Pages

01 August 2009

Liberali protiv slobode govora

Pošto su se novinari odrekli slobode govora (dva puta) red je da to urade i liberali. Po svemu sudeći LDP će glasati za zakon koji će biti korišćen za zatvaranje medija po Srbiji. Zoranu Ostojiću ni to nije dovoljno pa tvrdi: Zakon o javnom informisanju mora biti samo prvi korak u uređenju haosa koji vlada medijskom scenom Srbije. Korenite reforme izgleda podrazumevaju i smenu Aleksandra Tijanića. Suštinski i principijelno.

Šta je sledeće?

38 comments:

perica said...

U bliskoj buducnosti LDP ce verovatno zadrzati svoju liberalnu retoriku, ali ce nastaviti sa saradnjom sa vladajucim partijama. Pritom ce se stvari razvijati potpuno neliberalnim smerom, ali ce se LDP ponasati kao da to nema nikakve veze i ciniti sve da poveca svoj uticaj i moc. U LDPu ce postojano rasti uticaj "trezvenih" odnosno "realista" (i.e. kolaboracionista) proporcionalno rastu stranke i politickom uticaju. U trenutku kada LDP bude u poziciji da nesto zaista promeni u liberalnom smeru - za to vise nece biti raspolozeni. Bice socijalisticka partija. Tada ce verovatno izaci Tomin intervju pod naslovom "Mogu sa Cedom Jovanovicem!" Ovo ce se desiti u sledece 2, max 3 godine. Formirace se evro-socijalisticka koalicija "demokrata", "liberala" i "narodnjaka".
Mark my words.

Vlada said...

Mislim da u Srbiji ime partije nema veze sa njenom orijentacijom. LDP nije liberalan, SNS nije napredan, DSS malo ima veze sa demokratijom (kao i DS), SPS nisu hteli da prime u socijalističku internacionalu itd... Ovde je poenta da se skupi ekipa, pređu nekako cenzus (sami ili udruženi) i onda kreće čerupanje.

Ako ne bi imali pojma o kome se radi, šta bi mislili o čoveku koji je bez dana radnog staža i završenog fakulteta ušao u vladu Srbije, i bez stalnog zanimanja menja stanove vile, A8, Q7, letuje na egzotičnim mestima sa gomilom telohranitelja. O čoveku koji ne može da odgovori odakle mu sve to?

Kakvo bi vaše mišljenje bilo o takvom šefu stranke i o toj stranci, a da mu ne znate ime i prezime?

A sloboda govora? Kome je još stalo do toga.

Lighthouse said...

"...šta bi mislili o čoveku koji je bez dana radnog staža i završenog fakulteta ušao u vladu Srbije, ..."

Ne znam na koga tačno mislite, ali pretpostavljam da ciljate na Čedomira Jovanovića. Uzgred, mnogi "ciljaju" na njega.

Bez dana radnog staža? Odakle vam to? Još od 1991. je radio kao novinar. Od 2001-2003 je bio narodni poslanik. Tek u aprilu 2003. je ušao u Vladu Srbije. Osim ako pod "radnim stažom" ne podrazumevate sedenja na mestima poput one propale firme iz serije "Bolji život"? Ako je samo to respektabilan "radni staž", onda bolje što ga nema!

Fakultetska diploma? Diplomirao 1998. na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, sto puta je ponovljeno.

"... i bez stalnog zanimanja ..."

Sad je već profesionalni političar, a za druge detalje poslovne biografije ne znam, ali za kog se to političara kod nas pa zna?

"... menja stanove vile, A8, ..."

Tako su pljuvali i Đinđića kad se preselio na Dedinje, a posle samo nekoliko meseci se pokazalo da se nije DOVOLJNO čuvao. Uostalom, preseljenje na Dedinje nije on smislio nego je procenjeno da tako država štedi na obezbeđenju njega i njegove porodice.

Neka mi bude dozvoljena jedna analogija. Mislite li da je obezbeđenje holandske poslanice Ajan Hirši Ali, dok je živela u Holandiji, koštalo manje, i da nije stanovala po "vilama" i vožena u "A8"?

