Pages

02 April 2009

Slika govori više od hiljadu reči

A film govori više od hiljadu slika. Ili, to je barem teorija Hansa Roslinga, koji pokušava da udahne život u do bola dosadne Power Point prezentacije. Naime, Hans je razvio poseban software, koji se zove Gapminder i čiji je cilj da dinamizuje statističke podatke. Primer sjajne prezentacije možete videti u Roslingovom obraćanju na TED konferenciji.

Posebno je zanimljivo to što je Google otkupio prava na taj software i učinio ga besplatnim preko servisa Google Docs. Nakon 15 minuta igranja, uspeo sam da napravim ovo.

Kada kliknete na link, dobićete grafikon sa krugovima. Svaki krug predstavlja jednu od zemalja u tranziciji. Različitim bojama su obojeni različiti regioni, što se vidi u gornjem desnom delu grafikona. Na X-osi se nalazi EBRD-jeva ocena napretka u tranziciji, a na Y-osi je GDP per capita. U polju select možete odabrati zemlje koje želite da pratite. Odaberite Srbiju, onda pustite PLAY dugme u donjem levom uglu ekrana. Videćete kretanje Srbije u ovom koordinantnom sistemu, kroz vreme.

Ono što se na prvi pogled vidi je koliko dugo kružić koji označava Srbiju stoji u mestu, čak i ide na dole-levo, dok manje-više svi ostali kružići, praktično svih boja (osim Belorusije i Centralne Azije) idu na gore-desno. Tek od 2000. i "naš" kružić kreće na desno veoma brzo, a onda, od 2002.-2003. usporava...

Možete odabrati i više zemalja i porediti ih. Probajte kombinaciju Hrvatska-Srbija, ili Slovenija-Srbija, ako baš hoćete da se deprimirate.

7 comments:

Slaviša Tasić said...

haha, bravo! za srbiju se vidi kako i bukvalno tapka u mestu negde do 2001., i onda ide umereni rast.

grh said...

po ovome ispadne da je slovenija imala GDP pc 92 od 2,763. jel to moguce?

grh said...
This comment has been removed by the author.
Marko Paunović said...

Gabriela, podaci su sa sajta EBRD.

Negde je po neki podatak falio, pa sam ja interpolirao, ali konkretno taj broj za Sloveniju je EBRDov.

Marko said...

Odličan post!

Igor said...

wow.

Dejan said...

Odličan ovaj gadget, a i grafikon je vrlo zanimljiv.