Pages

27 July 2009

Svinjarija u najavi

B92:
U Srbiji posluje skoro 700 licenciranih turističkih agencija, što je nerealno veliki broj agencija za srpsko tržište, tvrde u udruženju turističkih agencija.
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Radisav Stanković navodi da to pokazuje da je kriterijum za dobijanje dozvole prilično nizak.

Ako i prihvatimo da je 700 licenciranih tursitičkih agencija previše, iako ne znam po kom kriterijumu, iz toga nikako ne mora da sledi da je problem nizak kriterijum izdavanja dozvola. Možda ima dosta specijalizovanih agencija koje se bave specifičnim projektima, možda su neke agencije samo formalno registrovane ali se time više ne bave, možda je tržište dovoljno veliko za 700 agencija, možda... Mnogo je nepoznatih da bi direktor asocijacije samouvereno zaključivao da je kriterijum za dobijanje dozvola nizak. Šta je sledeće, predložiće da YUTA tenderski ili aukcijski prodaje propisani broj licenci ne bi li se rešio "problem" niskih kriterijuma?

6 comments:

perica said...

Svinjarija u najavi.

Lazar Antonić said...

Hvala Perice za sjajan naslov. Sta ono bese ti mislis o pravu na intelektualnu svojinu?

perica said...

"Intelektualna svojina" - no such thing. Patentna i autorska "prava" su ograničenje intelektualne slobode. Usporavaju protok ideja i njihovu praktičnu primenu.

Lazar Antonić said...

slazemo se.

Dejan said...

Bravo, perice. Znaci, mogu slobodno da te citiram :)

perica said...

Samo napred! :)
Ne moraš uopšte da me citiraš, ako misliš da nešto drži vodu, plasiraj kao sopstvenu ideju. Malo toga je moj originalni doprinos. Ali spremi se za posledice. Nemoj posle da bude nisam ja, mame mi, reko mi perica! Sloboda je još uvek opasna ideja.