Pages

06 April 2009

Ekonomista opet predlaže zamrzavanje cena

Dejan Miljković koji je predložio zamrzavanje cena, se sada brani od napada i daje neka pojašnjenja. Njegov predlog se u suštini svodi na to da cene treba zamrznuti iz spoljnotrgovinskih razloga. Mehanizam je ovakav: kad bi se zamrzle cene, a kurs dinara ostavio da polako pada, za neko vreme bi domaće cene postale realno niže u odnosu na inostrane. Takve, realno niže cene bi onda podstakle kupovinu domaćih proizvoda kod kuće, kao i izvoz, a destimulisale uvoz. Tako je zamrzavanje cena ustvari sredstvo povećanja domaće konkurentnosti. Kada se to desi, onda se cene mogu odmurznuti.

Miljković piše: "stručna rasprava sa određenim brojem kolega povodom predloženog koncepta rezultirala je procenom da bi se očekivani efekat mogao proizvesti u periodu od 3 do 6 meseci".

Pa evo da i ja dam doprinos stručnoj raspravi, postaviću pitanje zašto onda čekati da dinar vremenom padne da bi postali cenovno konkurentni? Zašto, umesto fiksiranja cena i čekanja, ne izdati naredbu da svi domaći prodavci odmah smanje cene za 10%?

To je potpuno isti mehanizam koji predlaže Miljković, samo što bi efekat ovako bio mnogo brži. Ne treba čekati 3-6 meseci, nego bi domaće cene odmah, od ponedeljka, bile niže od stranih. U zemlji bi odmah više kupovali domaće, a i naš izvoz bi bio odmah jeftiniji i više tražen. Logika je identična.

A ako bi baš da glumim Bastiata, pitao bih zašto onda stati na smanjenju od samo 10%, kad možemo biti još konkurentniji -- zašto ne narediti domaćim proizvođačima i prodavcima da smanje cene za celih 100%? Da cene padnu na nulu, da nam svima daju sve besplatno i da besplatno robu šalju i u inostranstvo. Tako bi uvoz pao na nulu, a izvoz težio beskonačnom.

10 comments:

Vlada said...

A i glupost mnogih naših stručnjaka teži beskonačnom.

alektrich said...

Ne razumem kako se još uvek nije setio da se MI zamrznemo, a ne cene. Jer cene ne trpe krzu, no ljudi...

andreas breme said...

Argentinski bankrot pred našim vratima

alektrich said...

@Link

"Taj, ekstremno neoliberalni koncept reformi doveo nas je na ivicu sloma kakav su doživeli Meksiko, Rusija i Argentina"

Tačno sam znao da to ekstremno neoliberalno precenjivanje dinara neće da izađe na dobro...

glas naroda said...

slavisa, ti mi delujes kao jedan od onih koji stvari posmatraju izolovano umesto "у садејству са свим осталим елементима механизма."

kada bi se cene smanjile 100%, mehanizam bi se razdesio. ali, ako bi se smanjile 13.411% mehanizam bi radio kao podmazan.

Marko Paunović said...

Ne znam, meni se najvise svidja to sto on zeli da smanjenjem cene stimulise ponudu.

Evo ga i moj doprinos raspravi - zakon ponude kaze da ponudjena kolicina raste sa porastom cene, a OPADA sa padom cene. Nije bitno to sto ce traznja da poraste, ako niko nece to da pravi po toj ceni.

Obaranje (zamrzavanje) cena ce da stimulise proizvodnju upravo onako kako je pad cena celika stimulisao proizvodnju u US Steelu.

Ivan Jankovic said...

Moj konstruktivni doprinos strucnoj raspravi je sledeci: iako podrzavam predlog profesora Miljkovica, upozoravam da optimalna politika cena mora da vodi racuna ne samo o opstem nivou cena, nego i o ispravljanju cenovnih dispariteta. Mnogi proizvodi domacih proizvodjaca su nepopravdano potcenjeni pogubnom neoliberalnom politikom vlade, poput malina, psenice i zive stoke, a mnogi uvozni artikli poput kompjutera i bicikala su neopravdano precenjeni. Predlazem stoga pre donosenja mere zamrzavanja cena da se formira komisija za ispravljanje dispariteta cena u smislu gornjeg, pa tek po zavrsetku njenog rada da se pristupi sprovodjenju daljih mera i aktivnosti u pogledu zamrzavanja svih cena.

Lazar Antonić said...

Ponudu, ako se dobro secam, stimulise nekom vrstom zabrane uvoza (vecim carinama i slicno). Valjda veruje da ce ekonomija obima uciniti i zamrznute cene isplativijim. To bi naravno trebalo propratiti i zakonskim ogranicenjem marzi trgovaca (moj konstruktivni doprinos raspravi) sto bi ne samo garantovalo vecu ponudu vec i sjajan profit domacih proizvodjaca. Profit je ok jer je to ipak kapitalisticki program zasnovan na izraelskom iskustvu.

Vec vidim povratak cokolade najlepse zelje na velika vrata. Secam se da kad smo bili mali da su rafovi u supermarketima bili zuti od te cokolade.

Lazar Antonić said...

lepo kaze covek depresijacija valute... ne pratim pazljivo...

danica popovic said...

Pitam se da li je Akademik Kovačević (argentinski bankrot), je li on u timu neo-radikala? Dobro bi im došao, mislim, zbog stručnosti i iskustva.. Taj kad zamrsi pricu, to je kao stena - samo da uzmeš i da razbiješ glavu...a ne kao vi, samo zvocate, nemoćni pred takvim, fundamentalnim plodovima smeđe moždane mase, ako takva postoji.

Naročitu zamerku upućujem Marku - on sve to "ekonomicistički" gleda. Gde je tu širina, vizija, pitam se?