Pages

29 October 2008

To se nekada zvalo Omladinska zadruga

Danas:
Tek poslednjih godina počinje istinsko institucionalno uključivanje mladih u društvo, a neposredni izvršilac tog zadatka je Ministarstvo omladine i sporta. Pored nedavno usvojene Nacionalne strategije za mlade, koja tek treba da se primeni, najkonkretniji rezultat su kancelarije za mlade, kojih je do danas otvoreno ukupno 52 - 48 lokalnih i četiri regionalne. U proceduri je osnivanje još 45 lokalnih kancelarija.

8 comments:

Marko Paunović said...

"Tek poslednjih godina počinje istinsko institucionalno uključivanje mladih u društvo"

Prosto se zapitam - kako ja doziveh 31 godinu bez institucionalnog ukljucivanja u drustvo?

Valjda je bilo vaninstitucionalno. Ili mozda ja uopste i nisam ukljucen u drustvo?

Sva sreca, pa ne moram da brinem za svoju cerku. Dok ona odraste toliko da treba da se ukljuci u drustvo, tu ce vec biti kancelarija za mlade, a i Strategija ce dotle sigurno da se primeni, tako da ne moram uopste da se brinem vise za njenu buducnost.

Andrej Stanimirović said...

Nazionaler Strategie fur Junge. Jakako bato!

Vanja said...

Pa nemojte tako. Evo ja sam mlad i neukljucen. Ali eto, sad znam da ce mozda i u mojoj opstini u koju udjem jednom u 3 godine mozda biti Kancelarija za Mlade. I otici cu tamo kada mi bude trebalo... Mmm... Zbog cega se posecuju KzM? Odem da se prijavim da sam mlad? Speed dating?

Vanja said...

kad smo vec kod mladih: http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=50215&sectionId=33

Marko Paunović said...

Vanja,

Ja da sam mlad, osnovao bih neki NGO (recimo, "Akcija sada!", ili "Hocemo odgovornost"), spremio projekat "Ukljucivanje mladih u proces donosenja odluka na lokalnom nivou u kontekstu globalnog zagrevanja", predao projekat Ministarstvu, za te pare napravio dve-tri zurke na kojima bih delio flajere o stetnosti GZ-a i potencijalnim rizicima od GZ-a na lokalnu zajednicu (sigurno ima negde neka reka koja moze da se izlije).

Podelis anketu onima koji su ostali na zurci do posle 4, oni kazu kako je njihova svest o tom nadasve ozbiljnom problemu veoma podignuta (ako su uopste u to vreme pri svesti), podneses te evalucione formulare i dokazes kako je projekat dao sjajne rezultate.

A onda, posle mesec-dva, podneses novi projekat "Ukljucivanje mladih u proces donosenja doluka na lokalnom nivou u kontekstu svetske finansijske krize", ali umesto zurki projekat se svodi na "razmenu najboljih praksi", odnosno na proputovanje Evropom, na koje naravno ides sa drugarima.

Dok ispucas sve svetske probleme, super se provedes. A jos ako u tvojoj opstini imas i nacionalne manjine, pa tu ima problema za resavanje kolko hoces. A ako ih i nema, ti kazes da ih ima i da su urgentni.

A sada bez zezanja. Znam da je Ministarstvo prosle godine imalo ozbiljnih problema da potrosi sve pare koje su bile predvidjene za slicne akcije. Verovatno ce slicno biti i ove godine.

Vanja said...

Dobro, nisam bas toliko mlad, ali cu svakako preporuciti jos malo mladjima. A za NGO sam imao ideju da bi neka ekoloska bila vrlo profitabilna u narednom periodu.

Pre mesec dana moja prijateljica je dobila 200 000 dinara od (moje) opstine Zemun za polucasovni film za koji je napisala scenario. Eto, nekoj zeni iz DSS iz Zemuna se mnogo svideo scenario i eto opstina dade 200 hiljada bez problema. Nije uopste sigurno da li ce se film ikad snimiti... Sto je najbolje od svega, prijateljica se preselila, sada je prijavljena na drugoj BG opstini.

Lazar Antonić said...

Vanja ne znam šta je genijalnije da li Borka ili Speeddating. Usput, da li znaš da li se organizuje speeddating u Beogradu. Bio sam jednom u kafani u Kambodži gde su organizovali, ali nisam imao hrabrosti da se prijavim, pa mi je posle bilo krivo.

Vanja said...

Kolko se sećam bile su neke semafor žurke u KST :) kao dobiješ karticu sa jednom od tri ponuđene boje (crvena, žuta i zelena) i moraš da je okačiš...

A znam da sam pre možda godinu dve video članak na b92 da se organizuju prve speed-dating žurke u BGDu. Evo ga