Pages

08 September 2008

Nestašica hrane

Do pre samo par dana smo slušali priče kako rastu cena hrane nema kraja. O tome smo pisali ovde i ovde. Međutim, izgleda da je cena u međuvremenu pala i da će se u Srbiji kukuruz koristiti i za ogrev. Gde nestadoše paničari?

5 comments:

homersimpson said...

Ima li varijante da proizvodjac tuzi drzavu cijim je cinjenjem ostecen? Ima li koji pravnik da objasni.
Ako se moze dobiti spor, eto nekom advokatu fina para. Proseta po selima, sakupi ovlascenja i drapne drzavu za sudske troskove, a i seljaci nesto zakuce.
Zvuci mi logicno da se moze dobiti spor. Mada pravo i logika, nekada...

Lazar Antonić said...

Drzava i mafijasi nisu isto. Mafijasi su bolji, njih mozes da tuzis. Drzava nije prekrsila zakon. Naprotiv, kroji ga po potrebi. Mislim da je kod nas u pitanju bila uredba, ali nisam siguran vise.

homersimpson said...

Lazare ako si pravnik, i ako si u pravu onda mrka kapa. Zamisli da vlada donese uredbu da uskopi sve muskarce.
Ako ne uteces u goru zelenu, osta da budes opozicioni kastrat:)
OK, kapiram da pretjerujem, ali me zanima kako u teoriji i praksi stoje stvari glede vladinih odluka i pretrpljene stete zbog njih.
Osta li samo glasacki listic ili ima neka sudska opcija. Ako ostaje samo glasanje neka nam je onaj odozgo upomoc.
Mozda je ovo trol, ali mislim da nije losa tema.

Lazar Antonić said...

Koliko se ja razumem, a nisam pravnik, u kontinentalnom pravu je u slucaju obavezne kastracije zakljucak zaista mrka kapa. Na srecu postoji ustav koji sprecava donosenje takvog zakona garantujuci odredjene indivudalne slobode.

U anglo saksonskom pravu gde zakon u nekoj meri pisu i sudije svojim odlukama odnosno precedentima je sigurno lakse tuziti drzavu. Mada recimo da nema Ustava koji garantuje slobode pojedincima i u Americi bi takav zakon verovatno bio obavezujuci.

Lazar Antonić said...

Posledicno, bilo bi sjajno ako bi i pravo na trgovinu bilo zasticeno ustavom.