Pages

20 February 2009

Uđeš izađeš i gotovo

Đilas mi je jako simpatičan ali ne sećam se da je uradio ili bar rekao nešto sa čime sam se složio od kad je postao gradonačelnik. Danas traži od Narodne banke da praktično zabrani bankama iznos deviza iz zemlje. Ali Đilas je privatnik a ne standardni protekcionista i otprilike tvrdi: Razumem da je taj novac njihov i da mogu sa njim da rade šta hoće - dokle god se ne iznosi iz zemlje.

Novac je njihov i tačka. Matematika je prosta, ako bankama zabranite da iznose novac, prestaće i da ga unose.

21 comments:

srba said...

Djilas nije sipatican i TACKA

suki said...

lazare, da budemo realni i ne- ideoloski, mislim da je to dobra politicka odluka u krizi u kojoj se nalaze svetske finansije.

u situaciji kada sve svetske drzave, pa i najvece, rade u deficitu, i u sutaciiji gde je biznis toliko opao da vise iste ne mogu da finansiraju taj deficit kroz oporezivanje nego samo kroz suverene obveznice(zaduzivanje), srbiji nije preostalo mnogo izbora.

Nas jadni kreditni rejting nas cini vrlo ne-konkuretnim na tom trzistu suverenih obveznica. A investitori su toliko nervozni da cak ne kupuju ni americke obveznice.

Sto se tice equity investicija, berze ti pokazuju koja tu potraznja (ne)postoji. Ne kupuje se fortune 500 firma a kamoli neka srpska.

Ako ne postoji ogranicenje, naravno da ce sve te pare otici ili u slamarice ili zlato, preko granice. Ili u suverene obveznice Amerike, Japana ili Nemacke, na primer. a mi cemo nastavljati da krckamo rezerve, stezuci kais, vracajuci dugove, i braneci kurs da zastitimo taj isti jadni rejting, sve sa ciljem da privucemo investitore kojih nema. A kad rezerve potrosimo, stamapcemo pare za drustvenu igru monopol.

Posto su investitori znali za rizik, verovatno su vec spremni na mogucnost ogranicenja. Ili su uzeli investiciono osiguranje od OPIC-a, MIGA ili neke druge nacionalne agencije za investiciono osiguranje sa juresdikcijom ili ce progutati tu odluku. Za neke bi to i onako bio najbolji nacin da zastite kapital. Svi su i onako dosli da budu konkuretni na nasem trzistu a ne svetskom, ako tog trzista nema i ne stiti ga drzava, sve je u svakom slucaju propalo.

Verovatno se pitas sta ako su racunali na dotok iz srbije pa ce im to smanjiti kreditnu sposobnost u inostranstvu. odgovor je, ako su toliko racunali na taj dotok pored svog rizika, ipak su sami odlucili da budu over-leveraged.

Tako da sam ja za to. Ukrajna je to uradila (procitaj stand-by sa IMF-om). Malezija je to uradila posle azijske krize. investitori su negodovali neko vreme pa su se dapace vratili i zakoni ostali. Malezija dobro podnosi ovu krizu.

Nikom ne otimamo pare. Nek kupuju srpsko zlato i nek cuvaju u srpskim slamaricama (bankama). I jos nesto, necemo mi zatvoriti slavinu nego malo smanjiti protok.

Lazar Antonić said...

Suki ne radi se tu o nikakvoj ideologiji. Vrlo je realno da ako nekom zabraniš da iznosi novac iz zemlje da sutra više neće da ga unosi.

Ako te dobro razumem tvoj argument je da pošto je u pitanju svetska kriza, da neko vreme tog novca iz inostranstva ionako neće biti a da će kasnije investitori zaboraviti i preći preko te neprijatne odluke. Šta ako nisi u pravu?

Konačno, koji je stvarno benefit od tih Đilasovih 300 miliona evra koje banke navodno iznose iz zemlje? Na koji način bi to pomoglo Srbiji? Ako im zabraniš da ga iznesu iz zemlje misliš da će po automatizmu banke odmah taj novac potrošiti na stambene kredite stanovništvu? Ja verujem da će uvređeno da ga drže na računu dok im ne bude dozvoljeno da ga iznesu. Što bi bilo ko ulagao kada nema mogućnost da ostvari profit? Država možda može da dovede konja do potoka ali ne može da ga natera da pije vodu. Osim ako ne misliš da Đilas treba da propiše i kako će banke taj svoj novac koji im je zabranjeno da iznesu iz zemlje i da potroše. Đilas je stručnjak za NIP verovatno bi i tu bio od pomoći.

Lazar Antonić said...

Ustvari možda je najbolje rešenje odmah nacionalizovati sve strane banke u Srbiji?

Vlada said...

