Pages

28 January 2009

Dinkić u Vašingtonu

Uskoro će Kongres glasati o "stimulusu" kome Obamina administracija planira da podvrgne američku ekonomiju.

Ovde i ovde imate zanimljive preglede pojedinačnih stavki iz tog plana, odnosno na šta će sve američka vlada narednih godina potrošiti preko 800 milijardi dolara para svojih poreskih obveznika. Osim činjenice da najveći deo tog paketa obuhvata povećanje izdataka, a samo manji deo smanjenje poreza, zabavno je videti i sledeeće:

- Kongres će da potroši dodatnih 600 miliona za svoj vozni park, a 3 milijarde za renoviranje federalnih zgrada!

- novih 420 miliona će se dati za ispitivanja klime a 140 miliona za razvoj klimatskih modela (jadni nezaposleni klimatski modeleri pri NASA-i kojima treba stimulus).

-2,4 milijarde na razvoj tehnologija za skladištenje CO2!

Osim ovakvih kurioziteta koji već podsećaju na Dinkića, lista stvari na koje će se povećati izdaci tokom narednih godina jasno pokazuje da je reč o korišćenju krize kao izgovora za nezabeležno povećanje federalne potrošnje (nije reč ni o kakvom "privremenom" stimulusu), čime se trajno menja ekonomski i politički pejzaž Amerike, pretvarajući je postepeno u Novu Francusku - preregulisanu, polusocijalističku banana-republiku u sred zapadnog sveta.

Heritage Fondacija i Cato Institute su kao i obično u prvim redovima odbrane od ovoga. Nova peticija koju je pokrenuo Cato protiv Obaminog fiskalnog stimulusa, sa potpisima velikog broja viđenijih ekonomista, biće danas objavljena u New York Timesu i Washington Postu. Tekst peticije:

"Notwithstanding reports that all economists are now Keynesians and that we all support a big increase in the burden of government, we do not believe that more government spending is a way to improve economic performance. More government spending by Hoover and Roosevelt did not pull the United States economy out of the Great Depression in the 1930s. More government spending did not solve Japan's "lost decade" in the 1990s. As such, it is a triumph of hope over experience to believe that more government spending will help the U.S. today. To improve the economy, policy makers should focus on reforms that remove impediments to work, saving, investment and production. Lower tax rates and a reduction in the burden of government are the best ways of using fiscal policy to boost growth".

Kao ohrabrujući znak, kokus konzervativnih republikanaca koji broji preko 100 članova u Kongresu, predložiće zakon koji je gotovo citat preporuka i mera iz gornje peticije. Iako naravno nema šansu da prođe zbog demokratske većine u oba doma, on uliva nadu da politička elita republikanske stranke nije uništena i da Obama i demokratski kongresmeni neće dugo smatrati Rush Limbaugha svojim najvećim protivnikom.

8 comments:

X X said...

Ma jes, republikanci se protive samo zato sto demokrate trose te pare, a ne oni.

perica said...

Naravno. Mislim da je Ivan overly optimistic. Da su tako nesto hteli da sporovedu, sproveli bi kad su mogli. Ali nisu hteli. Ista bagra.

Ivan Jankovic said...

Mislim da potcenjujete razmere transfomracije koje demokrati pripremaju. Tu nije rec samo o trosenju ili korupciji vec o ekslpoziji potrosnje kao instruemntu radikalne promene sistema i drustva. U jednoj od onih analiza koje sam linkovao imate procenu da posle 4 godine ovakvih "promena" Amerika ce biti dosta bliska Francuskoj. O tome se radi. Nece vise biti Amerike kakvu znamo.

Sta god mislili o republikancima oni su juce jednoglasno u Senatu odbili ovaj "stimulus". To zavredjuje svaku pohvalu. Ovo je i sansa da se u toj stranci nesto radikalno promeni. Mislim da su zagovornici velike drzave i nacionalne slave, predvodjeni ekipom neokona sada izgubiili sve pozicije u GOP-u. Oni moraju da idu ka free market pozicijama jer ce gubiti jos glasace.

BluesRocker said...

SAD bi bile Švedska da ne bacaju tolke pare na vojsku. One su trenutno socijalno raslojena zemlja i očekujem da Obama radi na ukidanju geta bez obzira na boju kože.

Dejan said...

Richard, SAD su bogatije i ekonomski razvijenije od Švedske, mislim čak i sa ovom krizom. Obamina administracija neće ukinuti rasnu tenziju promocijom reverznog rasizma, našta su se izgleda navrzli.

BluesRocker said...

@Dejan, gde ima više geta, sirotinje, narkomana, kriminala u Švedskoj ili SAD? Jedna zemlja je bogata i razvijena kad je na celoj njenoj teritoriji prijatno i bezbedno a ne samo u rezervatima.

Marko Paunović said...

@Richard:

Ja sam nedavno bio u Svedskoj i iznenadio se nivoom getoizacije. Postoje cela predgradja gde zive samo Arapi, samo Turci, cak i samo Crnci. Nije ni Svedska sto je nekada bila.

zmau said...

-2,4 milijarde na razvoj tehnologija za skladištenje CO2!

Hehe, pitam se šta fali primitivnoj tehnici sađenja drveća.