Pages

10 December 2008

Kraj feudalizma!

Očigledno da je postojao sve do ove godine u sred Evrope, na malom ostrvu Sark od 600 ljudi, u Lamanš kanalu. Ostrvo je pod britanskim suverenitetom, a lokalni vladar, "senjor" je vazal britanske kraljice kojoj plaća zakup za ostrvo a od svojih stanovnika ubire porez. BBC piše da to sada prestaje i Sark postaje demokratija.

Evo sajta Sarka, evo i Wikipedije koja daje posebno zanimljiv detalj -- 1990 je nezaposleni francuski nuklearni fizičar pokušao da sam osvoji ostrvo, automatskim oružjem, ali su velmoža i kmetovi nekako uspeli da ga uhapse.

7 comments:

Lazar Antonić said...

Nisam skoro čitao nešto interesantnije. Independent ima sjajan članak i intervju sa feudalcem.

Posledica demokratizacije će biti veća država. Sada, neka vrsta lordova, obavlja službeničke poslove besplatno. Policija i vatrogasci takođe volontiraju. Po uvođenju demokratije to će verovatno morati da se plati. Možda će se stvoriti potreba i za više javnih dobara. Siromašniji bi mogli da zahtevaju veću preraspodelu. Možda i zdravstveno osiguranje. Trenutno svako mora da kupi svoje.

Sa druge strane, biće više ličnih sloboda. Verovatno će se ukinuti monopol vladara na držanje golubova.

Da sam stanovnik Starka ne znam da li bih glasao za uvođenje demokratije. Mislim da ne postoji bolji primer benevolentnog absolutizma što bi trebalo da je bolji sistem od demokratije. Sa druge strane, moguće je da bi mi nesmenjivost lidera smetala, pa bih bio spreman i da više platim samo da bih imao pravo glasa. Očigledno je da tako razmišljaju i Starčani.

Dejan Vukmirovic said...

davno se nisam ovako nasmejao. hvala. sve, sve, ali sam izvrsio invaziju! i to nezapozleni nuklearni fizicar :D ima na Wikipediji i malo detaljnije objasnjenje kako je uhapsen, tako nesto ni za film ne bi smislili.

Lazar Antonić said...

One occasion on which the island was truly galvanised into action was in 1991, when an unemployed French nuclear scientist called André Gardes arrived with a semi-automatic weapon.

"He was such an odd chap," Beaumont says. "He turned up one night with a little posse and started putting up signs saying he was going to take over the island next day at noon. They read very like German wartime notices. Most people thought it was a joke, but he was serious.

"The next day, the voluntary constable approached him as he was sitting on a bench, waiting for 12 o'clock to come round. He said, 'That's a nice gun you've got there,' and jumped on Gardes when he was changing the magazine. I had to go to Guernsey that morning to pick up a cheque for the island, so I missed the action." Only on Sark could an attempted military takeover be foiled with such comic timing.

X X said...

Da sam stanovnik Starka ne znam da li bih glasao za uvođenje demokratije.

Vidite li paradoks u ovoj recenici?

:D

Marco said...
This comment has been removed by the author.
Marco said...

Super clanak. Pokusao sam da nadjem sta se kasnije desilo sa Gardesom ali nema ni reci. Da li je bilo sudjenja, jel zakacio robiju ili je mozda deportovan?

Bilo bi dobro ako bi s vremena na vreme pratili desavanja koja je Lazar naveo u komentaru. Mene takodje zanima da li neko prati razvoj situacije u onoj bivsoj ruskoj republici (Gruzija?) u kojoj je vlada prihvatila libertarijanski koncept (pisao je o tome cini mi se Goran Zivkov)?

Slaviša Tasić said...

Jeste Gruzija... Poslednji razvoj koji smo pratili je bio rat sa Rusijom.