Pages

22 July 2008

Hiperinflacija

Zimbabve je odštampao novčanicu od 100 milijardi dolara, ali to još uvek nije rekord. Za one koji se ne sećaju SR Jugoslavija je 1993. imala 500 milijardi dinara, što je najveća suma na jednoj novčanici svih vremena. Mugabe je sada vrlo blizu ali videćemo da li će nas i dostići.

Čini mi se da u svetu nije dovoljno pažnje posvećeno srpsko-crnogorskoj hiperinflaciji iz 1993, kad se ima u vidu da je ona, po različitim kriterijumima (dužina trajanja, godišnja inflacija, mesečna inflacija) ili najveća ili u tri najveće hiperinflacije svih vremena. Najčešće se čuje o nemačkoj hiperinflaciji iz 1923., iako ta inflacija nije čak ni u rangu sa najvećima.

Razlog je možda u tome što su Nemci bukvalno nosili novac u torbama pa je to onda izgledalo strašno, dok se Milošević dosetio ne samo štampanja sve većih i većih novčanica, nego i famoznih denominacija – povremenih skraćivanja nula na novčanicama tako da bi milion dinara od sutra postalo jedan dinara, milijardu bilo preštampano u hiljadu, itd. Zimbabve to još nije radio, tako da i ovih 100 milijardi nije ni blizu onome što smo imali 1993.

5 comments:

cyberella said...

Samo mala ispravka Slaviša. SRJ je imala 500 milijardi dinara, ne dolara. "Zabavna" vremena, however...

mp said...

Mislim da 500 milijardi nije bila najveca suma vec najveca cifra, Nemci su vrednosti svojih novcanica u jednom trenutku krenuli da ispisuju slovima.

Slaviša Tasić said...

Hvala, ispravljeno.

Unknown said...

Која су то времена била, сећам се да смо се као клинци такмичили ко ће сакупити више скоро па безвредних новчаница. Мислим да сам их у једном тренутку имао 8.000 по 100 динара, то су оне сиве са сликом девојке =)

necronomy said...

Mislim de nece proci jos dugo, prije
nego sto neke druge novcanice poruse ove rekorde. Iako je svima jasno da je gotovo i da nema vise, i dalje se trudimo sakriti od samih sebe.
Evo ovdje jedan mali financijski rjecnik za one koji zbilja ne znaju o cemu se radi: http://forum.cromalternativemoney.org/viewtopic.php?t=300
Pozdrav.