Pages

22 October 2008

Radikalski efekat

Ostalo je nešto manje od dve nedelje do predsedničkih izbora u Americi i po svim relevantnim istraživanjima javnog mnjenja, da se izbori održavaju danas Obama bi bio siguran pobednik. Pollster i RCP predviđaju da Obama već ima sigurnih 286 od potrebnih 269 delegatskih glasova. Jedino otvoreno pitanje je da li će rasa igrati ulogu na izborima odnosno da li ima dovoljan broj ispitanika koji se stide da kažu da neće glasati za Obamu zbog boje kože? U američkoj politici se ovo naziva Bradleyjev efekat (nekada i Wilderov efekat) po Tom Bradleyju, afričkom amerikancu koji je izgubio izbore za gradonačelnika Los Anđelesa 1982. godine iako su istraživanja najavljivala njegovu pobedu.

Daniel J. Hopkins je uradio istraživanje i zaključio da iako je Bradleyjev efekat postojao 80-ih i 90-ih godina to bar na nacionalnom nivou više nije slučaj. Po Hopkinsu reforma sistema socijalne pomoći za vreme Klintonove administracije je najviše doprinela promeni. Zaključuje da na predsedničkim izborima u Americi rasa nije tema jer je ni sami kandidati ne pominju. Da se rasa potencira u kampanji bilo bi mesta za nagađanja. Hopkins tvrdi da isti princip važi i za lokalne izbore, ako se rasa ne potencira onda Bradleyjev efekat izostaje.

Cela ta priča me podseća na rezultate radikala koji su proteklih godina bili prilično potcenjeni pred izbore. Ako pretpostavimo da njihovi rezultati nisu bili namerno potcenjeni već da je to zaista bio svojevrsni radikalski efekat, odnosno da su se glasači stideli da kažu da glasaju za radikale, onda može da se zaključi da je došlo do svojevrsne rehabilitacije radikala pošto ove godine konačni rezultati radikala, koliko se sećam, nisu previše odstupali od istražianja ili su čak bili precenjeni.

Kako sada stvari stoje američki izbori su prilično izvesni. To misle i kladioničari tako da Intrade daje više od 83% verovatnoće Obami. Ako kladioničari u Beogradu nude niže, eto prilike.

3 comments:

Vanja said...

Ja uopste nisam siguran da ce Obama pobediti. Cak sta vise bas sam pre neko vece trazio u domacim kladionicama na netu da nadjem da li negde ima kladjenje na predsednicke izbore.

Ivan Jankovic said...

Citao sam nedavno jedan istorijat predvidjanja tih agencija u Americi i poredjenja sa rezultatima, i uvek su sva istrazivanja zestoko favorizovala dmeokratske kandidate u odnosu na ono sto su postizali n aizborima. Mislim da je tekst Ann Coulter na townhall.com. Ne orate se slagati sa njenim stavovima ali ona iznosi samo suve cinjenice u tom tekstu. Tako da ja ne bih uopste "paru dao" na Obamu, jer mislim da ce, sudeci po prethodnim iskustvima, verovatno biti tesnije nego sto pokazuju sadasnje sondaze. Da li je za ovaj bias kriv efekat radikala ili nesto drugo, ne znam.

Lazar Antonić said...

Vanja klađenja ima na intradeu. Ali pošto obojica želite da se kladite na McCaina sa zadovoljstvom ću prihvatiti vaše opklade jer sam se ja već kladio na McCaina pre par meseci pa bi mi dobro došlo da se malo hedžujem. Ako ste zainteresovani slobodno se javite.