaj. Muževi često (uspešno) vrše pritisak na lekare da ženi daju lekove ili urade carski, jer ne mogu da podnesu da gledaju kako se ona muči. Porodilja se previše koncentriše na "deljenje iskustva" sa mužem umesto da misli o bitnom. I na kraju, neki muževi zaista završe na terapiji jer ih žena posle toga više ne privlači. Naravno, sve je to od slučaja od slučaja ali u proseku, porođaj bolje prolazi bez muža.

grh said...

jovana, ovo sto kazes je vrlo zanimljivo, buduci da u ovom clanku u slatu sto sam likovala pise da je uopste razlog zasto su ocevi poceli da se pojavljuju na porodjaju sledeci:

This changed in the 1960s, when a doctor named Robert Bradley put power in patients' hands, reducing the number of Caesarean sections and episiotomies he performed and playing up natural ways of making childbirth less painful. One method, he discovered, was to invite the husband in to have him talk to his wife—a practice popularized in the 1970s.

Jovana Papan said...

Da, to je bila polazna ideja, a retki očevi koji su tada prisustvovali bili su "netipični" muškarci. Danas se prisustvo u mnogim zemljama praktično pretvorilo u obavezu muškaraca i ogroman broj njih je u sali samo zato što se to od njih traži i očekuje. Prosto, iskustvo posle 50 godina prakse, tj. miliona porođaja daje nešto drugačiju sliku.