Pages

15 April 2008

Dvadeset mera, jedna po jedna

Ovih dvadeset mera koje je za ekonomiju smislila koalicija DS-G17 je toliko pogrešno i kontraproduktivno da zaslužuju da ih jednu po jednu polako do izbora disektujemo. Nadam se da će mi se kolege priključiti. Kada posmatram ekonomsku politiku u poslednjih osam godina meni je najveća dilema da li najveći broj tih mera koje smisle proističe iz koristoljublja (uključujući tu ne samo materijalno profitiranje nego i motiv da se prikupe glasovi) ili iz prostog neznanja. Meni se čini da naši političari kao kreatori ekonomske politike, često ekonomisti, magistri ili doktori nauka sa Ekonomskog fakulteta, ne razumeju neke osnovne principe u ekonomiji. Često izmisle nešto što je za ekonomiju čist gubitak, a da ni oni sami ne dobiju ništa od toga. Tako mi izgleda i iz ovih 20 tačaka.

Evo uzmimo slučajan uzorak, tačku 7: Sva nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva imaće obezbeđenu sigurnost, kroz podršku od 50.000 dinara godišnje.

Suma nije velika, ali šta ova mera u principu ekonomski znači? Da se poljoprivrednim gazdinstvima daje podsticaj da budu nekomercijalna. Ako su ti ljudi siromašni, onda treba da dobiju socijalnu pomoć. To bi bilo potpuno u redu. Ali ova mera je direktno ohrabrivanje jedne nekomercijalne aktivnosti. A ohrabrivanje nekomercijalne aktivnosti je samo drugi izraz za ohrabrivanje pravljenja ekonomske štete. To je kao da država plaća nekome da lomi prozore.

4 comments:

Marko Paunović said...

Pa to i jeste socijalna pomoc, samo se isplacuje iz budzeta Ministarstva poljoprivrede. To su u stvari pare koje se daju starackim domacinstvima.

To je cak jedna od onih mera koje mi ne smetaju previse. Problem je u tome sto to postoji vec najmanje 3 godine, tako da ne vidim uopste sta je tu novo.

Slaviša Tasić said...

Ne znam ko dobija, ali kao mera prikazuje da nekomercijalna gazdinstva treba nekako pomagati, to je ideja. Ne smeta ni meni jer je vrlo malo para, ali ukazujem na pogrešan princip iza nje.

Marko Paunović said...

A sto se dileme tice, ove mere su toliko disperzovane da je zaista tesko tvrditi da su predlozene zbog licne materijalne koristi bilo kog politicara.

Mislim da se radi o mesavini ocekivanja politickog profita i neznanja. Neko (recimo Srdjan Bogosavljevic) im je rekao sta narod vidi kao najvece progleme. Onda je neko drugi seo i smislio odgovore na te probleme, po principu "pa platicemo". A onda cemo jos i da smanjimo poreze.

Ali, ovo mi je stvarno tesko da provalim sta je "Ukidanje poreza na kamatu za namensku štednju za stambenu izgradnju, uz 100 EUR državne subvencije za otpočinjanje štednje za kupovinu prvog stana."

Ovo nece niko zivi da razume sta je. A oni koji ukapiraju ce da ih mrze jer su kupili stan po starim uslovima, a drzava sada uvodi ovo.

Веља said...

"Ukidanje poreza na kamatu za namensku štednju za stambenu izgradnju, uz 100 EUR državne subvencije za otpočinjanje štednje za kupovinu prvog stana."

То би требало да значи да одређену своту новца орочиш у банци, али на наменски штедни рачун (вероватно девизни рачун, пошто се на динарску штредњу порез на камату не плаћа). Држава ти на исти уплаћује 100 евра као поклон.
Новац стоји док не процениш да си га довољно оплодио те да га можеш трампити за неку стамбену јединицу. Банка ти све време не дозвољава да сопствени новац користиш за било шта друго осим за куповину стана.
Свакако велике могућности за злоупотребе...

ВГ