Pages

18 August 2008

Najmanje i najviše uspešna država u sportu

Očigledno najneuspešnija država u sportu je Indija, koja sa preko 1,1 milijarde stanovnika ima samo 18 olimpijskih medalja u istoriji, od toga 11 u hokeju na travi. U Pekingu su za sada osvojili jednu, doduše zlatnu.

Ako pogledate ovu tabelu, pa je složite po broju medalja, shvatite koliko su pare bitne za uspeh u sportu. Tabelom dominiraju ili bogate države (poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke) ili komunističke države koje su ulagale mnogo para u sport (poput Sovjetskog saveza, Bugarske, Rumunije, ili Istočne Nemačke).

Onako, na prvi pogled, deluje da su daleko najuspešnije sportske države na svetu Finska, Švedska i Norveška (uspešna je i Danska, ali mnogo manje). Finci su sa nešto više od 5 miliona stanovnika uspeli da osvoje čak 295 medalja na letnjim olimpijadama (12. na svetu), 151 na zimskim (6. na svetu), odnosno 446 ukupno (11. na svetu). Za Norvežane, ti brojevi su 135, 280, 415, a za Šveđane 470, 118, 588. To znači da su Finci osvojili jednu olimpijsku medalju na manje od 12.000 stanovnika, Norvežani jednu na oko 11.000 stanovnika, a Šveđani jednu na oko 15.500 stanovnika.

Kod Indije je taj odnos oko 1 na 60 miliona, u SAD oko 1 na 125 hiljada.

Za Srbiju je odnos praktično nemoguće izračunati, ali recimo da se SFRJ nikada nije raspala i da njoj pripišemo sve medalje koje su nakon raspada osvojili Srbi, Hrvati, Slovenci i Makedonci (Bosanci i Crnogorci nisu još uvek uzeli medalju). Ukupan broj osvojenih medalja bi bio 128, što dođe oko 1 na 170.000 stanovnika.

Sve jedno, siguran sam da nema nikakve šanse ubediti prosečnog Srbina ili Hrvata da su Finci, Šveđani i Norvežani bolji sportisti.

6 comments:

Nexus said...

Sve to stoji,
Jedino moje pitanje je: U kojim sportovima su Finci i Norvežani bolji sportisti od Srba i Hrvata?

Ili je sad OK izjednačavati sportove?

Marko Paunović said...

Hteo sam da tekst zavrsim recenicom "sada ocekujem da se pobune oni koji su se zalagali za izjednacavanje sportova".

Naravno da NISU svi sportovi isti, ali Finci su sa 4 PUTA MANJE stanovnika osvojili 4 PUTA VISE medalja. Odnosno, oko 16 PUTA vise po glavi stanovnika.

Cak i ako bi svaka medalja u kolektivnom sportu bila racunata kao 10 individualnih medalja, opet bi Finci po glavi stanovnika bili 3-4 puta bolji (posto je i Jugoslavija osvajila gomilu medalja u rvanju ili streljastvu).

Nexus said...

Kao što rekoh, sve to stoji, cifre ne lažu.

Ali je prilično besmisleno uzimati u obzir bilo šta posle raspada Jugoslavije, jer nikako nije isto imati pet razjedinjenih, manje više, solidnih ekipa, i imati jednu koja je sastavljena od najboljih igrača tih pet...

mileusna said...

Vidiš, ovo za Indiju je meni baš palo na pamet pre neki dan. Nevezano za olimpijadu, nigde ni u jednom sportu nisam video nekog uspešnog Indijca ili neki indijski tim.

Ono što treba dodati u jednačinu jeste i cena priprema. Ne košta isto pripremiti košarkaški tim za Olimpijadu i jednog strelca, pa je uzevši to u obzir vrednija medalja Srbije u košarci od neke Finske u brzom klizanju. Samim tim je onda i uspeh Srbije veći od uspeha Finske.

Malo je offtopic, ali mene užasno nervira što naši komentatori sve tofeje bivše SFRJ zdravo za gotovo prepisuju "nama". Pravno gledano, za to su i imali nekog osnova jer je SRJ bila naslednik SFRJ, ali moralno je zaista glupo pričati uspesima reprezentacija u kojima su učestvovale sve republike ex-YU kao da su to "naši" uspesi.

A posle se čudimo kako to Hrvati igraju srcem za Hrvatsku a naši ne igraju srcem za Srbiju. Pa normalno kada mi večno živimo u nekom duhu jugoslovenstva... Treba nam 10 godina da promenimo dokumeta, pečate i registarske tablice.

Gavrilo said...

Финци? Норвежани? Свашта! Па наравно да сваки прави Србин зна да су најбољи, недостижно, без премца најбољи спортисти на свету - РУСИ! >:-)

mileusna said...

Izgleda da se i Amerima ne sviđa baš zbrajanje medalja i izjednačavanje sportova, a bogami imaju pritužbe i na suđenja. :) Pogledajte ovu kuknjavu i komentare ispod, ne razlikuje se puno od onog što biste pročitali i na našim sajtovima. :)