Pages

24 November 2008

Šta znači trošenje deviznih rezervi

I od onih koji se slažu da NBS ne treba da brani kurs nego da ga prepusti tržištu, čujemo kako je tu najveći problem što NBS troši devizne rezerve na odbranu kursa i to uzaludno jer će dinar ionako na kraju pasti. Tako se ima utisak da NBS u procesu odbrane kursa troši, spiskava, baca u vodu stotine miliona evra.

To nije sasvim tačno. Kad NBS potroši te pare, to nije čist trošak nego prelivanje. NBS nije stvarno potrošila te pare, osim u svojim bilansima, nego ih je dala onima koji su prodali dinar za evro. Nikakvo bogatstvo tu nije stvoreno niti uništeno, nego je zbog poremećaja cena valuta jedno isto bogatstvo promenilo vlasnika. NBS prodajom deviza ne troši resurse, nego finansira dosta veliki sloj stanovništva, sve kojima jači dinar odgovara. Recimo uvoznike i kupce uvozne robe.

Analogno, ni dok su devizne rerezve rasle NBS nije bila produktivna i stvarala novu vrednost, nego je samo uzimala nevidljivi desetak od istih ljudi koje danas nevidljivo finansira.

Prema tome, iako ima dobrih razloga zašto treba biti protiv regulacije vrednosti dinara, rasipanje deviznih rezervi nije jedan od njih. Trošak ne može biti problem jer stvarnog neto troška i nema. Problem može biti preraposdela do koje u procesu dolazi, kao i to što se NBS proizvoljno igra cenom valute.

8 comments:

Goran Rakić said...

Da li bi bez intervencija NBS moglo doći do poremećaja likvidnosti tržišta tj. da se dogodi da neki učesnici u trgovini jednostavno odbiju da primaju druge valute, usled špekulativne neizvesnosti naglih promena kursa?

Slaviša Tasić said...

Ne, jer u ekonomiji niko ništa ne odbija, samo pregovara o ceni. Ako NBS kaže da je kurs toliko i toliko, onda se može desiti da neko odbije da primi dinar ili evro. Ali ako je formiranje kursa slobodno, onda nema šta da se odbija. Kao što ni na pijaci niko ne odbija da proda paradajz, nego odbija da ga proda po toj ceni.

Goran Rakić said...

Da, ali na pijaci postoji regularna ponuda-potražnja gde i jednu i drugu stranu predstavlja dovoljan broj međusobno nezavisnih zainteresovanih koji trguju u obimu koji obezbeđuje likvidnost tržišta. Da li se isto može reći i za naše međubankarsko tržište?

Koji razlog onda stoji iza sprečavanja "naglih promena kursa"? Ako je želja NBS da kontroliše kurs, zar ne postoje agresivnije mere?

Slaviša Tasić said...

Naravno da postoji regularna ponuda i traznja na deviznom trzistu, to nije samo medjubankarsko trziste nego svako ko menja dinar za evro u zemlji.

Jedina agresivnija mera je policija. U odsustvu toga, intervencija kupovinom/prodajom je jedina mera kojom moze da se utice na cenu.

Goran Rakić said...

Hvala na pojasnjenjima.

Administrator said...
This comment has been removed by the author.
Administrator said...

ovo sto tvrdi slavisa tasic ne pije vodu.

Generalno NBS nema sanse da spreci kurs dinara da dodje na svoj realan nivo , moze samo trosenjem deviza taj trenutak da odlaze na neki odredjeni period.

Trenutno u zadnjih nedelju dana NBS trosi u proseku 50 miliona evra dnevno. Tj za toliko se smanje nase devizne rezerve svakog dana zarad odbrane laznog kursa dinara....

Drugo ovo sto Tasic tvrdi da se taj novac preliva jednostavno nije tacno, jer dinare koje Jelasic i NBS otkupe za devize , isti ne mogu opet da puste u promet jer ako bi to uradili to bi opet povecalo dinarsku novcanu masu ,i samim tim izvrsilo bi dodatni pritisak na dinar + izazvalo i inflaciju. Svi se secamo sta se desavalo 90tih kada su se izdavali dinari bez pokrica tj kada je novcana dinarska masa bila veca od realne pokrivenosti.

Tako da je ovo sto rade Jelasic i NBS samo uludo trosenje tesko stecenih deviznih rezervi a sve sa ciljem odrzavanja konkurentnosti uvozne robe naspram domace , i pomaganja Miskovicu i ostalim uvoznicima da budu bogatiji jos vise nego sto su dosad bili.

Pravo resenje problema jeste tzv plivajuci kurs dinara, koji nastaje kao rezultat odnosa devizne i dinarske novcane mase na medjubankarskom trzistu.

NBS ima izbor ili da potrosi sve devizne rezerve i kratkorocno na par meseci spreci kurs dinara da dodje na svoj realan nivo , ili da sacuva devizne rezerve i da dopusti da realan kurs dinara bude koliko sutra. Samim tim cela tvrdnja Tasica je cist promasaj.

Jedno od osnovnih postulata ekonomije jeste upravo da je trziste uvek u pravu.

Slaviša Tasić said...

Slobodane,

Nije mi jasno šta ste tačno demantovali.

Moje pitanje je kad NBS proda devize za dinare, gde se tačno izgubi ta vrednost deviza? Moj odgovor je da se uopšte ne izgubi, nego rasporedi po ekonomiji. Šta je vaš odgovor? Na ŠTA je vrednost potrošena? Ja tvrdim da se ustvari ne radi o potrošnji nego o preraspodeli.

Ako niste pratili blog, dva posta ispod ovoga imate još jedan o NBS i kursu.