Lazare potpuno si u pravu, ne razumem celu histeriju. Zamisli obrnutu situaciju. Naslovna strana u kuriru da bude "Katastrofa, strane banke donose stotine milione evra u Srbiju!!". Pa onda političari da negoduju zbog takvog postupka, jer šta imaju strane banke da nama donose novac. Ali ne, sve je ok dok neko unosi i pozajmljuje pare i dok se te neke pozajmljene pare troše. Ali kad treba da se vrati, e onda nastane haos. Najviše mrzim političare koji jeftino podilaze ovom polupismenom i neobrazovanom narodu. Skoro je i hrvatski predsednik imao slične bisere.

gost 1 said...

pa ako im se zabrani iznos novca sigurno ga nece drzati na racunima naci ce drugu alternativu

X X said...
This comment has been removed by the author.
X X said...

Moram da se slozim sa gostom. Da li banka ikada moze sebi da priusti drzanje kesha u velikim kolicinama?

"Ja verujem da će uvređeno da ga drže na računu dok im ne bude dozvoljeno da ga iznesu. "

Pa onda, kada Djilas bude video da su se toliko uvredili da su se odlucili da zainaceno drze novac na racunu, onda ce da popusti i dozvoliti im da ga "iznesu" (tj. plasiraju u inostranstvo)? To bi trebalo da bude nesto slicno "strajku gladju", jer ako politicari ne ukinu taj zakon, banka propada (ili belezi velike gubitke), sto naravno nikome ne odgovara. Ovo deluje kao da ima smisla, ali cinjenica je da bi u toj situaciji vlasnici privatnih banaka bili na neuporedivo vecem gubitku nego ako bi se povinovali ovoj zabrani i plasirali sredstva u Srpsku privredu, tako da apsolutno nema smisla za privatne bankare da se odluce za ovakav potez.

Lazar Antonić said...

Ali zasto bi obrtali novac ako ne mogu da iznesu profit?

Slaviša Tasić said...

Ali problem nije nedostatak kredita nego pad dinara. Ako se zbog toga zabrani bankama da iznose novac, to je tek veštačko održavanje dinara, a neće ni raditi. Prestaće odliv ali će potpuno prestati i priliv deviza, što će izazvati suprotan efekat na dinar. A kad se jednom privremena zabrana podigne, utisak da smo banana država će ostati još jedno deset godina, rizik poslovanja će biti veći i kapital će ići u zemlje koje ne vrše nasilje nad privatnom svojinom da bi manipulisale kurs valute.

mileusna said...

Ovo je slično kao kada biste u banku uložili 1000 EUR i od kamate zaradite 100 EUR. I onda banka kaže lepo vam bilo da zaradite 100 EUR, sad biste da ih podignete, e pa ne može. Jesu to vaše pare, možete da radite sa njima šta hoćete u okviru naše banke ali ne možete da ih podignete. :) Ja cenim da bi mnogi promenili banku a pare bi izvukli na neki posredni način. Ne verujem da investitori razmišljaju na drugi način.

suki said...

drzava ima odgovornost i prema onim investitorima ciji assets nisu toliko likvidni (on su long) a ne samo prema bankama (koje su short). ovi prvi su razlog zasto su banke i dosle na trziste.

ja sam namerno upotrebio rec ogranicenje a ne zabrana posto se sa zabranom ni ja ne slazem. nekako je diskusija crno-belog karaktera a ne mora tako da bude.

ovo sto govore gost i stanko je krajnji cilj - stimulacija banaka da drze dinare.

isto bi trebalo pregovarati sa bankama da restruktuiraju privatne kredite i da ih pretvore u dinarske. Mi nudimo da nista ne zabranjujemo i nudimo da, recimo streamline stecajni zakon.

stvarno nije logicno da NB placa 18% kamate na bankarske depozite kod nje a da evri odlaze u suverene obvenice koje placaju 2-3. jeste rizik veci, ali je i nagrada veca.

mora da su drzave nalozile centralama svojih banaka da povlace pare iz srbije (i ostalih zemalja) da se finansiraju deficiti u njihovim zemljama. e to je protekcionizam.

tiki said...

Ono što Đilas oče , Slobo je nekad nazvao stara devizna štednja . Lovu imaš "jebiga jel lepo piše u knjižici da imaš,znači niko ti nije uzeo, em ti upišemo kamatu 3% više nego u švajcarskoj , eto i to smo upisali.A keša nema dok se situvacija ne smiri, mlad si sad štedi za stare dane"
e tako je meni "bankar" (tako su sebe nazivali oni na šalteru) zašto nemog uzet svoje pare i ko mi ih je uzeo.
il nek nazovu stara investicija

suki said...

rekao sam "da finansiraju deficite" a mislio sam " stimuluse i bail out-ove"

danica popovic said...

