Pages

05 April 2008

Radikalsko obdanište

Vučić ima plan za rešavanje problema nedostatka mesta u državnim obdanštima. Ako on bude gradonačelnik gradiće nova obdaništa. I to velika. Teško da je to najpovoljnije rešenje. Gradnja je skupa, traje godinama a kvalitet državnih obdaništa je i dalje ispod kvaliteta prvitanih. Ovo nije rešenje za građane koji sada imaju decu predškolskog uzrasta jer dok se nova obdaništa izgrade njihova deca će prerasti obdanište. Nije dobro rešenje ni za građane koji očekuju decu jer najavljuje uslugu lošijeg prosečnog kvaliteta.

Idealno bi bilo kada bi svi državni vrtići bili privatizovani i kada bi roditelji plaćali usluge direktno privatnicima. Usluga bi bila bolja a kapaciteti bi se brže povećavali. Nažalost, ovo možda i ne bi bilo popularno u predizbornoj kampanji. Verzija koja bi mogla da prođe je izdavanje vaučera roditeljima koji bi te vaučere mogli da koriste u državnim ili privatnim vrtićima. Bolji vrtići bi privlačili više vaučera a samim tim bi imali i više novca za širenje kapaciteta. Kapaciteti bi se širili samo tamo gde je usluga dobra. Drugim rečima dobri vrtići bi rasli dok bi loši stagnirali dok se sami na kraju ne bi ugasili.

Čak i roditelji koji nemaju mnogo novca bi mogli da priušte da svoju decu šalju u bolje privatne vrtiće, dok bi za nekoliko godina prosečan vrtić u Beogradu bio mnogo bolji nego što je danas. Konačno, ova varijanta ne mora da bude skuplja od gradnje novih vrtića i izdržavanja državnih. Naprotiv. Umesto finansiranja objekata prešlo bi se na finansiranje dece odnosno roditelja koji bi birali gde da potroše dobijeni novac. Ovaj plan je i mnogo jednostavnije primeniti. Posao grada bi bio da da novac roditeljima dok bi se za ostalo postaralo tržište.

4 comments:

Suzana Ignjatović said...

Slazem se. Btw, kakav je Vucic ekspert> nema vise nigde u svetu velikih vrtica (ne znam za sev.koreju), to je besmisleno i skupo. Poenta je da se preschool se organizuje u manjim grupamka, u prikladnim oblicima za konkretnu decu i potrebe roditelja, da usluga bude lako prilagodljiva. Sustina je da "pare prate dete" kroz vaucer ili kako god...a roditelj neka potrosi kako hoce, makar uzeo bebisiterku. Ne znam sta misli da napravi Vucic od nekog takvog hangara-obdanista ako opadne broj dece u nekom momentu. Da je pretvori u javnu garazu, sta li?

Lighthouse said...

Lazare,

Baš dobar predlog.

Ne samo da bi to pomoglo rešavanju problema nedostatka mesta u obdaništima generalno, već i boljoj alokaciji obdaništa (jer bi se ista, idući za profitom, selila tamo gde ima dece, a ne bi bila birokratski raspoređena kao danas).

Uz to, mislim da bi uspeh tog predloga pomogao da vaučerski sistem potom bude primenjen i u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja. Što se tiče univerziteta, mislim da bi tu trebalo jako skresati ne samo državnu izvedbu nego i državno finansiranje. Naravno, pošto se napravi institucionalni okvir (tj. usvoje pravila igre) za privatna donatorstva, sponzorstva, stipendiranja, kreditiranja i slično.

Lazar Antonić said...

Lighthouse, sjajna poenta za alokaciju.

Meni je po pitanju visokog obrazovanja Miss T otvorila oči. Nema potrebe zamarati se sa vaučerima ili bilo kakvim finansiranjem bar visoko obrazovanje može da bude skroz privatno. Krediti to sigurno mogu da pokriju.

Unknown said...

Neznam baš da li je to dobar predlog. Dobra obdaništa jačaju, ostala se zatvaraju. Kad više nema potrebe za dobrim obdaništem, dobra postaju loša, a nova se neće otvarati jer svi znaju za nekoliko preostalih...
A i kad pomislite na papirologiju za otvaranje obdaništa odmah odustajete.