Pages

10 December 2008

Nabudživanje budžeta

Predlog srpskog budžeta za 2009 godinu. Izdaci 748 milijardi dinara, tekući izdaci oko 687 milijardi. Projektovani prihodi nešto manji od 700 milijardi. Deficit oko 49 milijardi.

Samo pregledom Dinkićevog Minstarstva ekonomije i regionalnog razvoja ja sam našao prostora za sledeće uštede.

3 100 000 000 RSD za start-up kredite.
3 240 000 000RSD za subvencije u turizmu, od čega 320 000 000 za poboljšanje turističke ponude a 80 000 000 bogami za osnivanje privatnih preduzeća!
1 700 000 000 za "greenfield investicije" (što je orvelovski izraz za subvencije osnivanju privatnih firmi koje vlada smisli da bi mogle da budu efikasne) !!!
2 950 000 000 RSD za "podršku jačanju privrede preko Fonda za razvoj". Možeš misliti...
2 500 000 000 RSD za "razvoj preduzeća i preduzetništva u nerazvijenim krajevima". Uh...
3 000 000 000 RSD za dotacije socijalnoj službi za "aktivne mere zapošljavanja".

Ovo je oko 16,5 milijardi RSD. Dodajte Ministarstvo za NIP sa 12 milijardi i Ministarstvo zas KiM za 4 milijarde, i eto za tri minnuta budžetske uštede od preko 32,5 milijarde. Oduzmite od NIP 2, 5 milijardi za infrastrukturne radove i prebacite ih Ministarstvu za infrastrukturu (gde ti izdaci zapravo spadaju) i eto otprilike 30 milijardi uštede bez mnogo muke. Deficit 19 umesto 49 milijardi. Nije loše.

A tek treba poukidati agencije, komisije, zavode (rodna ravnopravnost, razvoj, duvan, slobodne zone, RRA itd). Pa onda druga Ministarstva (Omladine i sporta, Telekomunikacija, Rudarstva i energetike, Dijaspore...).

Ali, jutros smo dobili odgovor zašto ništa od ovog nije moguće. Mi smo, naime, pre nekog vremena pohvalili domaće političare i eksperte što se nisu setili genijalnog argumenta fiskalnog stimulisanja privrede u recesiji, već da zdravorazumski zagovaraju štednju. Ali prerano smo se poradovali. Ministarka finansija ne naseda na zdrav razum, već je potpuno svesna "naloga ekonomske struke", doduše u ublaženom i defanzivnom obliku: ona ne govori da moramo da povećamo državne izdatke da bi privreda izašla iz recesije (kako kažu "nobelovci Krugman i Stigltz" i njihov učitelj Kejnz), već da "ne smemo previše da ih smanjujemo". No, i to je neki napredak...

4 comments:

Aleksandar Boskovic said...

Komentar je sasvim na mestu, samo treba da izađete s tim i u "tiražnije" medije.

S druge strane, Vi znate da ministarka finansija ne kroji politiku u ovoj zemlji (ovo nije pokušaj da je branim, samo sam se sažalio ;) ).

BluesRocker said...

Potpuno se slažem sa tekstom. Još kad bi smanjili broj poslanika sa 250 na 50, uštedeli bi što na platama i dnevnicama, što na beneficiranoj ishrani u skupštinskom restoranu, a opstrukcija rada skupštine bi bila zanemarljiva.

little voice said...

ne mogu da verujem šta biste sve vi ukinuli...
mislim ja se slažem sa većinom navoda u tekstu, naročito za NIP i infrastrukturu, ali majku mu da ukinite omladinu i telekomunikacije...
ponekad baš ne razmišljate...

Marko Paunović said...

ocean:

Da li znate cime se bave ministarstvo omladine? Evo sta kaze sajt ministarstva, vezano za sektor za omladinu:

- Израда националне Стратегије за младе уз широки консултативни процес и учешће младих, усвајање Стратегије и рад на имплементацији Стратегије

- Реализација програма (пројеката) из области омладинске политике

- Суфинансирање пројеката омладинских удружења и пројеката који се баве младима

- Оснивање Канцеларије за младе, као посебног одсека унутар Сектора за младе

- Оснивање регионалних Канцеларија за младе

- Едукације - неформално образовање младих ради лакшег запошљавања

- Међународна сарадња и активна улога у међународним организацијама

- Сарадња са локалном самоуправом и локалним удружењима младих око израде и имплементације локалних Стратегија

- Активна сарадња са другим министарствима, у области политике младих

- Израда анализа, истраживања, праћење и евалуација програма.

Procenite sami koliko su nuzni. Meni vise lici na neki NGO.

Slicno vazi i za ministarstvo telekomunikacija. Od kad je napravljen RATEL, ministarstvo tu nema sta da radi. Bolje da se zove samo Ministarstvo za informaciono drustvo, tu ima sta da se radi.