Pages

28 June 2008

Pročitati pažljivo

Intervju Dušana Stojanovića Politici. Tako razmišlja dobar ekonomista.

12 comments:

Marko Paunović said...

Nijednom nije pomenuo spoljnotrgovinski deficit, kao najveci problem Srbije.

andreas breme said...

ja bas nisam siguran da bi ukidanje dinara u potpunosti resilo problem inflacije. sta je sa mogucnoscu da narodna banka pozajmljuje evre po potrebi i da drzava povecava budzetski deficit a cb finansira...ili da vlada zajmi evre iz inostranstva i trosi ih za povecanje penzija npr.

i nisam siguran da visoka javna potrosnja=visoka inflacija, ustvari prilicno sam siguran da nije tako

Marko Paunović said...

Pa, ne bi ga resilo u potpunosti, i dalje bi ostala na 2-3%, kao u EU.

Ja isto mislim da visoka javna potrosnja ne mora da vodi u visoku inflaciju, ali je to jedan od pogresnih mitova koji mi se svidja. :)

Ivan Jankovic said...

Kao i svaki od mitova, i ovaj predstavlja ne laz nego poluistinu. Jeste da je teorijski moguce da finansiras vecu potrosnju vecim porezima, ali je to dosta politicki nepopularno. Nekako lagodnije je da oporezujes kroz inflaciju. A onda ide sledeci korak gde se ta prakticna pogodnost (mogucnost) proglasi za logicku nuznost i kaze se da ne moze drugacije. No, slazem se s tobom, Marko da je to jedan od vrlo korisnih mitova. (:

andreas breme said...

mozda gresim, ali ja i dalje mislim da i ako se prihvati evro, nekom merama se moze izazvati inflacija, recimo kao sto sam vec pomenuo ako bi drzava povecavala javnu potrosnju i to pokrivala ne vecim porezima nego zaduzivanjem u inostranstvu i davanjem tih para recimo penzionerima ili nekim drugim korisnicima budzetskih sredstava. sta se desava u tom slucaju?

eto i inflacija u sloveniji je oko 6%

Slaviša Tasić said...

Andreas, to može u prvih par godina, ali na kraju se izjednače srpske i evropske cene i ne može se imati stalna inflacija različita od evropske. Kao što ne može inflacija svake godine da bude veća u Beogradu nego u Nišu, tako neće moći da stalno bude veća u Srbiji nego u Austriji, pod uslovom da koriste istu valutu, imaju međusobno slobodnu trgovinu i država ne administrira cene.

andreas breme said...

znaci da ipak evro sve ne resava. stvar je i u carinama i u stepenu monopolizacije trzista i u mnogim drugim faktorima. koliko ja znam i u samim evropskim zemljama postoje velike razlike u cenama i nesto manje u stopama inflacije.

hocu da kazem da je moguce sa dinarom i sa dobrom monetarnom i fiskalnom i uopste ekonomskom politikom imati nizu inflaciju od prelaska na evro sa zadrzavanjem lose politike u drugim segmentima.

mislim da se ne moze naci primer zemlje koja je prihvatanjem strane valute uspela nesto pozitivno da uradi, a i samim prihvatanjem strane valute salje se signal da ne postoje kredibilne institucije u zemlji. da me ne razumete pogresno, ja nemam nesto posebno protiv da se uvede evro, samo mislim da to nece samo po sebi nista resiti i pokusavam da izvagam argumente za i protiv.

Ivan Jankovic said...

Andreas, ja ne mogu da se slozim da se uvodjenjem strane valute salje los signal. Naprotiv, rekao bih da zemlja sa hronicno inflatornom istorijom pre salje signal vece stabilnsoti i predvidivosti kad svojim Monetarnim vlastima vezuje ruke.

Tacno je da se dobrom fiskalnom i moentarnom politikom i slobodnom trgovinom moze i bez evra imati bolje rezultate nego sa evrom a losim ovim politikama, ali poenta je da sa dobrim tim politikama i evropm imamo BOLJE rezultate nego bez evra. Ceteris paribus, sa evrom je bolje.

Marko Paunović said...

Andreas, brkas visok NIVO cena i inflaciju. Ako bi se u Srbiji usvojio evro, a uvela stopa carine od 100% na sve iz EU, rezultat bi bio da bi sve u Srbiji kostalo 100% vise nego u EU, ali bi inflacija bila ista, nakon jednokratnog povecanja cena.

Isto vazi i za monopolizaciju - monopolisti ne treba inflacija da bi povecao cene, on ce da ih poveca odmah i da ih drzi na tom nivou, a onda samo da ih uskladjuje sa inflacijom.

Naravno, ne bi sve cene bile na istom nivou, kao sto je i sada burek skuplji na Terazijama, nego u Lebanu. Ali, to ne znaci da je inflacija u Beogradu veca nego u Lebanu.

Za primer zemlje ne moras daleko da ides - pogledaj Crnu Goru i Kosovo. Obe imaju nizu inflaciju od Srbije. A sad zamisli kakva bi na Kosovu bila situacija da je guverner neki kosovski politicar.

andreas breme said...

In Germany, the biggest euro zone economy, prices rose 0.7 percent month-on-month and 3.1 percent year-on-year. In the second-biggest, France, prices grew by 0.6 percent on the month and 3.7 year-on-year, the same as Italy, the third-biggest.

Slovenia had the highest annual inflation rate of 6.2 percent, followed by Belgium with 5.1 percent and Greece with 4.9 percent. Fourth-biggest Spain had 4.7 percent.

Marko Paunović said...

Da, kao sto su cene stana, od 2000 - 2008., vise skocile u Beogradu, nego u Lebanu.

Mnogo ima stvari (pre svega usluga), kojima ne moze da se trguje, tako da je sasvim normalno da cene variraju od drzave do drzave, ili od grada do grada.

Takodje, razliciti statisticki zavodi koriste potpuno razlicite pondere za izracunavanje inflacije. Generalno, sto siromasnija zemlja, to vece ucesce hrane u ukupnom BDP-u, to veca inflacija zbog globalnog rasta cena hrane.

andreas breme said...

"Andreas, brkas visok NIVO cena i inflaciju."

ne brkam, rekao sam:

"i u samim evropskim zemljama postoje velike razlike u cenama i nesto manje u stopama inflacije."

"monopolisti ne treba inflacija da bi povecao cene, on ce da ih poveca odmah i da ih drzi na tom nivou, a onda samo da ih uskladjuje sa inflacijom."

mislim na kombinaciju relativno zatvorenog trzista i nekih drugih faktora, nemam sad vremena da pisem sta mislim, napisacu kasnije