Pages

20 February 2009

Loša Vlada ili dobri mediji?

Kad se pogleda koliko je političkih afera bilo u samo nekoliko poslednjih meseci, utisak je da je ova vlada politički, moralno i legalno pala još niže od prethodnih (javna preduzeća, RIK, vojni stanovi, Kovačević, itd.). Tezu o moralnom posrnuću naše poilitičke elite i o naročitoj nesposobnosti ove vlade da uradi bilo šta već su prethodnih iznosili Prokopijević u Peščaniku i B. Mijatović u Politici.

Ali sa druge strane moguće je da ova vlada nije ništa gora od prethodnih, ali da su mediji postali mnogo bolji. B92 je otkrio nekoliko afera, Press takođe, a onda nas je i Borba obavestila ne samo da još uvek postoji nego i o nekakvoj "državnoj tajni" po kojoj vlada plaća kriminalnu odštetu iz budžeta. I ne samo da istraživačko novinarstvo radi nego je i interpretacija poboljšana. Tako naslov u Blicu povodom "državne tajne" glasi vrlo precizno "Građani plaćaju Kovačevićevo nedelo", a i Politika je vest stavila na naslovnu stranu, doduše sa malo blažim naslovom. U prilog tumačenju da se više radi o boljim medijima nego o goroj vladi ide i činjenica da su se mnoge od ovih stvari dešavale i ranije (tu sigurno spadaju javna preduzeća, upravni odbori i RIK), samo što za njih niko nije znao ili nije obraćao pažnju.

Teško je reći šta je istina, ali eto to je drugi način gledanja na istu stvar. Za poređenje, o Italiji se na primer stalno govori kao politički haotičnoj zemlji jer je u poslednjih 50 godina imala više od 50 vlada. Ali ista činjenica se može tumačiti drugačije, da se radi o visokoj političkoj svesti Italijana zbog čega je i relativno mala afera dovoljna da vlada padne. Imate zemlje kao što su Kuba ili Venecuela, čije su vlade vrlo stabilne pa ne bih rekao da je to dobra stvar. Tako se i ove nove afere u Srbiji mogu ustvari čitati kao dugoročno dobra vest o boljim medijima i budnijem civilnom društvu, što su jedine stvari koje mogu donekle upristojiti političare.

1 comment:

Lazar Antonić said...

Nisam siguran da imamo više afera jer su mediji bolji ili vlada lošija. Kao što si i sam rekao i ranije smo znali za visoke plate u javnom sektoru. O tome su mediji pisali od 2001. Samo ranije nije bilo toliko interesovanja. U vreme finansijske krize izgleda da ta vrsta neodgovornosti više zanima ljude. I to ne samo kod nas. Drugim rečima, imamo više afera jer ih građani sada više traže. Mediji samo serviraju ono za čim trenutno postoji potražnja. Mislim da je standardna pretpostavka da mediji kreiraju javno mnjenje precenjivanje uticaja medija.