"Q7,"

Ovo ne znam šta je.

"... letuje na egzotičnim mestima ..."

A ko danas ne letuje na "egzotičnim mestima"? Sad, kad je Tunis spao na 210€, i to preko jedne renomirane, možda najbolje agencije?

"... sa gomilom telohranitelja ..."

Ili da pusti da ga ubiju, ili ugroze porodicu? Uostalom, broj telohranitelja određuje MUP a ne on sam.

Jeftinije od sveg tog obezbeđenja bi bilo da se država pobrine za to da stvori okruženje u kome bi neko poput ČJ bio bezbedan, umesto što još uvek održava okruženje u kome se ratni zločinci osećaju prilično bezbedno.

Što se tiče Zakona o javnom informisanju, sačekajmo 31. avgust, da vidimo hoće li uopšte biti glasanja, ko će glasati i za koji i kako/koliko izmenjen ili dopunjen zakon ili paket zakona.

Lazar Antonić said...

Lighthouse kako sada stoje stvari LDP ce da glasa za zakon i to zasluzuje kritiku.

Vlada said...

OK, besan sam pa rešetam gde stignem. Poenta je da je kod nas političar najunosnije zanimanje. Zanimljivo bi bilo videti imovinsko stanje raznih likova pre nego što su ušli u politiku i posle toga.

"...Uostalom, preseljenje na Dedinje nije on smislio nego je procenjeno da tako država štedi na obezbeđenju njega i njegove porodice.

Neka mi bude dozvoljena jedna analogija. Mislite li da je obezbeđenje holandske poslanice Ajan Hirši Ali, dok je živela u Holandiji, koštalo manje, i da nije stanovala po "vilama" i vožena u "A8"?..."

Holandskoj poslanici je država obezbedila kompletnu zaštitu, a Čeda je sam smislio preseljenje na Dedinje. Tek kasnije mu je država dala obezbeđenje ispred ulaza zgrade. Kad su Čedu prozvali za vilu on je prvo odgovorio da radi za neku švajcarsku kompaniju (koja je minimalno prisutna u Srbiji, a mnogo više u regionu i na tržištu EU!) za mesečnu platu od 15.000 EUR, a džipove mu poklanjaju simpatizeri stranke.

A onda su isplivale druge afere i ova je pala u zaborav.

I nije samo Čeda u pitanju, nego i masa drugih. Ljudi ovde ulaze u politiku najpre da bi obezbedili sebe i sledećih deset generacija. Javni interes je na nekom poslednjem mestu. Zato bi im i odgovaralo da se donese ovakav zakon o informisanju. Suštinski nema razlike - LDP, SPS, DS, DSS, SNS, SRS, SDP, LSLV, obična gomila skraćenica.

nagnatron said...

Poenta je da je LDP krpa od stranke. Njihova politika je sve suprotno od onoga što se veliča na TRu. Oni su socijaldemokrate a ne klasični liberali.

Lighthouse said...

Lazare,
Ako bi LDP glasala za sadašnju verziju zakona, neizmenjenu, stvarno bi zaslužila kritiku. Ali, hajde da vidimo kakve će izmene stići i šta će sve biti u paketu kad se i ako se uopšte bude glasalo, pa tek onda da izvodimo zaključke.

Vlado,
Džip mu niko ne poklanja, nego pozajmljuje. A izjavu o 15.000 EUR mesečno od švajcarske firme, iskreno, nisam video. Ako je tačna, da, priznajem da honorar jeste mastan, mada, na primer Đelić je, i pre ministrovanja u Srbiji, zarađivao više. O milionskim dolarskim honorarima za jedno predavanje svakog bez izuzetka skorašnjeg američkog predsednika i da ne govorimo. U čemu je kvaka, ne znam.

