Pages

18 June 2008

Obama vs Heron iz Aleksandrije

Kandidat za budućeg predsednika Amerike, senator Obama, ovako vidi ekonomsku situaciju u svojoj zemlji: "Globalization and technology and automation all weaken the position of workers,".

Kada je Heron iz ALeksandrije u I veku n.e. ponudio faraonu izum parne mašine (sličan onom Vatovom!!!) i objasnio mu koja je potencijalna svrha naprave, ovaj ga je upitao - a šta će da mi rade robovi? Obama nije mnogo odmakao od tog egipatskog faraona. U moderno doba, ovu paradigmu tehnofobije i nerazumevanja kako tehnološke inovacije popravljaju ekonomsko blagostanje društva predstavlja pokret ludizma, čiji pripadnici su nasilno uništavali mašine i tehničke naprave jer su verovali da one izazivaju nezaposlenost.

No, ne mogu baš do kraja da optužujem Obamu za primitivnu tehnofobiju. On nije sledbenik samo dičnih egipatskih faraona iz I veka i XIX primitivnih ludista, nego jednako tako i modernih ekonomskih nobelovaca. Kad kaže da tehnologija i automatika idu protiv radnika, on samo ponavlja ono što je čuo od nobelovaca iz ekonomije, recimo Joea Stiglitz koji tvrdi da treba oporezovati dobitnike od tehnoloških inovacija, ili Gunara Mirdala koji smatra da tehnologiju ne treba uvoditi u Africi jer se time smanjuje tražnja za živim radom. Obama zagovara samo oprezniju i umereniju verziju ovakve mainstream ("progresivne") ekonomske "mudrosti" XX veka.

4 comments:

Marko Paunović said...

Ali, Obama nije ni rekao da su tehnologija i globalizacija lose za drustvo, vec da "slabe poziciju radnika", sto je, meni se cini, potpuno tacno.

Naravno da je robotizacija proizvodnje automobila, na primer, dobra za potrosace i drustvo u celini, ali mislim da nema sumnje da je losa za radnike koji su radili u proizvodnji. Mozda je dobra i za njih, ali tek na dugi rok.

andreas breme said...

stoji da ce u kratkom roku se smanjivati broj radnika koji rade fizicke poslove, ali ako tako gledamo onda je i pronalazak traktora oslabio polozaj radnika tj seljaka :)

e sad neka mi neko kaze da je bolje kopati asovom i motikom nego traktorom :)

Ivan Jankovic said...

ali, Marko meni se cini da je Obamina tvrdnja normativna a ne deskriptivna, tj on to sto tehnologija slabi poziciju radnika ne uzima kao opis stanja, vec kao argument za odredjenu javnu politiku, koja se svodi na ludizam, ove ili one vrste.

Ivan Jankovic

Marko Paunović said...

breme: Ja sam to i rekao - mozda je dobra i za njih, ali na dugi rok. Sto znaci - dok ne nadju drugi posao sigurno im je steta veca od koristi.

Ivane, slazem se da je Obamina izjava normativna. Pretpostavljam da si u pravu, odnosno da on zeli da nesto uradi po tom pitanju. Moj komentar se odnosio samo na to da on ipak tu svoju skepsku prema globalizaciji, tehnologiji i svemu ostalom nije branio "sirim drustvenim interesima", vec "interesima radnicke klase".

E sad, da li ja time branim Obamu, ili ga napadam, nisam ni ja bas siguran. Sa jedne strane, kazem "bar je iskren", ali, sa druge strane, kazem "njemu je radnicka klasa bitnija od svih ostalih".