Pages

10 December 2008

Liberalizacija stiže u EU

Zašto su evropske banane uvek lepo zakrivljene? Zato što su proizvod najsjajnijih pravnih umova Evrope. To je bio slučaj do sada, ali EU je prošlog meseca promenila većinu tih pravila. Regulacija kojom se zabranjuje prodaja voća i povrća koje ne zadovoljava estetske standarde evropskih činovnika je konačno ukinuta i tržište voća i povrća je, što se tiče estetike, liberalizovano.

Ali EU ne bi bila EU kad bi sve prepustila nekontrolisanoj stihiji tržišta. Standardi lepote su ukinuti za 26 vrsta, uključujući šargarepe, lubenice i krastavce, ali ipak ostaju na snazi za desetak drugih vrsta, među kojima su jabuke, paradajz i jagode. Siguran sam da iza toga stoji dobar rezon nadležnih regulatora. O bananama ova vest ništa ne kaže, tako da oko njihove zakrivljenosti za sada vlada pravna neizvesnost.

6 comments:

X X said...

Nisam znao da postoji ovakva regulacija! Ne vidim koje koristi bilo ko moze imati od nje - osim naravno drzavnog aparata...

Posledice ove regulacije koje mi prve padaju na pamet:

1) Potrosaci imaju manji izbor
2) Poljoprivrednici neretko bacaju proizvode koji ne zadovoljavaju normu - rasipanje bogatstva
3) Visa cena voca i povrca, jer poljoprivrednici moraju da nadoknade gubitke (cak i primerci koji zadovoljavaju norme bi bez regulacije bili jeftiniji!)
4) Zbog vise cene, ogranicena mogucnost siromasnijima da konzumiraju ove namirnice

Marko Paunović said...

Neko iz Brisela mi je pricao da je poenta sa tim bananama to sto su "zakrivljene" banane jednostavno druga vrsta koja se pretezno gaji u Juznoj Americi.

Zabrana prodaje tih banana je trebalo da pomogne francuskim "overseas territories" (Guiana, Guadalupe, Martinique, Bermuda itd...) u kojima se gaje "pravije" banane.

Marko Paunović said...

Greska, Bermuda je britanska overseas territory....

Slaviša Tasić said...

Možda mada ne znam kako bi WTO to dozvolio, bilo bi lako prepoznato kao necarinska barijera.

Marko Paunović said...

Pa i nije dozvolio... Odnosno, WTO nema sta da dozvoljava, vec drzave clanice.

Cela ova prica sa bananama je bila jedan od uzroka "rata banana" izmedju EU i Amerike krajem 90-ih. (ako trazis "banana war" na Googleu izaci ce gomila zanimljivih tekstova).

Slaviša Tasić said...

Članice tuže, WTO presuđuje. Ali i za banana rat se ne sećam da je imao veze sa zakrivljenošću, nikad nisam čuo za to dvoje zajedno u kontekstu.