Nagnatrone,
To što tvrdite (da je LDP socijaldemokratska) važilo bi utoliko ukoliko je sav današnji sistem bilo gde u svetu socijaldemokratska država blagostanja (u Srbiji s nekim lokalnim varijacijama, hm) a LDP po vašem sudu ne radi dovoljno da to izmeni (iako proklamuje da će raditi). Inače, u poređenju s drugim strankama, LDP jedina ima liberalni ekonomski a još više jedina ima liberalni program na ne-ekonomske teme. Sa snagom koju trenutno poseduje izraženom u broju poslanika ili odbornika, mislim da još i dosta postiže.

Чокањ said...

Лајтхаусе (Lighthouse-е), због чега Ви толико снаге улажете и толиком жестином браните извеснога Чеду Јовановића? Делујете ми као какав његов адвокат или сироти партијски војник.
Или сте Ви сâми гос'ин Чеда — опростите што ово велим, немојте се наћи увређеним, заиста ми се чини да ваш наступ сасвим оправдава ову претпоставку.

Lazar Antonić said...

Lighthouse, ne vidim zašto bi čekali sa kritikom? Nije vam praksa da pozivate na suzdržanost kada kritikujemo planove vlade, zašto bi LDP bio izuzetak? Da li je neko iz LDPa demantovao da će da podrže zakon? Naprotiv.

Još nešto, sa kojim setom zakona će da pravdaju gašenje medija, koji će ukrasni papir da koriste, me uopšte ne zanima. Zalaganje za cenzuru je toliko suprotno liberalnim načelima da ne mogu da zamislim nijednu situaciju gde cenzura zaslužuje podršku.

perica said...

"To što tvrdite (da je LDP socijaldemokratska) važilo bi utoliko ukoliko je sav današnji sistem bilo gde u svetu socijaldemokratska država blagostanja ..."
Nema potrebe za pogodbenim načinom, "utoliko, ukoliko", to je naprosto tako. Današnji socijalizam je demokratski. Socijalizam više nije crven, sada je i žut i plav i crn. Stranački programi su samo PR strategije, ništa više. Realno, svima je politički program - socijalizam. Čisti socijalizam. Metode su demokratske i tu je razlika u odnosu na SSSR, Kinu, itd. Ali cilj je isti i posledice su proporcionalne doslednosti - u SSSR u i Kini to je bilo umiranje od gladi, u Srbiji siromaštvo, u Evropi stagnacija. LDP donosi svež pristup - bar u Evropi - socijalizam naziva liberalizam. Svetski! Ako laž prolazi u Americi, što ne bi u Srbiji. Ali, kako LDP napreduje i jača, maska će biti sve providnija - isto kao kod DS i DSS. Što više poslanika i odbornika, sve je manja motivacija da promene sistem porobljavanja stanovništva. Što da ga ruše kad se jednom ugrade u njega? Za to se gubi glava od prijateljske ruke.

Lighthouse said...

Blogdane,
Baš tako, pogodili ste, ja sam osoba A, tj. Čedomir Jovanović :)

Lazare,
Pa dobro, ako ne možete, nemojte čekati s kritikom. Samo posle, ako ne bude uopšte glasanja, na tu temu, ili uopšte do posle vanrednih izbora, kritika bi bila malo uprazno. Osim da su "nameravali" da ugroze slobodu štampe, ali eto, UNS i SPS im ne dadoše. Šalu na stranu, mislim da nam novi zakon ne treba, nego brža, i dosledna, primena postojećih zakona, bez dvojnih standarda, straha od loših momaka i naročito bez digniteta koji tabloidni sektor, nažalost, uživa u mnogim tzv. "pristojnim društvima".

Lighthouse said...

"Za to se gubi glava od prijateljske ruke."

Mislite, od "bratske ruke"? ;)

perica said...

I kumovske.

nagnatron said...

Kakva je korist od liberalnog ekonomskog plana koji apsolutno nemaju nameru da sprovode?

Željka Buturović said...

