Pages

06 May 2008

Plaćaju RTS mada nisu svi bolesni

Dosta puta sam se raspravljao o razlozima za uvođenje RTS pretplate. Sada kada malo razmislim shvatam da još nijedan sagovornik nije propustio priliku da pomene BBC. Ako oni plaćaju mora da je dobro. Ni Aleksandar Tijanić nije izuzetak. I on pominje BBC u svom objašnjenju koje se može naći na RTS sajtu. Ipak, kreativni Aleksandar Tijanić dodaje interesantno, iako pogrešno, poređenje da bi objasnio zašto je pretplata neophodna. Kao što građani plaćaju doprinos za zdravstvo mada nisu svi bolesni, kao što se plaća za puteve a nemate automobil, kao što se plaća za vojsku iako nismo u ratu.

Građani plaćaju zdravstveno osiguranje da bi u slučaju bolesti mogli da dobiju neophodnu negu. Zdravstveno osiguranje bi takođe trebalo da bude dobrovoljno a tamo gde je usluga najbolja i jeste. RTS primorava građane da plate usluge koje mnogi ne žele. Bolja metafora od zdravstvenog osiguranja bi bila obavezna pretplata na stihove Marine Tucaković.

Puteve u Srbiji više plaćaju oni koji imaju automobil, preko akcize na gorivo i takse za puteve prilikom registracije automobila. Uz to, čak i ljudi koji nemaju automobil imaju koristi od puteva. RTS plaćaju svi jednako iako je mnogima apsolutno nepotreban.

Tijanić je u pravu kada kaže da se vojska plaća iako nema rata. I policija se plaća ako nema kriminala, kao i sudije iako nema suđenja. Ali mala razlika je to što ove usluge ne može da ponudi i privatni sektor, jer države uglavnom drže monopol na primenu sile i sprovođenje zakona. Na našu sreću savremene države uglavnom ne drže monopol nad širenjem informacija i kulture. Privatni sektor tako čini RTS suvišnim u poslu informisanja i kulturnog uzdizanja.

4 comments:

mp said...

a mogao je da kaze i - placate zastavi iako ne vozite yugo:)

Ivan Simić said...

Porediti BBC i RTS je tupavo (mada se od tijanica nista osim tupavosti ne ocekuje). Dovoljno je uporediti koliko postoji BBC kanala, kakav im je program, kakve su BBC emisije...

mileusna said...

Da, baš su za poređenje BBC dokumentarci koje pravi David Attenborough i 48 svadba. :) Mislim ove dve televizije nemaju nikakve dodirne tačke, ali baš nikakve.

Ne mora se ići u nikakvu dublju analizu programa, pogledajte samo web sajtove, rts.co.yu koga je odavno pregazilo vreme a uz to i ne radi čim doživi malo veće opterećenje i novi bbc.co.uk

Andrej Stanimirović said...

Pretplata za državnu RTV je odlična kao ilustracija slepila tobožnjih liberala. Čak i kada bi se državna RTV finansirala iz poreza, to bi predstavljalo pljačku - jer niko ne želi da svoj novac da državi da ga "informiše" i "obrazuje", ali država to silom ili pretnjom sile ipak uzme. Situacija je još mnogo očiglednija: stanovnici Srbije ucenjeni su da plaćaju RTV pretplatu zajedno sa strujom. Dakle metod pljačke je ucena, više nego očigledno.
Ne bih ulazio u raspravu o kvalitetu "objašnjenja" koje država nudi, to je potpuno bespredmetno. Činjenica da država u Srbiji od napljačkanog novca proizvede lošiji program nego što to uspe država u Engleskoj irelevantna je. Bitno je da pljačka mora da se prekine, a ne da se diskutuje o načinu upotrebe opljačkanog.