Pages

26 August 2008

Ekonomija i crni humor

Greg Mankiw, naš stari znanac - profesor ekonomije sa Harvarda i bivši ekonomski savetnik predsednika Busha - oduševljen je efektima visokih cena nafte. Po podacima koje navodi, učestalost saobraćajnih nesereća na američkim putevima u poslednje vreme je značajno opala. Jasno - gorivo je skuplje, ljudi manje voze, samim tim ima manje saobraćajnih udesa, i mnogo života je sačuvano.

Mankiw ovo smatra jasnim dokazom prednosti visokih cena goriva, i štaviše dodatnom preporukom za njegovu piguovsku genijalnu ideju da se ionako visoke cene nafte još dodatno povećaju putem poreza. Normalno, tek tad bi bilo mnogo manje saobraćajnih nesreća, i nastala bi opšta divota i blagostanje.

Da vrhunska ekonomska teorija često stiže do zaključaka koji bi, da ih neki laik iznese, bili ismejani kao prvorazredna budalaština, nije ništa novo (setimo se Kejnzovih pohvala faraonima koji pospešuju agregatnu tražnju gradnjom piramida). Ali, ovaj najnoviji Mankiwov biser je dostojan Monti Pajtona. Ima jedan genijalan srpski pisac i radijski novinar, Zoran Stanojević (preveo Tolkinovog Gospodara Prstenova i dugo godina vodio "kultnu" emisiju "Klub dva" na Radio Beogradu II). U njegovoj knjizi "Poznavanje svega" (mali fragmenti ovde) može se naći potpuno dosledan "piguovski" predlog kako da se "poveća protočnost saobraćajnica". Stanojevićev predlog je da se - zabrani korišćenje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, i da se zapravo u kola ne ugrađuju nikakvi motori! Time bi bili rešeni i problemi zagađenja, saobraćajnih udesa i smanjene protočnosti drumova! Nije se doduše setio povećanja cene nafte putem poreza, ali on nije tako pametan niti obavešten o svim tehničkim mogućnostima realizacije apsurdnih projekata kao ekonomisti. No bez obzira na to, smisao i intencija njegovog predloga su vrlo slični Mankiwovim. Jedina razlika je što je Stanojevićevo nesevesno "piguovsko" pisanije zapravo genijalna crnohumorna satira, dok je Mankiwova piguovština dubokoumno mudrovanje profesora sa Harvarda koji ozbiljno želi da reši naše probleme!

11 comments:

Бошко said...

Ne vidim da je Mankiw "oduseveljen", samo je postavio linkove na blogu.

tiki said...

Ni Harvard nije što je bio dok je Tito bio živ :)

Ivan Jankovic said...

Putnik,
odusevljen je zato sto kaze da je tekst "stivo za Pugu klub", dakle tekst koji pokazuje koliko su u pravu oni koji se zalazu za povecanje poreza na naftu. Pouka - cim cene nafte rastu, sve je divno (vidi se iz linkovanog teksta), a mi cemo visim porezima uciniti da one rastu jos i vise.

Tomo Krajina said...

"Da vrhunska ekonomska teorija često stiže do zaključaka koji bi, da ih neki laik iznese, bili ismejani kao prvorazredna budalaština, nije ništa novo..."

Međutim, ako ćemo ekonomskog teoretičara ismijavati zato što prosječnom čovjeku izgleda besmisleno (a ignorirati argumente koji, ponekad, imaju smisla) - onda možemo ismijavati i ovaj blog. Jer, vi isto, puno puta iznosite ideje koje imaju smisla s ekonomskog gledišta. Ali, prosječnom čovjeku su "montipajtonovske".

Lazar Antonić said...

Kao na primer?

Tomo Krajina said...

@Lazar: kome je tvoje pitanje postavljeno? ;)

Lazar Antonić said...

Vama Puzz. Jer meni se čini da su naši predlozi uglavnom veoma logični dok su rešenja koja kritikujemo montipajtonovska. Ali nisam 100% siguran, zato pitam za primer.

Slaviša Tasić said...

Evo ti Lazare primer, prosecan gradjanin, a bogami i prosecan srpski ekonomista, politicar i novinar, misle da je spoljnotrgovinski deficit najveci problem Srbije. Kad im kazemo da je spoljnotrgovinski deficit irelevantan delujemo kao ludaci. Ili kad kazemo da monopoli ne mogu da izazovu inflaciju, ni javna potrosnja, nego samo NBS. Ili da su carine veci trosak za potrosace nego sto je korist od zastite domace proizvodnje.

Tomo Krajina said...

Lazare, hoće kazati kako Mankiw u stvari uopće nema montipajtonovske ideje. Ono što on tvrdi je sasvim logično i on to zna dobro argumentirati. Znam da se mnogi ne slažu (čak i među ekonomistima), ali diskusija po ovom pitanju nije uopće jednostavna kao što izgleda.

Međutim, ako neke ideje izvučeš iz konteksta ona one definitivno izgledaju smiješno. Zar si ne možeš izmisliti situaciju da osoba A osobi B kaže: "Znaš, ima jedan američki ekonomist koji tvrdi da bi nam bilo bolje kad bi benzin bio skuplji". E sad, ako se idemo sprdati s tom idejom, onda ispada kao da se možemo sprdati i sa svim ostalim neintuitivnim idejama koje ekonomisti (često) potpisuju (Slaviša se potrudio).

Eto, sorry što nisam bio jasniji prije.

Ivan Jankovic said...

pa puzz, da cujemo onda zasto ti smatras da je Mankiw u pravu, ako to smatras. Nije dovoljno reci "profesor je pametan i zna sta prica" - da vidimo koji je tvoj razlog da verujes da su vise cene goriva dobre?

Tomo Krajina said...

Ivane, samo ću citirati ono što već rekoh, "Znam da se mnogi ne slažu (čak i među ekonomistima), ali diskusija po ovom pitanju nije uopće jednostavna kao što izgleda.".

Ne radi se o tome je li Mankiw u pravu ili nije. Radi se o tome da ja osobno ne mogu kategorički tvrditi da on jest ili nije u pravu. Mogao bih ismijavati njegove ideje, ali mogu ismijavati i tvoje ideje (ni jedno ni drugo nije "argumentirana rasprava"). No, to mi nije namjera pa prekidam ovu "diskusiju".