LDP nije liberalna nego progresivna stranka. u meri u kojoj su njeni clanovi vodjeni idealima, to su utopijski ideali ostvarljivi jedino kroz radikalnu transformaciju navika i vrednosti celog drustva. sta pise u njenom programu je potpuno irelevantno.

sam ceda jovanovic je po liberalizmu verovatno iznad proseka ostalih clanova, ali ni zato sto je principijelno liberalan nego zato sto nije principijelno antiliberalan. on je oportunista kojeg politicke ideje interesuju samo kao sredstvo. uostalom, on se medju progresivcima i obreo sticajem politickih okolnosti (podele politicke moci u DS posle djindjica).

Lighthouse said...

"Kakva je korist od liberalnog ekonomskog plana koji apsolutno nemaju nameru da sprovode?"

Ne samo da LDP ima nameru da ga sprovodi, nego ga već, kroz kritiku Vlade i tu i tamo uslovljavanja Vlade, sprovodi. Po izbijanju ekonomske krize, da DS nije imao kritičara u liku LDP, sve bi bilo još mnogo gore. Tadić bi onda slušao samo Tomu i Jorgovanku, a kroz usta ovih govori, maltene doslovce, Timoti Gajtner, i to onaj iz najcrnjih dana bailouta i stimulusa. Nagnatrone, skrenuo bih vam pažnju na tadašnje izjave i saopštenja poslanika i drugih čelnika LDP. Iz njih se vidi da je LDP unela bar malo razuma u tadašnju paničnu situaciju koju je deo DS (onaj kome je "kriza šansa" da se uradi što se inače ne može i ne sme) hteo iskoristiti za jačanje protekcionizma i uopšte državne intervencije, a što je glasno zahtevano u najjasnijem vidu od SNS i njenog ekonomskog portparola Jorgovanke Tabaković.

Drugo, Perice, je li Grad Beograd danas više ili manje "socijaldemokratski" nego 11. maja 2008? A LDP u njegovoj skupštini ima samo 7 od 56 odbornika, i uz to ima hibridni status što se tiče učešća u vlasti. Najmanje beogradsko zdravstvo i beogradski turizam, a sve to samo krajnje posrednim intervencijama LDP, pomereni su za neki milimetar nabolje u međuvremenu.

Lighthouse said...

Perice, pardon, rekoh 7 od 56. Ne, 7 od 110. 56 je vladajuća skupštinska većina.

Ivan Jankovic said...

Obeshrabrujuca stvar je Ostojicevo obrazlozenje odlaganja glasanja. Treba "sistematski urediti haos" koji postoji u informisanju, i to ne samo kroz ovaj zakon, nego i antimonopolski, radiodifuzni itd. To meni zvuci kao poziv na dodatnu i strozu regulativu, i jos vise drzavnog mesanja.

Cim cujem za koncept "uredjenja haosa" u ovoj ili onoj neuredjenoj i haoticnoj "oblasti", jasno mi je kuda to vodi. Bilo bi dobro da gresim.

Lazar Antonić said...

Nagnatrone, ruku na srce, niko nije vise uradio na popularizovanju ekonomskog liberalnog programa od LDPa.

perica said...

Poštovani Lighthouse i ostali, ne želim da merim milimetre. Pretpostavljam da ste u pravu i da se stvari zaista ponegde i ponekad kreću na bolje, odnosno ka privatnom i tržišnom. Na žalost, mnogo su češći i dugotrajniji pomaci na lošije. Dok je mala poluopoziciona stranka, LDP može sebi da dozvoli koketiranje sa liberalizmom. Kada LDPu poraste brojnost, moć i uticaj, namnožiće se u stranci srednji i niži menadžment, ljudi koji ne mare za liberalizam, ljudi koji su tu da se uhlebe. Namnožiće se donatori i simpatizeri koji ne daju pare za liberalizam, nego za svinjarije. Politička stranka odnosno njen vrh ne može tome da se odupre, već lagano postaje režim. Već sam pomenuo eklatantne (!) primere DSa i DSSa. Nebitni su milimetri na bolje sada, kad su niko i ništa. Kad budu niko i nešto, guraće nas metrima u lošije. Nema sreće od političkih stranaka.

andreas breme said...

potpuno se slazem sa Zeljkom, LDP nije liberalna stranka, bar ne onako kako mi shvatamo znacenje te reci. ako bih trebao da ih opisem jednom recju rekao bih da su autoritarci...

mislim da su DS ili DSS naklonjeniji liberalizmu nego LDP.

