Pages

07 May 2008

Interventan uvoz ulja

Ne trebaju nam radikali da nas vrate u 1990-e, to su već uradili ekonomski eksperti DS-a:

Ulje će se prodavati po ceni od 95 dinara po litru, a kupovina će biti ograničena kako bi se omogućilo svim potrošačima da se snabdeju. Tako će svaki kupac u "Tempu" moći da nabavi do šest litara, u supermarketima "Maksija" do četiri litra, a u prodavnicama"Mini Maksija" do dva litra.

Recept za nestašicu su kontrola cena i restrikcije uvoza koje sprovodi Vlada Srbije. Onda da bi ispravila posledice toga, država se upušta u dalje akcije kao što su "interventan uvoz" i kontrolisanje ko koliko litara kupuje. Kad jednom počnete da se petljate u ekonomiju to izaziva dodatne intervencije da bi se sprečile posledice ovih prvih i tako u nedogled.

Usput, evo odgovorne izjave ministara pojoprivrede i trgovine od pre mesec dana da ulja ima dovoljno.

4 comments:

grh said...

to nije zanimljivo. zanimljivo je da je walmart ogranicio prodaju pirinca, nicim izazvan. go figure!

Lazar Antonić said...

i oni su socijalisti

Веља said...

Економски резони министра пољопривреде су одувек били анахрони до епохалних размера.
Сетимо се само његове идеје да "ПКБ треба да се претвори у ЈАВНО ГРАДСКО предузеће, чиме би се осигурало снабдевање становника Београда основним животним намирницама".
А о овом замешатељству око забрана извоза појединих (основних) пољопривредних производа, па интервентних увоза истих "ради снижавања цена", а све уз заклињање у подршку сељацима и заштиту потрошача се може написати једна сложена економско-психолошко-криминалистичка анализа.

ВГ

Bocconiano said...

Isto je tako kada je u mojoj obliznjoj esselungi viski na snizenju , ne moze da se kupi vise od dve flase :)

bocconiano