Pages

18 June 2009

Dobrovoljna licenca

Velimir Ćurguz Kazimir predlaže da novinarska udruženja počnu da licenciraju novinare:

Onog časa kada se neki novinar ogluši o profesiju on bi izgubio licencu, što ne znači da on gubi pravo da piše već gubi pravo na tzv. kolektivni ugovor koji mu garantuje određene prinadležnosti. Ovim bi mnogo toga bilo rešeno – ako želite da pišete za bedne pare, da budete iskorišćeni, uradićete to bez licence, a ako želite da budete novinar sa određenim dignitetom i standardom, imaćete licencu i vodićete računa o tome da je opravdate

Ovakve vrste dobrovoljnih (u smislu da ti nedostatak licence ne brani da se nečime baviš) licenci imaju smisla. Nisam siguran da će značajno popraviti stanje u domaćem novinarstvu, ali nije loše za početak.

6 comments:

Vort said...

opravdati licencu u Srbiji...
Sta to znaci? Ko su strucnjaci koji ce odlucivati o tome sta je profesionalizam? Smajlovic? Nadezda? Veran? Manjo? clanovi RRA? Ili profani sa FPN, čija karijera se svodi na predavanja bez ikakve prakse u biografiji...
Ili ce to raditi novoformirani eticki savet mudrih..a za cenzuru i eufemizme Sindikalni boljitak?!
Odlicno, bar cemo vise pisati o drvecu i cvecu....

mileusna said...

@vort Nijedna komisija neće biti kompletna ako u njoj nema nikog iz SPC. :)

Marko Paunović said...

Svako treba da ima pravo da izdaje sertifikate kakve god hoce.

Da li ti sertifikati ista vrede, samo trziste moze da pokaze.

Milos said...

Kao što rekoše Vort i Mileusna, ko garantuje u ispravnost te komisije - bio bi to samo lakši način da SDB eliminiše nepodobne novinare - eh, da je to bilo čika Slobu tamo nekad :)
Mada, ova ideja da u komisiji bude neko iz SPC i svakog novinara unaprijed umlati lopatom po bubrezima i nije tako loša - treba ih tuć dok su mali ;)

perica said...

Bata-Ćurguz može naravno da pravi kakve god hoće sertifikate. Ali ne bih rekao da je njegova ideja da tržište pokaže koji sertifikat nešto vredi. Po njemu, sertifikat bi "garantovao određene prinadležnosti". Na slobodnom tržištu NEMA garancija bilo kakvih prinadležnosti. Prokleti kupci reše da ne kupuju tvoje novine i sve licence ne vrede ni drek.

Marko Paunović said...

Ljudi, to se zove sloboda udruzivanja.

Novinarska udruzenja su DOBROVOLJNE organizacije. Mozes da budes njihov clan, a ne moras. Ako si clan, placas clanarinu, a za uzvrat nesto dobijas. Sta dobijas, nemam pojma. Mozda nista.

Poenta je da novinarska udruzenja imaju pravo da, ako to zele, ogranice pristup udruzenju i da iz njega izbace koga zele. To je njihova stvar. Na primer, mogu da kazu "ako te nekada sud osudi za klevetu, izbacujemo te iz udruzenja". Clanstvo u udruzenju mogu da nazovu i fensi imenom - licenca.

Sve je to potpuno ok, sve dok clanstvo u udruzenju nije USLOV za pisanje novinskih clanaka.

Vlasnici novina mogu da zakljuce da su ljudi sa licencom bolji novinari. Mogu da zakljuce da je licenca potpuno irelevantna. Ja verujem da ce tako i biti.