Znam da sam dosadna, ali vas moram podsetiti dinar ima samo tzv. internu konvertibilnost , ili konvertibilnost tekucih transakcija. Kapitalne transakcije, kao i slobodno iznošenje deviza jednostanvno nije dozvoljeno. Tako je dogovoreno sa MMF-om još decembra 2000. godine, i to je još uvek na snazi

Da pojasnim, interna konvertibilnost, to je dozvola da se za potrebe uvoza može izneti iz zemlje koliko god hoćete para, pod uslovom da se u zemlju vrati robe ili usluga u istom iznosu.

Ergo, NIKO ne sme da iznosi deviza koliko hoće, ako to nije za potrebe uvoza i to znaju svi poslovni ljudi, bankari narocito. Oni ipak ovde dobro zarađuju, pa im to preterano ne smeta,naročito zbog toga što postoji jedan izuzetak.

A izuzetak od ovog pravila su profiti. Repatrijacija (iznošenje profita u zemlju-maticu) je dozvoljeno Zakonom o stranim ulaganjima.

To su činjenice i to je tako od decembra 2000. godine. E sad, Đilas to ne zna, to nije razlog da budemo gori do njega, kad već nismo, mislim ontološki.

Evo vam link

mp said...

Danice ne razumem vas post, hocete da kazete da nema iznosa deviza? Ima i uglavnom se odnosi na pozajmice od matice, nema nikakve veze sa profitom (ima male, indirektne). Ako se ne varam, po (kome god) zakonu, samo kapital ne sme da se otpise i iznese osim u slucaju zatvaranje firme ili bankrota. A pritisak na kurs i treba da postoji kad se guverner igrao njime uz pomoc instrumenata koji tome ne sluze, a i mnogo se zaigrao. Inace, ne znam otkad je posao gradonacelnika glavnog grada da brine o kursu i monetarnoj politici.

danica popovic said...

Da, hocu da kažem da nema , slobodnog, neograničenog i nekontrolisanog , iznošenja deviza, dakle, niko ne može da iznese iz zemlje deviza koliko hoće.

Ali kad banke pozajme pare iz inostranstva na kredit, kratkoročni, onda moraju i da ga vrate. To je tekuća transakcija i to je dozvoljeno po principu interne konvertibilnosti, o čemu sam već pisala. Pozajmili su obrtna sredstva, obrnuli ih i vraćaju pozajmicu. Može i profit u tom slučaju da iznese.

To je sve našim zakonima dozvoljeno i treba da bude dozvoljeno.

Sada se javio odliv poveći jer vraćaju pozajmice a ne uzimaju nove kredite, delom i zbog izmene reuglative NBS, ali to je druga priča.

mp said...

Slazemo se, samo sam hteo da preciziramo o kakvom se iznosu deviza radi. Suki, ne radi se o protekcionizmu drugih drzava jer one ne mogu da narede privatnom kapitalu da li da ide negde ili ne (osim kad privatni kapital dobije njihovu pomoc kao sto je slucaj sa grcima), vec dok su matice bile dovoljno likvidne, lako je bilo pumpati tu likvidnost kod nas na visoke kamate. Sad kad toga vise nema, strane banke u srbiji se bore da navuku domace depozite i sve sto ne mora da stoji kod njih se vraca u centralu. Cak i kad bi neko naredio da se te devize zadrze u Srbiji, niko ne moze da natera banke da ih plasiraju/konvertuju u dinare kako bi se popravio kurs.

danica popovic said...

"niko ne moze da natera banke da ih plasiraju/konvertuju u dinare kako bi se popravio kurs"

ovo ne stoji, jer ih je Jelašić naterao da deo svojih obaveznih rezervi drže u dinarima, tj upravo to, da konvertuju devize u dinare...

"Radovan Jelašić najavio je danas da će najkasnije 8. decembra obavezna rezerva koju banke moraju da drže u dinarima biti povećana sa 20 na 40 odsto. "
Pročitajte o tome ovde

Kako on kaže, banke mu "pomažu" da brani kurs, hehehe...

mp said...

dobro Danice, necemo da se hvatamo za svaku rec. u prethodnom postu sam naveo "pritisak na kurs i treba da postoji kad se guverner igrao njime uz pomoc instrumenata koji tome ne sluze". to podrazumeva i odluku o obaveznoj rezervi iz decembra i mnoge druge vesele odluke voljene NBS. Mogu i mnog ekstremnije mere da se uvedu, da se nateraju banke da unesu jos kapitala/deviza bez obzira na okolnosti, u etatsitickim privredama svasta je moguce kad vlast nesto pozeli. Mene iskreno nervira ta panika oko kursa, jeste skocio sa 75 na 95 u kratkom roku, al isto tako kad se pogleda unazad, od maja 2006 do danas je skocio sa 87.5 na 95. Nista strasno da se u medjuvremenu nije troskarilo tudjih para....

suki said...

Milovane, ako procitas ekonomske vesti iz istocne evrope, videces zasto je tolika panika. da li verujes da ce to nas zaobici?