Pages

27 June 2009

Angelina ili Dambisa?

U komentaru na jedan od prethodnih postova, Marko je spomenuo Bila Easterlija koji se gorko našalio da kao kritičar ideologije pomoći Africi, nikad neće biti u prilici da putuje na turneje sa Angelinomn Džoli, poput trecimo Džefrija Saksa koji podržava pomoć.

Ali, ima nade i za njega. Nedavno se pojavila knjiga zambijske ekonomistkinje Dambise Mojo, školovane na Oksfordu, "Dead Aid", u kojoj ona potpuno u tradiciji Petera Bauera, Hernanda De Sota i samog Easterlija tvrdi kako strana pomoć uništava mogućnost ekonomskog razvoja u Africi, jer čini vlade neodgovornima, i sprečava razvoj tržišta kapitala i privatnih vlasničkih prava, što su ključni uslovi za ekonomski razvoj (ovde je njen intervju sa Charlijem Roseom, a ovde još jedan).

Stoga, ja bih rekao da sitaucija za Easterlija ni izdaleka nije tako beznadežna. Možda, kao skeptik u pogledu pomoći, ne može da ide na safarije sa Angelinom Džoli, ali svakako može da se druži sa Dambisom Mojo po raznim desničarskim konferencijama u Americi, što je barem s moje tačke gledišta, u svakom pogledu mnogo privlačnija alternativa.

6 comments:

fg said...

hahaha!
Salu na stranu, ima sta i da se cuje i da se vidi!

Ivan Jankovic said...

pa o tome i pricam. :)

Dejan said...

Dasak svezeg vazduha na kontinentu-majci.

Igor said...

Izgleda stroga ali pravedna!

=)

grh said...

eto sta ti je ljudska priroda! iako je uveren da je superioran u odnosu na saksa, ne moze a da mu ne zavidi :)

Željka Buturović said...

dobro, ne moramo bas da preterujemo, sta je sledece, bil isterli je bolji frajer od breda pita. mislim fino izgleda zena ali ne moramo bas da je poredimo sa holivudskim glumicama, kao ovi sto misel obamu stavljaju na liste najprivlacnijih zena na svetu.