Pages

15 April 2008

Dvadeset mera

Mlađan Dinkić je predstavio ekonomski program koalicije "Za evropsku Srbiju". Boga mi, imaju dosta ideja kako će sve da potroše naše pare. Od 20 predloženih mera, 14 predstavljaju povećanje javne potrošnje kroz uvođenje novih programa. I tu zaista ima para za sve - i za poljoprivrednike i za inovatore i za investitore i za učenike i za studente (ali samo za one dobre) i za trudnice.

Od ostalih 6 mera, 5 se navodno odnosi na smanjenje poreza. Kažem navodno, jer je jedna od stavki u okviru smanjenja poreza i "uvođenje progresivne skale za naplatu godišnjeg poreza na dohodak imućnijih građana". Pod jedan, to već postoji. Pod dva, besmisleno je to staviti pod stavku "smanjenje poreza". Pozdravljam sledeće stvari - smanjenje carina na automobile i smanjenje poreza na promet stanova i automobila na 1%. Tačka 20 je takođe dobra.

Kako može ova koalicija da napravi ekonomski program, a da u njemu ni ne pomene budućnost javnih preduzeća, članstvo u Svetskoj trgovinskog organizaciji, reformu penzijskog sistema, ili reformu finansiranja zdravstva, meni stvarno nije jasno.

Sve u svemu, treba da ih bude sramota. Ako koalicija DS-G17 ne može da smisli ništa pametnije od ovoga, počinjem da se manje pribojavam rezultata izbora.

9 comments:

Vanja said...

Potpuno su izgubili kompas.

ivan said...

" Ako koalicija DS-G17 ne može da smisli ništa pametnije od ovoga, počinjem da se manje pribojavam rezultata izbora."

Ma ne isplati im se sada da pominju privatizaciju javnih preduzeca a pogotovo dalju reformu penzijskog sistema ili neke promene u zdravstvu. A ne znam ni da li ce uopste hteti da rade nesto po tim pitanjima ako bi osvojili vlast. To jednostavno nije popularno ili bar tako izgleda iz njihove vizure...

Jednostavno oni hoce da prigrabe tog srednjeg glasaca koji bas i nije liberalno orijentisan ili njima tako izgleda. Sa druge strane, LDP je bar na papiru i javno predstavio program koji iako ne nudi neka detaljna resenja izuzetno je libealan. Ovde na stranu ostavljam sumnje da li bi oni bas sprovodili taj program ili bi na njega brzo zaboravili. tako da DS bas i nema mnogo izbora, ne sme i ne moze da se predstavi previse liberalnom partijom, cak i da to jeste, sto je pod znakom pitanja.

Meni je interesantno nesto drugo, mogucnost da DSS+SRS vode liberalniju ekonomsku politiku. DSS nikada nije imao neku nameru da se nesto petlja u ekonomiju, pa bi sada moglo da se desi da npr. dozvole dosta laksi ulaz stranim investitorima, pogotovo iz Rusije ali i drugih, u neke sektore koje su do sada smatrani strateskim poput elektroprivrede, koncesija itd. Sta mislis o tome? A verovatno nikome iz DSSa ne pada na pamet povecanje progresivnosti poreza na dohodak.

Marko Paunović said...

Ne smeta meni to sto program nije liberalan, nego sto neke od najvecih problema nisu ni pomenuli.

Ok, nece da privatizuju javna preduzeca, ali neka makar to napisu.

U program se stavili gomilu potpuno irelevantnih stvari koje se doticu zaista malog broja ljudi, a na velika pitanja nisu ponudili nikakav odgovor. Znaci, nije da se meni njihova politika ne svidja iz ideoloskih razloga, nego mi smeta sto u ovome nema nikakve politike.

Slaviša Tasić said...

Glavno su preskočili a ovo što su stavili je gomila gluposti. Evo počeo sam disektaciju gore...

Marko Paunović said...

Ivane:
Sto se liberalnosti DSS-a tice, u to bih jos i mogao da poverujem. Ali, mislim da za radikale nema sanse, kao ni za Velju.

Liberalizam ipak nije isto sto i "pro biznis" odnos. Ja ne zelim vladu koja izlazi posebno u susret nekim invesitorima. Zelim vladu koja ce da kreira normalna, liberalna pravila, koja ce da vaze za sve.

Strani investitor koji ovde dolazi samo zato sto mu je garantovan monopol ili neke druge privilegije nam ne treba, po mom misljenju. Ja zelim dozvoljavanje konkurencije. A tu ne vidim da mogu necemu da se nadam od DSS-a. Ili DS-a, sve jedno.

Веља said...

Део предложеног је дефинитивно већ на снази: мекани кредити за почетнике, предузетнике, мала и средња предузећа...

Проблем је што просечан грађанин (или медијални гласач, свеједно) покушава де пронађе себе негде у списку предложених мера, те да ужива у благодетима ренте из буџета. Притом губи из вида све друге предложене мере које су за њега и огромну већину осталих само додатни трошак.
Смањење јаве потрошње, јавна предузећа, земљишну реформу (приватизацију градског грађевинског земљишта), реституцију, реформу судства и сл. нико и не помиње, јер "Европа нема алтернативу".

ВГ

Marko Paunović said...

Ali, ja mislim da je upravo to problem - ovaj program nikako ne dotice medijalnog biraca. On nije ni student, ni ucenik ni trudnica ni preduzetnik ni nezaposlen.

On radi u nekoj firmi i ima platu 25.000 dinara. Sta ovde ima za njega? Samo da se nervira sto ce da placa putovanja dobrim studentima (i, da se ne lazemo, onima koji su u podmlatku stranaka na vlasti).

Веља said...

Марко,

Делимично се слажем по питању медијалног бирача, али исти не перципира стварност као посетиоци Тржишног решења.
Он размишља како би било дивно возити се мрежом ауто-страда по Србији, занемарујући притом нарасле трошкове ауто-кредита (уколико већ нема ауто у возном стању), обилату буџетску потрошњу и корупцију на изградњи исте...
А можда и жели да затрудни, или да постане предузетник, јер му се оних 25.000 дин учинило малим.

ВГ

Vort said...

"Prosečni"
Evo par primera prosečnih..
Radnik na kasi u Maxiju plata 12.000-14.000 din.
Mesari 20-25.000 u svim vecim marketima.
Pekari 17 -25.000..
Obezbedjenje u Merkatoru (donedavno 6.000) sada 12.000 dinara.
Sekretarice (sa znanjem jednog ili dva jezika) 20.000 -26.000

Medijalni birač, nema u praksi puno izbora. On želi da ima zdravstveno osiguranje koje će mu omogućiti da usluge ne čeka nekoliko meseci već najviše nekoliko dana. Želi da ide na letovanje i zimovanje, da shopinguje sezonski, a to da isplati ili uplati u ratama koje nece znaciti da ce jesti supicu sa diskutabilnim poreklom mesa u njoj.
Zeli da obavlja birokratske probleme na lokalu bez bensendina u dzepu, da kada udje u gradski ili međugradski prevoz ne mora da bira izmedju infektivne bobmbe i polomljenog sedista.
Da svojim potomcima, koji nisu podmladak neke stranke ili manjina super studentske populacije omogući školovanje u zemlji, a mozda i da pomisli na inostranstvo.
Zeli da vozi kola, ali ne i da placa gorivo najskuplje u regionu....
Realno gledano zelje procenog gradjanina nisu strateske, ali je potreban strateski pristup da bi se ovo ostvarilo. Kada ovo postane uslovni refleks, mozda "prosecni" shvati da moze da koristi i motoriku.