Pages

29 June 2009

Crveno zlato


Ministar poljoprivrede Saša Dragin je izjavio da su neke hladnjače spustile dogovorenu otkupnu cenu maline od 130 dinara po kilogramu, pravdajući to lošim kvalitetom ovog voća zbog kiše. On je naveo da je Ministarstvo poslalo inspektore u te hladnjače.

"Inspekcija je poslata da utvrdi da li je to pokušaj da se poljoprivrednicima obori cena ili je nešto drugo posredi", rekao je Dragin...

Zanima me od kada je, i po kom tačno zakonu, pokušaj da prodavcu oboriš prodajnu cenu postao razlog za posetu inspekcije.

4 comments:

perica said...

Po zakonu jačeg i bezobraznijeg?

Dejan said...

Komentar na mestu.

perica said...

Brkićev komentar je na mestu samo donekle. To jest dobar je dok kaštiguje ministra što državnom batinom uništava slobodu tržišta. Da se Brkić tu zaustavio, moglo bi se reći da je protržišni ekonomista.
Međutim, onda počinje da lupeta. Kakva "државна брига за малину"? Koji ozbiljan protržišni ekonomista preporučuje "да се држава појави као играч на тржишту и парама из буџета откупи сав (или највећи део) род овог воћа по цени коју траже произвођачи малина"!? Protržišni ekonomista my ass! Evo šta je po njemu "једина улога државе у тржишној економији": "те малине да замрзне, од њих направи џем и њиме храни (на пример) војску, извезе га или понуди Уједињеним нацијама као хуманитарну помоћ"! Džem za vojsku od preskupih malina bio bi naravno preskup, jer bi se na tržištu mogli naći džemovi napravljeni od voća kupljenog po tržišnoj ceni, a ne po ceni koju traže proizvođači voća. Jel cilj države "државе чија је амбиција да има тржишну економију" da što skuplje hrani vojsku!? Dalje, kako i kome da država izveze taj preskupi džem? Ili još najbolje - da preskupi džem ponudi Ujedinjenim nacijama kao humanitarnu pomoć!?!? Jel Brkić jeo bunike ili šta??? Ispada da je po njemu jedina uloga države u tržišnoj ekonomiji da parama iz budžeta pravi idiotske "poslove" bez i najmanje izgleda da budu profitabilni, i prema tome predstavljaju rasopanje narodnih para!
SVE, svako pojavljivanje države na tržištu, i ono što Brkić kritikuje, i ono što u svojoj smušenosti predlaže "је етатизам и популизам – гурање државе у послове који јој не припадају и потреба министра да се допадне широким народним масама."

perica said...

"Ja govorim u ime države, a država ima policiju, inspekcije, zakone, uredbe... da sprovede ono što hoće a to je podizanje otkupne cene maline i na novom sastanku mora biti prihvaćen moj zahtev da se poveća otkupna cena."

Ovo je (citiran) zaključak ministra poljoprivrede Saše Dragina saopšten na sastanku sa predstavnicima Udruženja hladnjača „Ariljska malina” i proizvođačima malina iz Arilja i Ivanjice sa namerom da se poveća otkupna cena maline u ariljskom kraju, održanom prošlog petka (3. jula).
Politika, 7.jul.2009.