Pages

07 November 2008

Strategija povećanja nezaposlenosti

Rasim Ljajić je potpisao opšti kolektivni ugovor koji predviđa da svi poslodavci moraju da isplaćuju topli obrok (relikt koji je Đelić 2002. pametno ukinuo) zaposlenima u iznosu od skoro 7,000 dinara mesečno. Ali ne brinite se, kako kaže sindikalac Ljubisav Orbović to neće biti problem ozbiljnim poslodavcima: Predviđena finansijska izdvajanja ne predstavljaju veliko opterećenje za poslodavce i reč je o "demagoškoj priči".

Ako 7,000 neće uticati na poslodavce zašto se topli obrok ne poveća na 20,000? Zašto poslodavci ne bi delili svinjske polutke i džakove krompira jednom mesečno i tako ne samo poboljšali ishranu radnika već i pomogli posrnuloj poljoprivredi? Zato što nije u pitanju demagogija već jednostavna logika. Što je rad skuplji to je manje radnika.

Ozbiljni poslodavci sa kojima smo razgovarali gotovo da nisu imali primedbe na ovu odluku, već male firme i gazde-štetočine. Oni "poslodavci" koji nikada i nisu pošteno radili, već ispod žita, na crno, sada se najviše bune.

Gazde su štetočine a poslodavci su pod navodnicima u "ozbiljnom" listu kao što je Politika. Naravno da Telekom, NIS i EPS nemaju primedbe na ovu odluku pošto ionako ne rade sa svojim novcem. Moj prijatelj, štetočina, koji ima trafiku i plaća zaposlene 15,000 dinara (bez poreza) neće moći da priušti dodatnih 50% nameta na neto platu. Jedan od njegova dva zaposlena će dobiti otkaz. Naravno nije on jedini liferant u Srbiji, otpuštaće i drugi. Drugim rečima kada imamo ovakvu vizionarsku vladu svetska finansijska kriza uopšte ne mora da nas brine. Povećaćemo nezaposlenost sami. Više o tome ovde.

16 comments:

X X said...

На поменуте надокнаде неће моћи да рачунају запослени који примају минималну зараду, нити они којипримају мање од законски утврђеног минимума од 13.572 динара, каквих је тренутно у Србији више од 500.000. Зашто?
– Послодавци који не могу да поднесу ово тешко бреме биће изузети од примене ове одлуке и према Закону о раду неће морати да плаћају раднику ништа од онога што предвиђа Општи колективни уговор – каже др Рајко Косановић, саветник председника Савеза самосталних синдиката, који је директно радио на писању овог Уговора.

Lazar Antonić said...

I oni koji placaju malo preko minimalne ce sada verovatno ponovo poceti da placaju minimalnu zaradu, zvanicno, a da ostatak daju u kesu. Eto kako vas drzava tera u kriminal.

A za ovo drugo, hoce li biti osnovana neka komisija koja ce odlucivati da li neki poslodavci mogu ili ne mogu da podnesu ovaj namet? Kako ce se to sprovoditi? Ako se ostavi poslodavcima da odluce onda je ovo cist populizam jer niko nece dobrovoljno uvoditi dodatni porez.

Marko Paunović said...

Sta ja mislim da se krije iza ovoga...

Ovo ce dovesti do pada plate (u formalnom smislu). Pad prosecne plate vodi do podizanja odnosa prosecne plate i prosecne penzije.

Sto znaci da 70% vise nije tako nedostizno.

Takodje, posto ove dve kategorije prihoda nece biti oporezovane (niti "odoprinosovane"), ovo znaci efektivno smanjenje poreza na platu.

Ako ja to dobro kapiram.

Lighthouse said...

A evo prvih reakcija u političkoj javnosti:
http://www.ldp.org.yu/info/news.jsp?id=1559

Lazar Antonić said...

Marko, u redu za nove zaposlene ali ti kao da ocekujes da ce ljudima sada biti smanjivane osnovice? Kako?

Lazar Antonić said...

Hvala na linku Lighthouse. Kao sto u saopstenju pise, sada cemo imati vece izdatke za zaposlene u drzavi i njenim firmama. Prihodi drzavnih firmi ce biti manji a samim tim ce manje love davati budzetu. Ne znam Marko, stvarno me mimoilazi ta logika o kojoj pricas.

Marko Paunović said...

Sada prosecni covek prima 35.000 dinara platu. Ubuduce ce isto primati 35.000, ali ce firma 28.000 "knjiziti" kao platu, a 7.000 kao regres i topli obrok.

Oporezivo je 28.000, prosecna plata je 28.000 hiljada, a prosecna penzija od 19.500 je cak 70% prosecne plate.

Da se razumemo, uopste ne tvrdim da je to ideja, nisam ni siguran da ce tako funkcionisati, samo nudim moguce objasnjenje.

grh said...

kako je oporezovan taj dodatak? marginalna stopa poreza ili nesto drugo?

Bocconiano said...

Zar nije promenjen zakon tako da se sada i regres i topli obrok oporezuju po istoj stopi?
Cini mi se jos pre par godina.

Lazar Antonić said...

Ja ne mislim da ce moci da smanjuju osnovicu. Zaposleni imaju ugovore, ovo je samo dodatni namet. Za nove zaposlene se mozda uzme u obzir ali stvarno ne mislim da je moguce sada smanjivati im platu. Pogotovu ne u drzavnim firmama.

Inace, topli obrok i regres je ukinut kada je Djelic pozivao na uvodjenje bruto plata, jer koliko je meni poznato, taj ostatak nikada nije bio oporezovan.

Marko Paunović said...

Ovo je u svakom slucaju klasican primer donosenja odluka u Vladi Srbije.

Jedan ministar potpise nesto sto ima ogromne posledice, bez ikakvih konsultacija sa bilo kim drugim i bez ovlascenja Vlade. Onda ostali to primete, digne se frka, pa se nekako to zaobidje.

Siguran sam da ce tako biti i ovaj put, a izgovor ce biti MMF koji sasvim sigurno nece na to da pristane.

Lazar Antonić said...

Ne bi me cudilo i da je imao odobrenje vlade. Nije nasa vlada imuna od ovakvih gluposti. Meni smeta sto se ovakve stvari ne uvode zakonom. Ne bi bilo neke velike razlike, opet bi to parlament usvojio, ali bi se bar o tome raspravljalo vise u javnosti. Ovako nam je ostalo da citamo u politikinu ekonomsku rubriku. Cudno je sto vise medija nije prenelo ovu vest.

Pingvin said...

Na topli obrok i regres se plaćaju porez i doprinosi. Jedino na šta se ne plaćaju porez i doprinosi je naknada troškova prevoza (ali i ovo do cene mesečne autobuske karte).

Lazar Antonić said...

Ako je to tacno onda to nije 7,000 dinara nego preko 10,000, sto je trecina prosecne plate u Srbiji. Da li je moguce da neko za 30% podigne prosecnu platu a da se to prakticno precuti.

Lazar Antonić said...

pretera... nije 30%...

Srđan Stanković said...

На крају ће ова одлука важити само за институције које се финансирају из буџета и државна предузећа. Ја сам власник фирме коју водим са мојим пријатељем и једнини смо запослени. Мени не пада на памет да исплаћујем себи додатних 7.000 месечно, смањићу себи плату на минималац и "извлачити" кеш преко ситних рачуна.
Никако ми није јасно како влада доноси овакву одлуку уз све приче о смањењу јавне потрошње? Тај "топли оброк" је глупост из времена самоуправног социјализма. Можда би имао смисла када би радници имали некакав "топли оброк" у предузећима у којима раде.