Pages

13 November 2008

Republikansko preispitivanje

Već smo imali neke komentare o tome kako se u konzervativnom pokretu u Americi sve više uviđa pogubnost preobrazbe republikanske stranke u stranku velike vlade. Slaviša je spominjao National Review u tom kontekstu.

Ja ću danas spomenuti jedan drugi konzervativni medij. U časopisu American Thniker danas imate odličan nekrolog republikanskoj stranci. Kaže se da je datum smrti 3 oktobar 2008 kada je Buš potpisao bailout, a 1 oktobar je datum kada je Mekejn izgubio izbore, tj glasao za bailout. Ovo su ohrabrujući znaci, da uprkos savetima nekih levičara u Americi, republikanska stranka neće krenuti putem britanske konzervativne, tj potpune izdaje i napuštanja bilo kakve free market filozofije.

7 comments:

Andrej Stanimirović said...

I u Americi se dešava isto ono što možemo da vidimo u Srbiji: sve političke stranke koje dospeju do parlamenta su leve orijentacije. To je neizbežna posledica demokratije. Stranka koja se ne uvlači biračima, koja nije populistička - jednostavno nestaje. Ili tavori na ivici nestajanja. Naravno, najbolji način da se umiliš prosečnom, nezainteresovanom, površnom biraču je socijalizam.

Ivan Jankovic said...

Ne slazem se Andrej. Da li znas kako je glasilo obecanje sa kojim je Regan dobio izbore 1980: "Dolazim da skinem teret drzave sa vasih ramena". Isto je bilo sa Margaret Tacer: dakle, ja ne bih gledao tako fatalisticki na najnoviji razvoj u Americi. To sto je republikanska stranka poslednjih godina imala nesposobno vodjstvo (ukljucujuci i Mekejna) koje je kompromitovalo free market principe ne znaci da je to bilo nuzno. Naprotiv, upravo su izgubili izbore zbog toga.

Aleksandar Boskovic said...

Andrej:
ne znam o kojim strankama u Srbiji govorite, iako već godinama živim u Srbiji. Naprotiv, u Srbiji nema levih partija.

Ivane:
britanski konzervativci imaju za cilj preuzimanje vlasti (kao i svaka politička partija), pa je Vaš komentar o "izdaji" pomalo neobičan. A kako stvari stoje, pobeda na sledećim parlamentarnim izborima u Britaniji im je garantovana...

Ivan Jankovic said...

passenger,

ne znam da li ce konzervativci pobediti, samo znam da su oni napravili vrlo veliki otklon od Tacerke, da su postali jos zeleniji od laburista, i da je vec godinama opsta percepcija medju britanskim konzervativcima da su i oni stranka velike vlade sada.

Aleksandar Boskovic said...

ali oni vode u svim istraživanjima javnog mnenja, a, ponavljam, svrha postojanja političkih partija je preuzimanje vlasti...

Ivan Jankovic said...

pa, jeste naravno, samo pitanje je sta ce da rade sa vlascu. To nije samo sebi svrha valjda, vec treba imaju i neku ideju sta zele da ucine kad pobede.

Andrej Stanimirović said...

Ivane: Regan je rekao da će skinuti teret države zato što je procenjivao da je to ono što većina glasača želi da čuje. Izabran je, znači izgleda da je dobro procenio. Koliko mi je poznato, nije skinuo teret države sa njihovih ramena. Povećao ga je. Dakle, uradio je ono što je morao, da bi doveo svoju stranku i sebe na vlast, a onda su on i ostali stranački drugovi radili upravo ono zbog čega su se i trudili da dođu na vlast: u se, na se i poda se. To je svrha i ideja svih političara. Dakle, nijedan političar nikada (ni pred izbore ni posle) ne govori ono što misli i što zaista hoće da uradi ako je na vlasti, već ono što misli da većina želi da čuje, da bi osvojio ili zadržao vlast, pa da može da povećava teret države na ramenima okupiranog i porobljenog stanovništva. Sve što kažu političari je PR trik, foliraža, bajka za naivnu većinu.

Passenger: Objasniću Vam o čemu govorim. Kad kažem leve partije mislim socijalističke partije, dakle tvrdim da su sve partije koje nekako dospevaju u parlament socijalističke. Evo i zašto: zato što i najavljuju i sprovode, a nikada ne ukidaju, socijalizaciju svega i svačega. Titoisti su bukvalno otimali, "nacionalizovali" privatnu svojinu i pretvarali je u nesvojinu, ničiju tzv. društvenu svojinu. Nijedan političar ništa nije uradio u suprotnom smeru, ni Milošević, ni Đinđić, ni Živković, ni Koštunica, ni Tadić, ni ostala sitna boranija. Samo su proširivali socijalizaciju svega. Istina, svašta se priča, poneka političarska priča tu-i-tamo zazvuči kao promena generalnog kursa, ali ništa se zaista ne događa u pravcu desocijalizacije. Socijalizam, ali ne autokratski (obično nazvan komunizam) već demokratski (socijal-demokratija).