Pages

22 October 2008

Kolika je normalna marža?


92: U poslednje dve godine, otkad je počela priča o monopolima u Srbiji, se suočavamo s terminom marža i stalno su te marže problem i nikako da ih rešimo. Šta znači podatak da neko preduzeće, mislim da je Čoka, to smo sinoć čuli, uzima na ime marže 40%? 

Ćulibrk: Znači, ja nabavljam gas po 100 evra, vama prodajem po 140, super, odličan biznis. 

B92: Kolika je normalna marža? 

Ćulibrk: Znate šta, na zapadu se dobrim profitom smatra zarada od 9 do 10%, ali odličnim profitom, godišnje. Znači, ako uložite 100 miliona ili 100.000 evra na godinu dana, pa dobijete na kraju 110.000 to je odlična zarada. Ovde ako ne možete preko noći da zaradite 40% ništa se ne počinje. 


Vidite kako je lako pređeno sa pojma "marže" na pojam "profita", iako to nije ista stvar, zato što postoji mali problem koji se zove "ostali troškovi". Ako sediš u kancelariji i preko interneta trguješ nečim, onda i marža od 0,01% može da bude ogromna. Ali, ako tvoja preprodaja nečega podrazumeva visoke inicijalne troškove (polaganje cevi, postavljanje kompresorskih stanica i šta ja znam) i visoke operativne troškove (održavanje, naplata), onda je "normalnost marže" potpuno relativna stvar.

Lako je izjaviti da je normalan profit oko 7-8%. Ali, nemoguće je brojem odgovoriti na pitanje "Kolika je normalna marža?" bez dodatnih podataka. Najbolji odgovor je, verovatno, "Ona marža koja omogućava ostvarivanje normalnog profita".

Ostatak intervjua je veoma dobar.

4 comments:

marko said...

To je upravo ono sto najvise nervira kad slusas/citas mnoge nase ekonomske strucnjake: njima cesto nisu jasni najosnovniji pojmovi! Poistovecivati retail mark up (marza) sa net profit (kod nas profit) bi bilo isto kao reci covek moze super da zivi od na pr. $100 mesecno pod uslovom da ne jede. Kako onda da shvatimo ozbiljno sve ostalo sto je rekao pa makar nesto od toga bilo i tacno.

Slaviša Tasić said...

Ali im je jasno da neoliberalizam ne radi.

marko said...

ajd sad da ne brkamo babe i zabe...
isti argument vazi i za one koji podrzavaju neoliberalizam. I tu ima dosta price bez pokrica, kako u znanju, tako i u iskustvu.

Slaviša Tasić said...

Nije to tako nepovezano. Neznanje u ekonomiji se uglavnom ispoljava kao pristrasnost prema drzavi, a ne trzistu. Jos nisam cuo da neznalica kaze da drzava NE treba da se mesa u trziste, uvek je obrnuto.