Pages

11 September 2009

Pastirica za udaju

Ekonomist magazin: Da li je Jat trebalo privatizovati kad se moglo?

S. Radovanovic (direktor JAT-a): Kako da ne. Vremenom devojka sigurno nece postati lepša i sad moramo malo da je našminkamo i lepo obucemo.

Sve u svemu, retko dobar intervju sa nekim direktorom javnog preduzeća. Ali ovo je zaista sjajno:

Ekonomist magazin: Dokle se stiglo sa konsolidacijom kompanije, da li ste preduzeli dodatne mere štednje i hocete li uspeti da smanjite broj zaposlenih na planiranih 850 do pocetka sledece godine?

S. Radovanovic: U cilju kontrole troškova niko više ne može u kompaniji bilo šta da kupi ili plati dok nalog ne potpišem ja ili neko od cetiri izvršna direktora, u granicama njihove nadležnosti. Neki od njih su se iznenadili kada su videli da Jat placa i veterinarske troškove!?

Ekonomist magazin: Kakvi veterinarski troškovi?

S. Radovanovic: Jat ima i svoje stado ovaca! U Vršcu, gde imamo Pilotsku akademiju na oko 400 hektara - postoji stado ovaca. Kada sam analizirao bilanse video sam stavku „biološka sredstva“. U cudu, u prvi mah pomislio sam da li je moguce da je neko u Jatu kupovao papagaje ili akvarijume, onda su mi objasnili da Jat ima i stado ovaca i da u sistematizaciji radnih mesta postoji i cuvar stada.

7 comments:

Vlada said...

Ima još bisera:

Jat tehnika je izdvojena potpuno naopako i sada Jat Airways nema gde da drži ni šrafciger!

a onda:

Pre neki dan sa Jat tehnikom smo potpisali ugovor o održavanju na zaista ekonomskim principima. Ranije su maltene dobijali mesečne apanaže i nije ih bilo briga za obim odrađenih poslova.

I još:

Zašto Jat ne prodaje unapred jeftinije karte?
S. Radovanovic: Softver za to košta 750.000 evra i zato to radimo na malo zastareliji način. Uostalom, na taj nacin se otvara prostor za razne zloupotrebe.(WTF!?)

Kolika je trenutna popunjenost Jatovih aviona?
S. Radovanovic: Oko 60 odsto, što je najslabiji rezultat u okruženju.

Ima još dosta bisera. Čoveče kakav stručnjak! A još veći biseri su oni koji su ga postavili. Dan kada bude JAT privatizovan ili bankrotirao će biti veliki dan za Srbiju.

BRANKKO said...

Pa i u Google-u imaju ovce (ili su ih bese iznajmljivali)

BRANKKO said...

Ispravka: Google koristi usluge koza :)

Unknown said...

Verovatno je to stado ovaca profitabilnije od svega ostalog!

BluesRocker said...

Softver za prodaju karata kosta 750.000? To verovatno kad bi raspisali "tender" :)

nemke said...

@BluesRocker
Veruj mi da su u pitanju skupi programi. Radovanović priča o SAP rešenju samo ne zna ni sam šta je to. Ja sam učestvovao u jednom projektu za aviokompaniju u zemlji u okruženju gde su uvodili SAP i pored toga još neke ASP.NET aplikacije da sve to povežu. U pitanju je bio milionski iznos...Takve stvari se ne rade za par hiljada evra u open source rešenju.

grh said...

can't put lipstick on a pig