Pages

03 September 2008

Prosjačenje kao biznis

Prosjaci u Americi po nekim izvorima zarađuju i do 40,000 dolara godišnje. U Njujorku na najboljim lokacijama nekada može da se zaradi i 500 dolara dnevno. Sve bez poreza. U ovom poslu pomaže humor. Jednom me je u Torontu jedan tip pitao da li imam dolar za laptop. Takođe kažu da pomaže i ako se traži tačan iznos: "fali mi još 43 centa za kafu". Studija je pokazala da veliki broj prosjaka ustvari i nisu beskućnici kako se predstavljaju već da su prosjačenje pretvorili u karijeru.

Situacija je verovatno slična i u Srbiji. Sećam se da sam davno video jedan prilog na televiziji o tipu koji je sagradio veliku kuću i postao prilično imućan kopajući po deponiji. Evo dokaza da su deponije unosan biznis.

12 comments:

homersimpson said...

Da mi je dobit dozvolu za deponiju na nekom placu, koji bi kupio od svojih para. Za par godina moze postati milioner.
Samo uvezes filmove za rengen, baterije od laptopova, monitore i slicnu skalameriju koju bacaju na zapadu. Sve to zakopas bez recikliranja, a oni ti plate sumanute pare.
Doduse mozda bi se pored radjala djeca sa 2-3 glave, ali bi to rijesili po Koazu:)
Salu na stranu o unosnosti poslovanja deponija citajte u sjanoj knjizi Gomora koju je napisao Roberto Savijano. Shvaticete zasto se u Napulju digla ogromna frka oko smeca.
U knjizi mozete saznati kako je Kamora postala najjaca medjunarodna kriminalna organizacija zahvaljujuci liberalizaciji i globalizaciji poslovanja.

grh said...

prosjaci mi nimalo ne smetaju. njima daje samo onaj ko hoce, i ljudi su skroz na pravom pravcatom trzistu.

smetaju mi oni sto ceo zivot zive na nekim benefitima.

mp said...

Cavicu se takodje isplatilo...

Marko Paunović said...

Ja stvarno ne mogu da verujem da se nijedna od domacih firmi nije setila i ponudila mu stan. To bi i ma bio super PR, a mozda bi Cavic i snimao neke reklame za njih...

mp said...

Npr Telekom, NIS il Srbija sume..:)

Slaviša Tasić said...

Konzorcijum banaka mu daje stipendiju od 4000 evra mesečno. To može slobodno da uključi i troškove stanovanja.

Troškovi stanovanja su inače mesečni flow, a ne jednokratni stock. A vlada mu je dala stock. Drugim rečima nisu mu dali stan zato što "nema gde da živi", jer se mesto za život lako može iznajmiti, nego su mu dali nekih 100,000 evra izraženih kroz nominalno kroz stambeni prostor. Stan je tu samo valuta.

grh said...

dobro, to su privatne banke. ako s tim imas problem, onda je u pitanju cista zavist, a ne nacelo.

Slaviša Tasić said...

Nemam problem nego kažem da već ima prihode koji uključuju i troškove stanovanja, tako da je njegova priča da "nema gde da živi" mit. Ne mora da ima stan u vlasništvu da bi negde stanovao. Država mu nije "rešila stambeno pitanje" jer je ono već bilo rešeno, nego mu je poklonila 100 hiljada evra.

mileusna said...

Kad reče humor, jednom sam gledao Čarlsa Barklija u Opri koji je rekao da je jednom pored puta video nekog prosjaka sa tablom "trebaju mi pare za alkohol" i odmah je zaustavio auto i dao mu $50.

Džordan sa druge strane, koji je takođe bio gost u emisiji, se sa tim nije složio i rekao je da ako neko može na ulici da kaže "imate li da mi date dolar?" može i u Mekdonaldsu da kaže "Izvolite, šta želite da poručite"...

grh said...

:)

pa u srpskom / beogradskom mentalitetu je biti "podstanar" sudbina gora od prosjacenja! nemoj mi reci da ti to nije poznato :))

Lazar Antonić said...

To je Gabriela slučaj samo odkako je ukinut sjajan koncept zaštićenog podstanara :)

Marko Paunović said...

Kaze Cavic u intervjuu Politici:

Ако у децембру на Европском првенству не освојим медаљу то ће значити да ми Србија, што се тиче пливања, није обезбедила одговарајуће услове.