Ivan Jankovic said...

U pa Breme sad si ipak preterao (kakve god zamerke klegitimno da stavis LDPu). Mislim da je DSS vise zainteresovan za otpor Novom Svetskom Poretku i za "ocuvanje Kosmeta", nego za ekonomiju. A kad nesto kazu o ekonomiji to lici vise na Caveza ili Putina nego na neki liberalizam. DS - isto to, samo malo umerenije. Mada razlike s vremenom opadaju.

Vlada said...

Najbolje bi bilo kada bi stranke na vlasti usvojile ideje Tržišnog Rešenja

Lighthouse said...

Perice, u pravu ste što se tiče rizika da bilo koja stranka, pa i LDP, kad postane veća, zanemari lavovski deo svog programa i počne da gura, kako rekoste, metrima u lošije. U pravu ste, takodje, da to često biva pod pritiskom srednje linije funkcionera, nedovoljno upućenih u ono zbog čega se uopšte ušlo u politiku, a i nedovoljno ili pogrešno edukovanih, kao i pod pritiskom raznih donatora. Ali, zar su intervencionistički nastrojeni donatori jedini na svetu, zar nema ljudi koji bi donirali nekome ko želi da proširi prostore slobode, pa i za njih? Pa nisu svi imućni alavi na pork, nije svima na pameti samo kako će se dočepati poreske kinte. Neki među njima bi voleli da mogu zarađivati na tržištu a ne u kabinetima političara kroz mutne dogovore i muljanja. I ne mislim da takvih ima malo. Drugo, edukacija članstva i funkcionera je nešto što svaka stranka mora da radi, a ko god od tržišno orijentisanih intelektualaca je došao u LDP da takvu edukaciju vrši, bio je dobrodošao. Primeri, samo u poslednjih godinu dana: Miroslav Prokopijević, Ilija Vujačić, ćlanovi LibeK-a, članovi IUF-a iz Berlina, itd.

perica said...

Poštovani Lighthouse, SVE što kažete - stoji. Ali ipak Vam izmiču ključni uvidi.
Politička stranka je intervencionistička organizacija. Prihvatiće donaciju i od onoga koji ne očekuje intervanciju u svoju korist (sucker!). Ali takvih je mnoooogo manje nego onih koji za svoje pare nešto konkretno traže.
Imućni ljudi ne postaju imućni razmišljajući o prostorima slobode, nego razmišljajući kako da što brže i što više zarade. Političkoj stranci potrebne su pare, to je pogonsko gorivo političke stranke. Što više para - to bolje! Uzeće i od onih koji razmišljaju o prostorima slobode i od onih koji su alavi na pork. U stranci brže napreduju oni funkcioneri koji donose više para. Za njih i političku stranku ima mnoooogo više para u pork-dilovima nego u prostorima slobode.
Kažete "Neki među (imućnima) bi voleli da mogu zarađivati na tržištu..." i to je istina ali - nije bitno. Zarađivanje na tržištu je mnogo teže nego muljanje sa političarima. Onih koji su u stanju da zarade na tržištu, pogotovo onakvom kakvo je sada, je jaaaaako malo, daleko je više onih koji mogu samo da tavore ili rade za bednu platu, kakvu na ovako zarobljenom tržištu jedino i mogu da dobiju. Njima mutni dogovori i muljanja sa političarima predstavljaju dar sa neba!
Edukacija članstva i funkcionera je kontraproduktivna za profitabilnost političke stranke. Stranka će i to da radi, kao deo PR strategije. Neko će možda (uz dužno poštovanje!) naivno da pomisli da tu ima neke ozbiljne namere. Nema, jer ne može biti. To je razbibriga za podmladak stranke, između dve žurke i opijanja. Politička stranka, ako je uspešna, preuzima sve čvršću kontrolu nad državnim aparatom za proizvodnju zakona i njihovu selektivnu primenu pod pretnjom sile. Oni poslovi koje je politička stranka obavljala uprkos mnoštvu prepreka tokom svog rasta, postaju sure thing kad postane vladajuća. Da se toga odreknu posle mukotrpnog penjanja na vlast? Ni slučajno, jer tokom penjanja, iz stranke otpadaju svi koji su sposobni za bilo šta drugo. Kao srednja linija funkcionera ostaju očajnici koji bi se, da ne nose fina odela i ne voze državni auto, smrzavali i pekli pored kartonske tezge ili na gradilištu. To je značenje koje za njih imaju prostori slobode.

