Pages

08 November 2008

Rad oslobađa

Političari su najbolji kad su opoziciji -- šteta što ne mogu svi da budu opozicija odjednom. Čak je i Đelić jedno vreme bio klasični liberal.

Sada će biti uživanje pratiti transformaciju američkih republikanaca do koje će sigurno doći. Neokonzervativna elita "big government republikanaca" nikada nije ni dobila izbore, nego se infiltrilala i praktično kidnapovala vlast u Bushovoj administraciji. Sada ta ekipa neminovno odlazi u istoriju, a na scenu stupaju nova lica čiji će jedini izbor, ako hoće da povrate uticaj, biti vraćanje izvornim konzervativnim principima ograničene vlade i individualne odgovornosti.

Za početak preporučujem National Review Online i njihov blog. National Review je osnovao legendarni William Buckley 1950-ih, u vreme vrlo slično današnjem: kada konzervativizam nije bio cool nego neka vrsta stigme, kada se činilo da je kolektivizam nezaustavljiv, kada su ekonomisti naučno dokazivali da je socijalizam ekonomski superioran, vreme za koje je Milton Friedman govorio da su njegove pristalice mogle stati u telefonsku govornicu, a kada je pokojni Kejns bio ličnost godine Timesa magazina. Buckley je osnivanjem NR inspirisao pokret koji je doneo promenu atmosfere, izrodio prvo nominaciju Barryja Goldwatera a onda i pobedu Ronalda Reagana.

Nadamo se da će konzervativizam ponovo krenuti tim smerom, a National Review već obećava. Ovih dana je uživanje pratiti ih. Jedan od blogera je Johan Goldberg, pisac ovogodišnjeg bestselera "Liberalni fašizam" koji toplo preporučujem za prevod na srpski. Drugi post linkuje sa Obaminog novog predsedničkog sajta predlog za uvođenje radnih inicijativa ili neku vrstu obavezne društvene službe za sve građane, razblaženu verziju komunističkih radnih akcija, i komentariše u tri reči: Arbeit Macht Frei!