Pages

18 August 2008

Država protiv naroda

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić kaže da je VoIP protivzakonit i da "kašnjenje sa donošenjem regulative za posledicu ima to da se tržište razvija stihijski i neregulisano".

Stihijski i neregulisani VoIP je poznat i kao najjeftiniji način telefoniranja, posebno sa inostranstvom. Ne znam kako misle da ga regulišu, ali ako pokušaju to će biti klasičan primer
državne pljačke naroda. Da bi zaštitila prohode svog Telekoma, država "reguliše", odnosno namerno usporava razvoj novih tehnologija u privatnom sektoru koje štede ogroman novac običnim građanima. Država Srbija svesno zaustavlja razvoj interneta generalno, a sada i VoIP posebno.

Ima li još nekog ko veruje da je "jedina gora stvar od državnog monopola privatni monopol?" Privatni monopol nad telekomunikacijama bi do sada odavno bio eliminisan brzim razvojem interneta i sve većom upotrebom Skypea i drugih VoIP softvera.

10 comments:

mileusna said...

Skype niko neće niti može da zabrani ali se zabranjuje domaćim firmama da omogućavaju VoIP usluge. Dakle država u ovom slučaju radi na štetu gađana i malih i srednjih preduzeća koja bi pružala voip usluge, a u korist Skypa i Telekoma.

Vlada M said...

Oni ne mogu direktno da zabrane skype i slicne programe ali mogu da ne povecavaju brzine upload-a i time te onemogucuju da komotno koristis te servise.

Nexus said...

Eto, ja sam odmah, bez čitanja Slavišinog bloga, kliknuo na link i pročitao intervju sa ministarkom.
I baš na ovoj citiranoj rečenici mi je poletela crvena zastavica...

A, hoću da kažem samo to da, eto, ovaj blog ima edukativnu crtu, jer sam nekada označavao sebe kao socijal-demokratu.

Čisto sam mislio da bi vam značilo...ništa više... :-)

Slaviša Tasić said...

Znači nam puno!

tiki said...

ma i dial up je dosta za skajp
a šta če sutra i .jpg bit zabranjen da se zaštiti Đenka.

tiki said...

"Kašnjenje sa donošenjem regulative za posledicu ima to da se tržište razvija stihijski i neregulisano",
Ovo komotno može uči u anale levičarenja u Srbiji ,
da joj diplomski nije bio :
"Regulativne pripreme za nastanak mikrosofta"

mmilan said...

Mislim da je krajnje vreme da ljudi ukapiraju da Skype NIJE pruzanje VoIP usluge i to niko nece da zabrani.

Ali ako neko na serveru prima lokalne pozive i preusmerava ih na VoIP protokole i internet i na taj nacin omogucava medjunarodne razgovore (i zaradjuje) to TREBA regulisati zakonom i licencama!

Slaviša Tasić said...

mmilan - objasnite nam ZAŠTO treba da bude zabranjeno zarađivati preusmeravanjem poziva?

Šta je to loše u traženju zarade korišćenjem nove tehnologije?

tiki said...

mmilan
ako skype-om zoveš nekoga na na fiksni broj u americi , šta je to
pogledaj cene poziva u SAD za skype i VoIPbuster (na fiksne brojeve) i pozive sa srpskog telekoma pa češ da vidiš razliku.
Naime ti možeš imati ugovor sa skypeom da poziv dolazi IP protokolom do tebe a ti ga od svog kompa preusmeravaš na fiksni.
Problem "zadnje milje"
Naime uobičajeno je u svetu da je parica do tebe u tvom vlasništvu a zadnji čvor ( uslovno pozivni broj odnosno njena centrala) javno vlasništvo za koje se plača pretplata . Recimo svi pozivi unutar 018 centale se ne naplačuju nego nišlije plačaju recimo 200 dinara paušala mesečno.
E sad vidi ako perin poziv iz amerike dođe do mene u Niš IP (internet protokolom) a zatim ga ja u svom računalu pretvorim u telefonski signal i sa svog kućnog telefona pozovem Đuru na kraju priče pero je zvao đuru zaobilazeći međunarodne interkonekcije telekoma
šta je bitno
ja plačam kao posrednik račun za fiksni a time i pdv pa država nije zakinuta. problem je ekstra profit
očiti primer je Hrvatska
T-com hrvatska za pozive preko bare ne koristi direktne linije i mogućnost drugih operatera nego koristi jednu (optički kabel)liniju za centralu T-Coma u Frankfurtu zatim odatle IP ili bilo kako preko bare
E Sad bitno
TCOM DE naplačuje tu uslugu ZG- Frankfurt mnogo više nego što na tržištu košta interkonekcija ZG- NY
Dakle radi se o izvlačenju profita iz firme kčeri i deranju klijenata na osnovu monopolskog položaja (ugovor sa račanom)
dakle sprečavanjem VoIPa omogučava se deranje međeda na interkonekciji

grh said...

ako je za utehu, barem je velika vecina komentatora (na B92) prepoznala o cemu se tu radi :)