andreas breme said...

pa ne znam bas Ivane, jedna stvar je sta im pise u programu a druga sta rade... mislim da je ldp stranka cije rukovodsto ima najautoritarnije sklonosti od svih relevantnih stranaka u srbiji. stepen politicke netolerancije kod tih vodecih njihovih ljudi je neverovatan, zabranili bi pravo na drukcije misljenje da mogu... ne znam kako mozes da imas poverenje u bilo sta sto ceda prica... sto Zeljka kaze to sto se oni kao predstavljaju liberalima je posledica nekog sticaja okolnosti i njihovog misljenja da ce tako uzeti jos neki glas nego iskrenog zalaganja za to.

a i za zastupanje bilo kojih ideja i ciljeva je potrebno da licnosti koje to zastupaju budu koliko toliko ok, a ne znam kako to ceda moze da bude, seti se samo kako je pravio pesacki prelaz samo za sebe, druzenja sa ljudima koji su pripadali najozloglasenijim kriminalnim grupama u srbiji i sire itd....

nagnatron said...

@Lazar Antonić

Priznajem da je taj "plan" korak napred u odnosu na ostale ali ne mogu da ga posmatram izolovano od stranke i od izjava funkcionera iste koje su sve samo ne tržišno orijentisane. Kako bi i bile kada kao glavni uzor imaju Evropsku Uniju koja je u sadašnjem izdanju pravi bastion socijalizma, državne kontrole i birokratije.

Za mene, iz onoga što sam video, mnogo veći zagovornik tržišta i smanjivanja državnog aparata je Milan Parivodić.

Za mene je to problem. Ne postoji ekonomska desnica. Desnica bez toliko patrioskog naboja. Ne znam da li takva stranka može ovde da procveta pored toliko ljudi koji su "ovisni" o socijalne ustanove i davanja.

Lighthouse said...

Ne znam da li pre da polemišem s A.Bremeom oko njegove slepe vere u pisanija tabloida o navodnom druženju ČJ s kriminalcima i oko zebre koja bi 2001. već uveliko bila gde ju je ČJ nacrtao da pre toga nismo imali Predsednika koji je pred kamerama prešao van zebre i to na dan svoje prve inauguracije u januaru 1991. jer mu se moglo jer mu niko nije rekao A a ČJ-u su za tu zebru mast povadili, ili da dam link na jedno istraživanje, u kome većina čitalaca sajta B92 misli da nas neće izvaditi ni bailouti ni ulaganja u infrastrukturu ni povećanja poreza pa ni MMF sam, nego smanjenje državnih rashoda i smanjenje administracije:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=08&dd=03&nav_id=374587

Lighthouse said...

E, sad natenane. Nagatrone. Vi izgleda tražite partiju koja bi bila liberalna u ekonomiji a neutralna, bezbojna na ne-ekonomskim temama. OK, bolje je i to nego stranke koje su liberalne u ekonomiji a autoritarne van nje. Ali, zašto vam smeta što LDP spaja i jedno i drugo, na način na koji to malo koja liberalna partija na Balkanu, pa čak, usuđujem se reći, i u Evropi, uspeva? Kad ne bi bilo LDP, koga bi u Srbiji bilo da popuni ceo jedan kvadrant u političkom koordinatnom sistemu, onaj slobodnotržišni po x i socijalno-antiautoritarni po y osi?

nagnatron said...

