Pages

30 December 2008

Prelazni sporazum

"Premijer je ocenio da će Prelazni trgovinski sporazum biti od velike koristi za privredu i građane Srbije i pored toga što će zbog primene tog sporazuma prihodi od carina biti umanjeni. " (B92)

Ne. Prelazni trgovinski sporazum će biti od velike koristi za privredu i građane Srbije UPRAVO ZBOG TOGA što će prihodi od carina biti umanjeni.

10 comments:

Miloš Bošković said...

Pošto nisam ekonomista, da li bi mi neko objasnio zašto je to dobro što država gubi deo svojih prihoda?

Razumem da je dobro što domaća privreda dobija konkurenciju, kao i zato što potrošači dobijaju veći izbor, ali mi nije jasno zašto je dobro što stiže manje novca od carina...

Andrej Đivuljskij said...

zato što će onda biznismeni bolje zarađivati, a kad biznismeni bolje zarađuju, svima je dobro, jer im ispada iz džepova i tako curi običnim ljudima.

Marko Paunović said...

Andrej Dj.

Nema nikakve veze sa biznismenima. Carinu placaju potrosaci. Biznismeni VOLE visoke carine jer tada mogu da prave vece profite. Mislio sam da je to svima jasno.

Milose,

Kratak odgovor je - zato sto carine iskljucivo mi kao potrosaci placamo, a carine su ekonomski neefikasnije nego porezi.

Slaviša Tasić said...

Zato što je korist od slobodne trgovine mnogo veća od izgubljenih carinskih prihoda.

Carina i nije nikakav originalni prihod za državu, nego prosto prelivanje od građana u budžet. Trošak carine uvoznik uračuna u cenu, tako da to na kraju krajeva plaćaju sami potrošači u zemlji. To je možda dobro za "državu" ako pod državom mislimo na političare koji će imati više para da potroše, ali sigurno nije dobro za državu ako pod državom podrazumevamo sve njene građane.

Znači na strani prihoda imamo lažni prihod koji plaćamo sami sebi, a na strani troškova imamo stvarni trošak, čistu štetu od sprečavanja slobodne trgovine, boljeg protoka robe, izbora, konkurencije...

Ovo je jedna od retkih stvari oko koje se slaže 99% kompetentnih ekonomista.

Andrej Đivuljskij said...

"Zato što je korist od slobodne trgovine mnogo veća od izgubljenih carinskih prihoda."

e, upravo to mi je bilo na umu, al se nisam mogao setiti pa sam povukao onu drugu dogmu o "curenju". 8)
šta ću, volim da budem pametan u društvu, al mi nije uspelo.

Miloš Bošković said...

Hvala na pojašnjenju! :)

Lighthouse said...

Nije sve tako jednostavno!

Najavljena jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma s EU doista pozitivno deluje na cene nekih domaćih proizvoda, čak i sada, dok još nije stupila na snagu. Mleko je već pojeftinilo za oko 5 din, a kvalitet hleba se, pri istim cenama, poboljšao.

Ali, kako vam je, dragi sagovornici, promaklo da je Vlada još pre mesec dana najavila da će od 1. januara povećati akcize za cigarete, pivo, benzin i dizel (na ovo četvrto drastično), kako bi kompenzirala gubitak na carinama za robu iz EU? Znači, što ne platimo na mostu, platićemo na ćupriji. Štaviše, akcize na cigarete su iznenada primenjene juče, tri dana pre utvrđenog roka, i umesto za najavljenih 1-2 dinara, ili 5 ukupno, cigarete su poskupele za 10 (recimo, moje, prosečne/ispodprosečne, sa 65 na 75din). (Molim za uzdržavanje od skretanja na temu štetnosti duvana, moj post nije o tome.)

A onda danas saznajem da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma ODLOŽENA. Vidi:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=12&dd=30&nav_id=337067

Sad se pitam: dobro, sačekaću i jeftinije uvozno mleko i automobile i sve, ali ko mi garantuje da Miško i komp. (ili ko već drži koji monopol) neće u međuvremenu ponovo dići cene domaćih proizvoda? A skuplje cigarete već plaćam, protivzakonito. I verujem da ću i benzin i pivo od sutra u ponoć plaćati skuplje, odmah, nema veze što auto još nije jeftiniji.

Sve me ovo podseća na onaj vic o robi koja je poskupela s 10 na 20 zbog ne znam čega, pa kad kupac da dvadeseticu, dobije nazad kusur od 10, uz objašnjenje da robe nema!

Marko Paunović said...

Meni je povecanje akciza kako bi se kompenzovao gubitak na carinama ok (a pusim dve pakle i vozim 150 km dnevno).

Sto se cena cigareta tice, moje nisu poskupele (JTI-ov proizvod) sto mi govori da poskupljenje nema veze sa akcizom. Cene cigareta se slobodno formiraju, meni je to ok. Ne znam zasto mislite da je to "nezakonito", mogu da povecaju cene koliko god zele. Ako su Vam preskupe predjite na nesto drugo. :)

A ovo oko odlaganja, i mene je naslov zabrinuo, ali sam video da se radi samo o odlaganju na par nedelja (posto su, da bi usvojili budzet, taj zakon morali da odloze). Nije idealno, ali se svakako ne radi o nekoj zaveri.

Mislim, cekamo osam godina, mozemo i jos 2-3 nedelje. :)

Lighthouse said...

Marko P.
Nisam znao da se cene cigareta potpuno slobodno formiraju, mislio sam da su kontrolisane, jer tržište nije otvoreno za nove proizvođače, nego se dele licence pod prohibitivnim uslovima. Poskupele su niške, za vranjanske ne znam, ali i one će od ponoći sasvim sigurno. Sve to ima veze s akcizama, čak i ako su akcize samo povod i izgovor. Što se odlaganja tiče, mogla bi i država onda da sačeka sa svojim akcizama "još par nedelja".

Marko Paunović said...

Pa i hoce....

Odlaganje nije zahvatilo samo Zakon o carinskoj tarifi, vec i sve ostale zakone u tom paketu (o porezu na dohodak, o akcizama itd.)

Cene cigareta se u Srbiji slobodno formiraju, ako zanemarite ograniceni broj dozvola, subvencije za gajenje duvana i akcize. A sta je onda tu slobodno, je pitanje.