Ne bi mi smetalo da su oni zaista liberalni i na ekonomskom i na društvenom planu ali mi se čini da to nije slucaj. Suviše su autoritativni za mene. Ja bih voleo da postoji sekularna, ekonomski liberalna stranka. U stvari to bi bila liberalna stranka u klasičnom smislu. LDP je liberalna stranka slična Demokratskoj u USA.

Lighthouse said...

"Ja bih voleo da postoji sekularna, ekonomski liberalna stranka"

Pa baš to je LDP, jedina kod nas. Ima drugih sekularnih stranaka (LSV, SPS na svoj način, DS na svoj način), ima i ekonomski liberalnih ljudi-ostrva u klerikalnom bloku (Parivodić, pojedinci u SPO ili u G17), ali kombinacije nema (osim opet retkih pojedinaca, u mnogim strankama).

"LDP je liberalna stranka slična Demokratskoj u USA"

Nije tačno. LDP ne liči ni na šta u USA, kao što nemali deo drugih stranaka ne samo u Srbiji nego i u Evropi ne liči ni na jednu od dve najveće u SAD. Pogotovo ne sada kad, umesto da obe zagovaraju integralni liberalizam samo iz dva različita ugla, one se dele na jednu koja otvoreno pljuje ekonomski liberalizam a sve neiskrenije održava ideje ličnih sloboda, i drugu koja u kojoj je opredeljenost za ekonomske slobode tačno u obrnutoj proporciji sa opredeljenjima za lične slobode. Što je neki republikanac "umereniji" po pitanjima na primer gej brakova, to je manje za slobodno tržište. I obrnuto. Takođe, što je neki demokrata glasniji po pitanjima ličnih sloboda nevezanih strogo za ekonomiju, to je glasniji i u pljuvanju ekonomskih sloboda. U ovom drugom ima, nažalost, nažalost, izuzetka: Obama je socijalista a nije sekularan (duplo golo!), to se videlo na inauguraciji, na kojoj je tako strašno zloupotrebio svog duhovnog mentora mantijaša (ili ovaj njega). Ukratko, Amerika je druga priča, priča za sebe, vrlo tužna priča, mislim, bar trenutno. Zato je danas bolje kad je nekome uzor EU, nego ova i ovakva Amerika (bar dok se ne probudi iz ove soc-nac euforije). Uostalom, i SAD i EU su liberalnija društva od Srbije, onakve kakva trenutno jeste a i onakve kakvu bi srpski (jedini kakve imamo) konzervativci hteli da naprave. U tom smislu je čak i žestoki intervencionista Đinđić bio liberal, LIBERALENDA!, jer je sve ono protiv čega se borio bilo milion puta anti-liberalnije.

Lighthouse said...

Izgleda da se "za dobrim konjem prašina vije". Nisam ja taj koji je ovde pokrenuo raspravu o LDP-u. Hajde, onda, da promenimo temu: hajde malo da vidimo "desnicu", "konzervativce", ali ne one strane, nego ove domaće. Koliko je (ekonomski) liberalan jedan Velja Ilić, ili Toma Nikolić, ili Jorgovanka Tabaković, ili Nenad Popović? Ili čak Slobodan Samardžić, koji se izdaje za liberala (član CLDS!)? Vajni članovi EPP (aktuelni ili potencijalni), alo, koliko vas misli da ne treba organizovati referendum o Ustavu EU, da je slobodna trgovina garant ekonomskog rasta, da vlada ne treba da vodi zdravstvo kako ne bi zvirila u naše medicinske kartone, kako treba graditi nuklearke, kako opštine, regioni i Pokrajina treba da imaju više vlasti nego Beograd? Ha, ha. Nego, treba otkazati Fiatu pa i dalje proizvoditi Yugo (doslovce tako, DSS). Treba maltene obesiti one koji su ovde doveli strane banke (Nikolić, Tabaković). A o svim trikovima kojima nastoje da nam i na ruke i na noge nabiju sibirske ekonomske bukagije i da ne govorim.

Lighthouse said...

A sad malo o vajnoj levici, o suđenim i nesuđenim članicama Socijalističke internacionale. Koliko njih veruje da Boga (čitaj: Kosovski zavet) ne treba pominjati u evropskom (čitaj: srpskom) Ustavu? Koliko njih u DS veruje u Fair Trade, u strogu regulaciju radnih odnosa i značajno mešanje države u privredne sporove, u moralnu superiornost redistribucije koja treba da smanjuje socijalne razlike a ne samo da finansira socijalni inženjering, u progresivne poreze kao stub društva koje treba na sva zvona hvaliti a ne krišom uvoditi, u to da treba porušiti granične stubove prema Turskoj i s njom imati zajedničku (evropsku) valutu, jer turski radnik ima isti interes kao i srpski radnik, itd? Koliko njih u SPS-u hoće Tursku u EU, bicikle umesto Koridora 10, vetrenjače i biodizel umesto TNT i/ili Gazproma, itd? Koliko tih "levičara" svojim sunarodnicima gejcima pruža ruku umesto pesnice? Koliko njih doista veruje našim sugrađanima drugih etniciteta, pa se npr. u Preševu zalaže za pozitivnu diskriminaciju u policiji i sudstvu? Koliko ih je za smanjenje vojske, ili bar ne skaču do neba što je ovoliko smanjena? Koliko njih u SPS je za što širu zabranu pušenja, ako je moguće i u privatnim stanovima? Koliko njih u DS je za besplatno školovanje od vrtića do doktorata? Itd.

perica said...

Ne može LDP da nam bude OK zato što su nam ostali loši. Ako nas istorija nečemu uči možemo da zaključimo da je samo pitanje vremena kada će i LDPu da padne maska. Političke stranke su za libertarijance izgubljeno vreme.

Vlada said...

@Lighthouse
Iskreno me zanima da li je u pitanju pokušaj diskriminacije predsednika LDP?

http://www.pravda.rs/dogadjaji/11101/dnevno-1125-evra

Lighthouse said...

Diskriminacije? Kakve diskriminacije? Mislite, diskreditacije? Da.

Čudo jedno kako više nije nesvršeni student prava. Čudo kako više nije narkoman, jer, koji narkoman kao lud ide, svake noći, na ronjenje, umesto da udara po "crtama" i bleji u palme i mesečinu? Da nema i neka reportaža kad se to, i kako, izlečio od "narkomanije"? Kriminalac? Pa kako ga ne uhvatiše na delu svih ovih 5 i kusur godina otkad nije nikakva vlas`? Telohranitelji? Uopšte ne treba obrazlagati zašto ga prate, i jedino su oni od celog opisanog cirkusa, ako je uopšte tačan a ne potpuno izmišljen (što ne bi bilo prvi put), plaćeni državnim novcem.

Na kraju nešto što nema veze s fudbalom. Zašto su se tako zdušno svi, s "leva" i s "desna", tabloidi svih boja i pozadina, udružili da diskredituju lidera trenutno jedine liberalne partije u Srbiji? Mora da nešto dobro radi kad se toliko bave čovekom koji je dobio nešto više od 5% u trci za Predsednika Srbije. Zašto im je baš on, i njegova stranka, trn u oku? Možda zato što nije od "ovog sveta", njihovog sveta? Što u našu politiku unosi nešto doista novo? Pa zato jedni hoće da ga unište, a drugi da mu "spuste cenu" (tj. minimalizuju liberalni sadržaj programa eventualne buduće zajedničke vlade)?

Vlada said...

Izvini, mislio sam diskreditacija

Vojvoda said...

ЛДП = статизам са елементима центризма (прагматизма).
ДСС = статизам са елементима конзервативизма.
ДС = статизам са елементима социјалдемократије.
СРС = статизам...

Мање-више странке у пракси спроводе статизам (само је у питању да ли је леви или десни), без обзира шта им пише у програмима. Мени је програмски најближа (небитно :-)), али у пракси су срамота за десницу!